Adet Döneminde Neden Sık İdrara Çıkılır? Neden Çok Tuvalete Gidilir?
Adet döneminde sık idrara çıkma en sık görülen durumlardan biri olurken beraberinde bu dönem tuvalet ihtiyacının en fazla olduğu, hormonal birtakım değişmelere bağlı olarak farklı belirtilerin görüldüğü bir süreçtir.
Adet Döneminde Neden Sık İdrara Çıkılır?
Ergenlik döneminde girmiş her kadın, düzenli olarak adet olmaktadır. Yumurtalıklardan üretilen ve döllenmeyen yumurtanın kanama yolu ile atılması olarak tanımlanan ve her sağlıklı kadında döngüsel olarak her ay yaşan bir durumdur. Adet döneminde hormonlar ile ilgili birtakım değişiklikler yaşanmaktadır. Yaşan hormonal değişimler adet öncesi sık idrara çıkmaya neden olurken aynı zamanda gaz, ishal ve bulantı gibi semptomlar da meydana getirebilmektedir.
Genel olarak adetliyken sık idrara çıkma nedeni progesteron seviyelerinde meydana gelen ani düşüşlerdir. Normal günde çok fazla idrara çıkmazken adet dönemi öncesinde ve bu dönemde çok fazla idrar isteğinin gelmesi bu dönemde yaşanan hormonal değişimlerin tuvalet gereksinimini artırmasından kaynaklanmaktadır. Bu oldukça normal ve olağan bir süreçtir.
Adet Döneminde Neden Çok Tuvalete Gidilir?
Regl döneminin başlangıcında rahme yoğun oranda prostaglandin salgılanmaktadır. Bunların bir kısmı süzülerek bağırsaklara geçebilmektedir. Kasların kasılmasına yardımcı olan prostaglandin, aynı şekilde bağırsaklarda da aynı etkiyi meydana getirdiği zaman bu tuvalete çıkma isteğinin artmasına neden olmaktadır. Lipit yağ yapılı bir kimyasal olan prostaglandin, adet döneminde dışkılamanın artmasına sebep olur. Bazen bu hormonun etkisi bağırsakta değil, bulantı olarak mide bölgesinde de görülebilir.
Adet döngüsünün düzenlenmesini sağlayan progesteron her ay düşer ve bu şekilde regl sürecinin başlaması söz konusu olur. Bu hormonun düşmesi de aynı şekilde tuvalete çıkma ihtiyacında artış meydana getirmektedir. Ağrı kesici kullanmak prostaglandin salgısının azalmasını ve durmasını sağlar. Fakat bu durumda mide ve bağırsak hassasiyeti söz konusu olur. Bu hormondan dolayı adetliyken saat başı idrara çıkıyorum diyen pek çok kadın olduğunu belirtmek mümkündür.
Adet Döneminde Sık Acıkmak Normal mi?
Bu dönemde hormonlarda meydana gelen değişimler sonucunda, stres hormonu olarak tanımlanan kortizol hormonunda dengesizlik ve düzensizlik söz konusu olur. Birtakım duygu değişikliklerinin yaşanmasına neden olan bu durum aynı zamanda kendisini daha aç hissetmenize de sebebiyet verebilir. Ayrıca kanama nedeniyle demir eksikliği meydana gelebilir. Adet döneminde aşırı yeme isteği pek çok kadında görülmektedir.
Regl dönemindeki iştah artışının ana sebebi, hormonal değişmeler sonrasında yaşanan bağırsak hareketlerindeki değişimlerdir. Genel olarak yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmesi konusunda bir iştah açılması söz konusu olabilir. Bu dönemde aşırı yemek tüketmemeye ve tatlı krizlerini önlemek için çikolata gibi yüksek kalorili besinler yerine daha çok sağlıklı atıştırmalıklara yönelmeyi ihmal etmeyiniz.
Regl Döneminde Vücut Isısı Artar mı?
Yumurtlama sonrasında vücutta luteal faz olarak adlandırılan adet döneminin ikinci yarısı başlamaktadır. Bu dönemde hormonların etkisi ile birlikte, vücut ısısında biraz yükselme meydana gelebilir. 37 derecenin üzerinde seyreder. Adetin ilk gününden sonra ise bu ısı düşmeye ve normale dönmeye başlar. Adet döneminde vücut ısısı artışı oldukça normaldir.
Sağlıklı olan her kadında her ay adet döngüsü yaşanmaktadır. Eğer yumurta döllendiyse hamilelik başlar ve adet oluşmaz. Regl döneminde vücuttaki değişiklikler çoğunlukla hormonaldir ve sonrasında değişmektedir. Adet dönemi fiziksel değişiklikler yanı sıra ruhsal anlamda da birtakım sıkıntılar yaşanan bir süreçtir.