Sağlık 16 Ocak 2023 - 21:10:28

Amip Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Ürer? Bakteri Midir? Bulaşıcı mıdır?

Amip Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Ürer? Bakteri Midir? Bulaşıcı mıdır?

Amip, sulak alanlarda yaşayan, gözle görülmeyen ve ekosistem için önemli görevleri bulunan, tek hücreli olarak yaşan canlılardır.

Amip Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yalnızca mikroskobik olarak görülebilen amip, milimetrenin onda biri kadar bir çapa sahiptir ve bir iğnenin ucu kadar büyüklükte olan bir canlıdır. Bu canlıların tek hücresinde sitoplazma ismi verilen hücresel plazma bulunmaktadır. Bahsedilen bu plazmada peltemsi ve saydam bir yapı bulunmaktadır. Amip canlısının yaşaması ve yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan tüm faaliyetler ortasında yer alan çekirdek tarafından yönetilmektedir. Amip fotosentez yapar mı diye bakacak olursak eğer; kloroplast taşıdıkları için amipler fotosentez yapabilmektedir.

Suların belli bir sıcaklığa ulaştığı ortamlarda yaşayan amip, yapısı itibari ile hareket etmeden kalabilen bir canlıdır. Amipsi bir hareket halinde yer değiştirerek dolaşmaktadırlar. Hareket halindeyken sahip olduğu tek hücreyi öne doğru sürerler. Bu durum meydana geldiği zaman sanki ayağı varmış gibi görünmektedir. Amibin içerisinde yer alan sitoplazma bu ayak görünümlü yapıya doğru süzülür ve akar. Kayma denilen bu durum kütle taşınması sağlar. Yaşamsal faaliyetlerini devam ettirmek isteyen amip, bu şekilde hareket etmek gerekmektedir.

Amip kaynaklı meydana gelen meydana gelen dizanteri kuluçka süresi yaklaşık olarak 4-5 gündür. Ayrıca bu süre 1-4 aya kadar da uzayabilir. İshal ve kabızlık meydana getirebilmektedir. Amip belirtilerine baktığımızda ateş, üşüme, titreme, dışkının ağrılı çıkması, irin ve kan içeren sulu ishal, karın ağrısı, mide bunaltısı, kusma ve yorgunluk söz konusu olabilir.

Amip Nasıl Ürer? Nasıl Çoğalır?

Tek hücreli canlıların bazılarında üreme hücre bölünmesi ile gerçekleşir. Aynı şekilde amip de bu şekilde çoğalma sağlamaktadır. Bu üreme şekli ekli eşeysiz üreme olarak tanımlanır. Bu durum meydana geldiğinde hücrenin iki yanında çökme meydana gelir. Bu şekilde hücre çekirdeği ikiye bölünür. Tamamen bölünme gerçekleştiği zaman iki canlıda da çekirdek oluşur. Bu şekilde amipler ürer ve çoğalma meydana gelir.

Amip Bakteri Midir? Bulaşıcı mı?

Tek hücreli canlı olarak tanımlanan amip bir tür bakteri çeşididir. Amip bulaşıcı mı diye bakacak olursak; bu bakteriden kaynaklanan hastalılar bulaşıcı etkiye sahiptir. Hastalığa sebep olan amip bağırsaklardan kan dolaşımına geçer ve iç organlara yayılabilir. Bazı durumlarda bu hastalık, hastanın hayatını tehlikeye sokabilir. Ayrıca amip yiyecek ve içeceklerle de bulaşabilir. Suyun içerisinde yer alan amip kistleri klorlamaya karşı duyarlıdır. Yüksek ısıda ölürler. Ayrıca sinekler ve hamam böcekleri de amip kistlerinin taşınmasında rol oynar. Hasta amipin bulaşıcı formunu ağır yolu ile almaktadır.

Amip Tedavisi Nasıl Olur?

Amip kaynaklı olan hastalık eğer ki sindirim sistemine yerleşmişse bol sıvı alımı sağlanmalı ve elektrolit kayıplarının yerine konması sağlanır. Ayrıca bazı ilaçlar da etkili olmaktadır. Sindirim sisteminin dışına çıkarsa amip tedavisi cerrahi müdahale ile yapılmalıdır.

  • amip
  • amip nedir
  • amip fotosentez yapar mı
  • amip belirtileri
  • amip nasıl ürer
  • amip bakteri midir
  • amip bulaşıcı mı
  • amip tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Haşhaş Tohumu Nedir? Zayıflatırmı? Neye Yarar? Bozulur mu? Faydaları ve Zararları