Hayvan, bitki ve mikroogranizmaların DNA sistemi kullanılarak geliştirilmesi ve değiştirilmesinde kullanılan teknolojiye biyoteknoloji adı verilmektedir. Bu teknoloji özellikle ihtiyaç duyulan ve var olmayan yapıların bulunması için de tercih edilmektedir.
Biyoteknoloji Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Biyoteknoloji farklı bilim dallarında çoğaltmaya yönelik işlemler için uygulanmaktadır. Mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi ve protein mühendisliğinde genel olarak çoğaltma işlemi esas alınmaktadır. Bu teknolojik sistem genel olarak az olan proteinin çoğaltılması için tercih edilmektedir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin miktarının arttırılması için de kullanılabilmektedir. Hasar görmüş ya da hasarlı olan beyin hücrelerinin tedavi şeklinde kullanılarak özellikle hastanın beyin hücrelerinin kurtarılması için kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra bitki ve sebzelerin üretiminde de kullanılmaktadır. Günümüzde en çok insanların büyüme geriliğinin ortadan kaldırılmasında ve bulaşıcı hastalıklarında durdurulması için tercih edilmektedir.
Biyoteknolojik Uygulamaların Yararları Nelerdir?
- Biyoteknoloji birçok hastalığın tedavisinde tercih edildiğinden hastanın doktora başvurması ile beraber erken tanının olması hastalığın ilerlemesini önlemek için kullanılır. Hastalık vücutta yayılmadan önlenebilmektedir. Bu sayede insan sağlığında en büyük öneme sahip olduğu bilinmektedir.
- Tedavi için gereken sağlıklı hücre yapısının çoğaltılması için tercih edilen sistem özellikle hastalıklarda yaygın durumu önler.
- Bitkilerin geliştirilmesi ve çoğaltılması için bu sistemi tercih edilmektedir. Bu sayede bitki ve sebzelerde üretim arttırılarak daha fazla gıdanın alınması sağlanabilmektedir.
- Hayvanlarda ırkı tükenmeye başlayan cinslerin gen yapılarının devamı için tercih edilen bu teknoloji özellikle ırkı tükenmekte olan hayvanların gelecek nesillere ulaşmasını sağlamaktadır.
- Bu teknoloji genel olarak hastalıklarda ve bitki gelişiminde kullanıldığı için diğer teknoloji alanları ile ortak çalışma yapılmasını sağlamaktadır.
Biyoteknolojik Uygulamaların Ne Gibi Zararları Vardır?
- Biyoteknoloji hastalıkların tedavisinde, hayvan ırklarının geleceğe aktarılmasında ve sebzelerin üretimini attırdığı için tercih edildiği gibi çok fazla kullanım alanının yayılması da farklı zararların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
- Bitki ve sebzelerde yeni bir çeşit bulmak için ya da normal den farklı bir görüntüye sahip olan bitkilerde GDO' lu besinler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu besinler insan sağlığına ciddi bir zarar vermektedir. Genetiği değiştirilmiş gıdaların tüketilmesi farklı hastalıkların meydana gelmesine neden olacaktır.
- Çok amaçlı kullanılan bu teknoloji sadece canlılar üzerinde kullanılmamaktadır. Silah yapımında sıkça tercih edilmesinden dolayı bu alanda da kullanılabilmektedir. İnsan sağlığına zarar verebilecek durumların meydana gelmesine neden olabilir.
Biyoteknolojinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Biyoteknoloji sayesinde hastalıklar tedavi edilirken çok fazla genetiğe müdahale etmek ilerleyen dönemlerde farklı hastalık virüslerinin yayılmasına ve tedavi şeklinin bulunmasına engel olabilmektedir. Hayvan ve bitkilerde daha sık kullanılan bu teknoloji diğer bilim dalları ile beraber yürütülerek uygulanmaktadır. Bu teknoloji kimyasal gübre kullanmak istemeyen çiftçilerin tercih ettiği yöntemler arasında yer alır. Fakat genetiği değiştirilmiş gıdalarda polenlerden dolayı farklı bir yere genin taşınma riski çok fazladır. Bu yüzden bu teknoloji dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.