Sağlık 22 Haziran 2024 - 14:26:27

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin kanaması; genel olarak travma ve kazalar sonucunda meydana gelen beyin kanaması aynı zamanda hipertansiyon, güneşte fazla kalmak gibi durumlara bağlı olarak da meydana gelebilen ciddi bir rahatsızlıktır.

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Kafa tasının içerisinde bulunan beyin dokusu, boşlukları ve beynin dış yüzeyinde meydana gelen kanamalara verilen isim olan beyin kanaması, ciddi boyutta sakatlıklara ve ölüm gibi sonuçlara neden olabilen bir rahatsızlıktır. Çok sık rastlanılan bir hastalık olan beyin kanaması yaklaşık olarak her yıl 1 milyon insandan görülmektedir. Beyin kanaması belirtileri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Kanama beynin hangi bölgesinde gerçekleşiyorsa ve şiddeti ne boyuttaysa ona göre şekillenmektedir. Ortaya çıkan semptomlar bir anda ya da zamanla gelişebilmektedir. Genel belirtileri şu şekilde nitelendirmek mümkündür:

  • Hastada bilinç bulanıklığı görülür. Bu durum sersemlik halinden koma haline kadar değişebilir.
  • Şiddetli ve ani bir baş ağrısı ortaya çıkar.
  • Bulantı ve kusma ile birlikte baş dönmesi meydana gelebilir ve konuşma güçlüğü oluşabilir.
  • Epilepsi nöbeti atakları meydana gelebilir.
  • Görsel bozukluklar meydana gelebilir ve bununla birlikte kısmi ya da tam körlük oluşur. Bu durum görme alanı kayıpları meydana getirir.
  • Kavramsal güçlükler oluşabilir ve bununla birlikte algısal güçlükler meydana gelir.
  • Davranış değişiklikleri meydana gelir.
  • Denge ve koordinasyon bozukluğuna bağlı olarak konsantrasyon güçlükleri meydana gelir.
  • Bilinç bozuklukları oluşur ve kısa süreli hafıza problemleri meydana gelir.

Beyinde kanamanın bulunduğu bölgeye göre işlevsel bozukluklar meydana gelebilmektedir. Kanama beyin fonksiyonlarını doğrudan etkiler ve bu yüzden riskli sonuçlar meydana getirebilir.

Beyin Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Vücudumuzdaki her organı yöneten beyinde meydana gelen bir rahatsızlık tüm vücuda etki etmektedir. Beyin kanamasının sebepleri genel olarak belli başlı durumlardan ötürüdür. Böbrek yetmezliği ve diyabet gibi kronik hastalıklar bu durumun oluşmasına sebebiyet verebilir. Aşırı miktarda sigara ve alkol kullanımı, birtakım karaciğer hastalıkları, doğuştan gelen damar hastalıkları, vücutta kanın pıhtılaşmasını engelleyen sorunların olması ve buna dair ilaçların kullanılması, yüksek tansiyon, beyin içinde küçük arter damarlarda ve ana damarlarda meydana gelen tıkanmalar, beyinde tümör oluşumu, kaza ya da şiddet sonucunda beyin dokusunun hasar görmesi ve genetik yatkınlıklar bu durumun oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

Beyin Kanamasının Tanısı ve Teşhisi Nasıl Konur?

Genel olarak beyin kanaması teşhisi konulması için beyin tomografisi uygulanmaktadır. Kanamanın en anlaşılır şekilde gözükmesi tomografi ile gerçekleşmektedir. Muayene sırasında ortaya çıkan bulguların kanamadan kaynaklanıp kaynaklanmadığı net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu yöntem ile aynı zamanda kanamanın çeşidine de karar verilebilmektedir. Tomografi sonrasında anjiyografi, MR, MR anjiyografi gibi uygulamalar ile kanamanın sebeplerine dair inceleme ve açıklamalar da yapılabilir.

Beyin Kanamasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Acil müdahale gerektiren bir durum olan beyin kanaması, ölüm riskinin yanı sıra felç kalma gibi etkiler de oluşturabilmektedir. Beynin etkilenmiş olduğu bölgeye göre konuşma, hareket etme, görme kaybı gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Beyin kanamasının tedavisi kanamanın çeşidine, şiddetine ve hastanın durumuna göre değişmektedir. Bazı hastalar gözlem altında tutulur bazıları ise anjiografik yöntemler ile bazısı ile cerrahi uygulamalarla tedavi edilir. Ayrıca tedavilerde beyin ödemini gideren, epilepsi engellemeye destek olan ilaçlar da verilebilmektedir.

  • beyin kanaması
  • beyin kanaması belirtileri
  • beyin kanamasının nedenleri
  • beyin kanamasının sebepleri
  • beyin kanamasının tanısı
  • beyin kanaması teşhisi
  • beyin kanamasının tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Çamaşır Makinesi Kokusu Nasıl Giderilir?