Kişide açlık krizi kandaki glikoz miktarının düşüş göstermesi ile meydana gelmektedir. Glikoz düştükçe kişi acil yemek yeme isteği ile karşı karşıya kalır. Bu durumda sağlıksız beslenme söz konusu olabilmektedir. Metabolizmaya bağlı olarak yemek yedikten bir süre sonra kişide açlık hissi oluşur.
Açlık Hissi Nedir, Ne Demek?
Kandaki glikoz ani düşerek kişinin açlık krizi yaşamasına neden olur. Beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı edinmek bu krizlerin oluşmasını engelleyeceği gibi kişinin kilo almasına da engel olur. Çok fazla yemek yenilmesine rağmen kişinin kısa süre sonra açlık hissetmemesi için doyurucu gıdalara ihtiyacı bulunmaktadır. Açlık krizi ile başa çıkabilmek için öncelikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun için sık sık fakat azar azar beslenmek kanda bulunan glikozu dengelemeye yardımcı olacaktır. Sağlıklı ve düzenli beslenmek vücut sağlığının korunması için de gereklidir. Açlık krizlerinin önlenerek daha düzenli beslenmeyi sağlar. Açlık krizlerinde kalorisi yüksek abur cubur ve gazlı içeceklerden de uzak durulması mide sağlığının korunmasına da yardımcı olarak ülser ya da çeşitli mide hastalıklarını engelleyecektir.
Açlık Krizi Nasıl Önlenir? Nasıl Bastırılır?
- Doymuş ve katı yağlar yerine vücudun ihtiyacı olan omega 3 ve 6 yağ asitlerinin vücuda yeteri miktarda alınması da açlık krizlerini engelleyecektir.
- Açlık krizinde en önemli etkenin beslenme olması kişinin daha sağlıklı beslenmek için çaba göstermesine neden olur. Özellikle protein kaynaklı gıdalar kişinin uzun süre tokluk yaşamasına yardımcı olur. Öğünlerde mutlaka protein kaynaklı gıdaların yer verilmesine dikkat edilmelidir.
- Vücutta şeker üretimi kişinin daha fazla yemek yemesine neden olur. Bu yüzden tatlı gıdaların çok fazla tüketilmemesi gerekir. Açlık krizi kişinin yemek yeme isteğinin anormal şekilde artmasına neden olur. Normal şartlarda kişi yemek yedikten 2- 3 saat sonra acıkma hissedebilmektedir. Uzun süre açlık mide asidinin mideye zarar vermesinden dolayı ülser gibi hastalıklar meydana gelebilmektedir. Düzenli ve sağlıklı beslenmek açlık krizini engelleyecektir.
Açlık Krizi Neden Olur? Nelere Sebep Olur?
Günlük hayatta yapılan en büyük yanlışlardan biri uzun süre aç kalarak midenin ve metabolizmanın yavaşlamasına sebep olmaktadır. Açlık krizinin yaşanması ile kişide oluşan acil yemek yeme isteği sağlıksız beslenmesine neden olarak kalorisi yüksek gıdaların tüketilmesini sağlayabilir. Karbonhidrat bakımından zengin olan gıdaların açlık krizi esnasında fazla tüketilmesi bir süre sonra açlık hissinin tekrar oluşmasına neden olacaktır. Bu durum aşırı kilo alımına sebep olacağı için kişinin düzenli beslenme alışkanlığı edinmesi gerekmektedir. Açlık krizi diyet yapanlarda sıkça karşılaşılan bir durumdur. Çok az beslenerek ve öğünler arasında çok fazla zaman arası olmadan beslenmek kilo alımı için metabolizmanın sürekli olarak çalışmasına yardımcı olur. Metabolizmanın az çalışması genel olarak öğünler arasında çok fazla zaman aralığının olmasından kaynaklanmaktadır.