Zafaran çayı; diğer bir ismi ile safran çayı olarak tanımlanan, oldukça şifalı etkilere sahip olan ve sağlık alanında sıklıkla tercih edilen bir bitki çayıdır.
Zafaran Çayı Nedir? Ne İşe Yarar?
Pek çok hastalığa iyi gelen zafaran çayı, genel olarak astım, bronşit, şiddetli öksürük, boğmaca gibi rahatsızlıklar için tercih ve tavsiye edilen bir bitki çayıdır. Bunların yanınsa balgam söktürücü özelliğe de sahip olduğu için sıklıkla tüketilmektedir. Demlenmeden önce çiçekleri koyu kırmızı ya da turuncu olan bu bitki demlendikten sonra sarı bir renk almaktadır. Yoğun ve lezzetli bir tada sahip olan zafaran, aynı zamanda sağlığa faydalı ve şifalı etkileri sayesinde birçok kişi tarafından tüketilmektedir.
Çok eski zamanlarda zafaran çayı fiziksel ve zihinsel hastalıkların belirtilerini ve meydana getirmiş oldukları olumsuz etkileri gidermek için kullanılmaktaydı. Günümüzde de aynı şekilde birçok hastalığın çözümü ve tedavisi için kullanılmaktadır. Zafaran dünyanın en pahalı bitkisidir fakat faydaları açısından değerlendirildiğinde alternatif tıpta çok etkili olduğu gözlemlenmektedir. İçerisinde yer alan vitamin, mineral ve yararlı bileşenler sayesinde riskli ve tehlikeli birçok hastalığın önlenmesine, tedavi edilmesine katkı sağlamaktadır.
Zafaran Çayının Faydaları Nelerdir?
Doğal içerikli zafaran çayının faydalarını şu şekilde belirtebiliriz:
- Hafif ve orta dereceli depresyon tedavileri için olumlu etkileri bulunan bu bitki çayı, düzenli bir şekilde tüketildiği zaman psikolojik olarak iyileşme meydana getirmektedir. Stres azaltıcı etkisi sayesinde kişinin rahatlamasını ve ruhsal problemlerinden kurtulmasını sağlamaktadır.
- İçerisinde yer alan anti kanserojen bileşenler sayesinde kanser hastalığının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi için gerekli olan antikorları arttırarak hücrelerin bozulmasını, mutasyona uğramasını önler. Böylece sinir sisteminin ve hücrelerin yenilenmesini de sağlamaktadır.
- Antioksidan özelliği bulunan zafaran çayı, vücuttaki toksin maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.
- İştah düzenleyici etkisi bulunan bu doğal bitki çayı dengeli beslenmeyi sağlamaktadır.
- Karaciğer sağlığını iyileştiren ve karaciğer yağlanması problemlerinin önüne geçen safran çayı, bu organın vücutta yeterli ve dengeli çalışmasını sağlamaktadır. Bu etki sayesinde karaciğere bağlı olarak gelişen rahatsızlıkların da önlenmesini sağlamaktadır. Örneğin sivilce problemi bu şekilde son bulabilmektedir. Cilt yağlanmasını dengeleyici özelliği sayesinde bu duruma çözüm yaratabilmektedir.
- Haftada bir defa tüketilen bu çay göz hastalıklarının iyileşmesi ve giderilmesi konusunda etkili olmaktadır. Özellikle yaşlın ilerlemesine bağlı olarak meydana gelen ve görme konusunda olumsuz etkiler meydana getiren sarı nokta hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
Kan dolaşımını dengeleyen ve kandaki toksin maddelerin atılmasına yardımcı olan zafaran çayı zararlı hücreleri de temizleyerek damar tıkanıklığı problemlerinin görülmesini engeller. Aynı zamanda kalp-damar hastalıklarının oluşmasına da engel olur. Kalp kaslarının güçlenmesini ve kalp hastalıklarının oluşmasını engeller. Sağlık açısından oldukça faydalı etkilere sahiptir.
Zafaran Çayı Nasıl Yapılır?
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz zafaran çayı tarifi oldukça basittir. Bu doğal bitki çayını hazırlamak için öncelikle bir miktar suyu kaynatınız. Kaynamış suyun içerisine bir miktar kurutulmuş zafaran bitkisi koyup demlenmesini bekleyiniz. Tüketim sırasında rafine şeker kullanmayınız. Dilerseniz toz halini yemeklerde de tüketebilirsiniz. Eğer ki kronik bir hastalık, ilaç kullanımı, gebelik ya da emzirme gibi durumlar söz konusu ise kullanım öncesinde kesinlikle doktorunuza danışınız.
Zafaran Çayı Kilo Verdirir mi?
Düzenli olarak tüketilen zafaran çayı, vücutta yağlanma problemlerinin önüne geçmektedir. Aynı zamanda sindirim sisteminin etkili çalışmasına destek olarak obezite gibi problemlerin önlenmesine giderilmesine katkı sağlamaktadır. Vücutta depolanmış olan yağların yakımına da destek verdiği için kısa süre içerisinde ideal ölçülere kavuşmayı sağlayabilir.