Saccharomyces cerevisiae isimli mantar hücrelerinin toz haline getirilmesi ile elde edilen mayaya halk arasında bira mayası denmekktedir.
Bira Mayasının Özellikleri Nelerdir?
Gerekli şartlarda üreyerek çoğalabilen bu bakteriler M.Ö. çağlarda ekmek ve şarap yapımında kullanılmasından ötürü çok önemli bir maya türüdür. Aynı zamanda ekmek mayası olarak da kullanılan bu maya türü insanların çoğunun bilmediği sağlık sırları içerir hemen hemen her evde pasta börek yapımında kabartıcı olarak kullanılan bira mayası büyüme dönemindeki çocuklar, sporla uğraşan insanlar, gebelik dönemindeki kadınlar için sıklıkla tüketilmesi önerilen bir besin kaynağıdır. Bunların yanı sıra hastalık başlangıcı gözlenen insanların daha hızlı toparlamaları için bu besini tüketmeleri önerilmektedir.
Bira Mayası ve Gebelik
Gebelik dönemi boyunca annenin tüketmesi gerek bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. İçeriğinde bulunan B9 (Folik Asit) miktarı ile gebelik sırasında oluşabilecek hastalıkların önlenmesinde ve bebeğin anne karnındaki gelişimine büyük faydası vardır. Bütün bunların yanı sıra şeker hastalığına ve benzeri kansızlık gibi problemlere iyi geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca büyük bir güzellik sırrı olan bira mayası karaciğere yardımcı olarak toksinlerin vücuttan atılmasında yardımcı olup hücre büyümesini olumlu yönde etkileyerek birçok hastalığı önlediği gözlemlenmiştir. Karbon hidrat ve yağ barındırmadığından hazmı kolaylaştırma özelliğine sahiptir bunların yanı sıra aşırı tüketilmesiyle kilo almaya sebebiyet verebilir.
Bira Mayasının Cilde Faydaları Nelerdir?
Bira mayasını süt içinde eritip ellerinize ve yüzünüze sürerek fayda sağlayabilirsiniz. Deri dokusu için nemlendirici ve besleyici etkiye sahip olmakla birlikte dış etkilerden koruyucu bir katman oluşmasını sağlar. İçerdiğindeki proteince zengin yapısı nedeniyle cilt hücrelerinin kendini yenilemesine yardımcı olarak cildin sağlıklı ve pürüzsüz görünümünü sağlamaktadır. İçeriği sayesinde cildin daha fazla oksijen tüketmesine yardımcı olarak beslenmesine yardımcı olur. İçinde barındırdığı b2 ve b6 vitaminlerinin cildin yağ oranını ayarlayarak sivilce akne gibi problem oluşan bölgelere fayda sağladığı görülmüştür. Cildin dışardan ve içerden beslenmesini sağlayarak aşırı yağlanmanın önüne geçerek daha güzel bir görünüm sağladığı kanıtlanmıştır.
Bira Mayası Maskesinin Tarifi Nedir? Nasıl Uygulanır?
Cilt maskesi Hazırlamak için 4 tatlı kaşığı yaş maya ve 2 tatlı kaşığı su ile karıştırarak yoğunlaştırılması sağlanır. Sürekli karıştırmaya devam edip krem kıvamına geldikten sonra göz ve dudak çevresi dışında ellerinize ve yüzünüze masaj yardımıyla yedirerek uygulayabilirsiniz. Deriniz tamamen kaplandıktan sonra on dakika kuruması için bekleyip nemli bir bez yardımıyla ya da ılık su ile cildinizi arındırabilirsiniz. Ilık su ile cildinizi arındırdıktan sonra soğuk su ile yıkayıp havlu ile bastırmadan kurulayabilirsiniz. Maskeyi uygulamak için 20 yaşından küçüklerin ayda bir kereyi aşmamasına özen gösterilmeli 30 yaşını aşmamış kişiler için ayda 2 kere uygulanabilir 40 yaş ve civarı için hafta bir uygulanarak cilde tatbik edilip kullanılabilir. Bira mayasını temin etmek için baharatçılara aktarlara ve süper marketlere bakabilirsiniz. Ayrıca cilt dışında sabah kahvaltılarında sütün içinde eriterek yada salataların üzerine sos olarak ekleyerek tüketilmesi önerilmektedir.