Sağlık 17 Nisan 2024 - 23:33:45

Akıcılık Bozukluğu Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akıcılık Bozukluğu Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akıcılık bozukluğu; kekemelik ve hızlı-bozuk konuşma olarak tanımlanan bir tür konuşmada görülen akıcılık kusurları olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır.

Akıcılık Bozukluğu Nedir, Ne Demek?

İletişimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde birtakım sınırlara ve kısıtlamalara yol aça akıcılık bozukluğu; belirli kelimelerin ve seslerin tekrarlanması, ses uzatmalarının olması, seslerin ve kelimelerin patlaması ve blokların oluşması nedeni ile konuşmada akıcılığın bozulması durumudur. Akıcılık bozukluğu iki şekilde oluşur:

Kekemelik: Konuşma akışının veya ritminin kesintiler ya da bloklara ile engeller ile bozulmasıdır. Konuşma sırasında nefes alma, sesleme, sesletim koordinasyonlarını etkileyen istemsiz nöromotor bozulmaların gerçekleşmesi ile ortaya çıkar. Kişi sözcükleri söylerken istemsiz kontrol kaybı meydana gelir. Ses ve hecelerin tekrarlanması, uzatmaların olması, sesli ya da sessiz blokların görülmesi ve bu davranışlardan kaçınma söz konusu olur.

Hızlı ve bozuk konuşma: Konuşmanın anormal ve düzensiz bir şekilde olması durumudur. Bu durum kekemelikten farklıdır. Kişi aşırı bir ölçüde düzensiz, hızlı ve sıklıkla konu ile ilgisiz sözcük içeren bir konuşma bozukluğudur. Konuşmada aşırı derecede kırılmalar görülür. Düzgün olmayan bir tempo ve kişinin ne söyleyeceğinden emin olmaması durumu söz konusu olur.

Akıcılık bozukluğu en sık görülen konuşma bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Erkeklerde kadınlara gör bu durum daha fazla görülmektedir. Heyecana bağlı konuşma bozukluğu da söz konusu olabilir.

Akıcılık Bozukluğu Neden Olur?

Konuşma bozukluğunun görüldüğü kişilerde akıcılık bozukluğu sebepleri yarık damak, bazı diş problemleri, nörolojik problemler, işitme kaybı gibi fiziksel sebeplere bağlı olarak görülebilirken aynı zamanda farklı nedenleri vardır. Bunlara baktığımızda serebral palsi, zihinsel yetersizlik, gelişimsel ve genetik bozukluk olan otizm spektrum bozuklukları, down sendromu da dil ve konuşma bozukluklarına neden olabilir.

Akıcılık Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Konuşma bozukluğu olarak da tanımlayabileceğimiz akıcılık bozukluğu tedavisi için şu yöntemler uygulanmaktadır.

Dil terapisi aktiviteleri: Bu tedavi şeklinde terapist çocuk ile yaşına uygun oyunlar oynar. Görsel resim ve kitaplar kullanır. Çocuğun yaşına uygun kelime haznesi, dil kuralları gibi detaylar için tekrarlama yöntemlerini kullanır.

Artikülasyon terapisi: Bu tedavide terapist doğru sesi göstermektedir. Çocuğa model olur ve çocuktan da doğru sesi duymayı temin eder. Gerek fiziksel gerekse görsel olarak yardımcı olur.

Eğer ki çocuğunuzun konuşmasında akıcılık bozukluğu varsa bu terapi yöntemlerinden destek alabilirsiniz. Konuşma bozukluğu egzersizleri ile bu durumdan kurtulmak mümkündür.

  • akıcılık bozukluğu
  • akıcılık bozukluğu nedir
  • heyecana bağlı konuşma bozukluğu
  • akıcılık bozukluğu neden olur
  • konuşma bozukluğu
  • akıcılık bozukluğu tedavisi
  • konuşma bozukluğu egzersizleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Karahindiba Nedir? Karahindibanın Faydaları ve Zararları