Böbrekler, idrar yolu ile vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak, kandaki toksinleri uzaklaştırmak ve vücuttaki sıvı dengesinin kurulmasını sağlamak gibi farklı ve önemli görevlere sahip olan organlarımızdır. Böbreklere zarar veren şeyler işlevlerin gerçekleştirilmemesine neden olur.
Böbreklere Zarar Veren Şeyler Nelerdir?
Böbrekler vücudumuzun filtresi gibidir. Yani vücudumuzu arındırır ve toksin maddelerin giderilmesine yardımcı olur. Böbreklerin sağlıklı olması demek, vücudun sağlıklı olması ile eş anlamlıdır. Sırt bölgemizde yer alan bu organlar, vücuttan atılması gereken yabancı maddelerin giderilmesini sağlar. Vücudumuzun gerekli besin ögelerini kullanırken gerekli olmayanların dışarı atılmasını sağlamaktadır. Eğer ki bu durum gerçekleşmezse pek çok hastalığın oluşmasına neden olur. Bu durumu önlemek için böbrek sağlığının korunması gerekmektedir.
Farkında olmadan böbrekler için zararlı yiyecekler tüketiyor olabiliriz. Avokado bunlardan biridir. Oldukça besleyici olan avokado gereğinden fazla tüketilirse vücuda zarar verebilmektedir. Zarar ise öncelikle böbreklere yansımaktadır. Yüksek oranda potasyum içermesi sebebiyle dengeli şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Kırmızı et çok fazla tüketildiği zaman böbreklere zarar veren bir besindir. Hayvan proteinlerinin metabolize edilmesi oldukça güçtür. Kırmızı eti çok fazla yediğinizde böbrekleriniz atık ürünleri giderme konusunda zorlanabilir. Bu da birtakım sağlık sorunlarına neden olur. Hayvansal proteinler böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. Kırmızı etin içerisinde pürin maddesi vardır. Bu vücutta ürik asit üretimini uyarmaktadır. Bu nedenle aşırı tüketilmemelidir.
Böbrekler İçin Zararlı Yiyecekler Nelerdir?
Tuz böbrekler için zararlı gıdalar arasında ilk sırada yer almaktadır. Böbrek hastalarının genel olarak tuzlu tüketmemesi gerektiği söylenmektedir. Tuz vücutta su tutar ve böbreklerin düzgün bir şekilde çalışmasını önler. Sağlıklı böbrekler için farklı baharatlar tercih edilebilir. İşlenmiş gıdaları ve tuz oranı yüksek olan yiyecekleri azaltınız. Ayrıca yemeklerinizde çok fazla tuz kullanmayınız.
Muz böbrek sağlığını korumak için az miktarda tüketilmesi gereken bir yiyecektir. Muzun içeriğinde yer alan yüksek oranda potasyum, böbrekleri düzgün şekilde çalışmayan kişiler için oldukça zararlıdır. Bir diğer besin maddesi olarak süt sayılabilir. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan süt, aşırı miktarda tüketildiği zaman içerisinde yer alan fosfor nedeniyle böbreklerde zarar meydana getirebilir. Tam buğday ekmeği, portakal ve portakal suyu da gereğinden fazla tüketildiği zaman böbreklere zarar verebilmektedir. Bu besinlerin dengeli tüketilmesi önerilmektedir.
Böbreklere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?
Kronik böbrek rahatsızlıklarının birçoğunun nedeni sağlıksız ve bilinçsiz şekilde yapılan birtakım alışkanlıklardır. Bunların başında yeterince su içmemek yer almaktadır. İnsan metabolizmanın işleyişi için su oldukça gerekli bir içecektir. Suyu az tüketmek vücuttaki kan basıncının yavaşlamasına sebep olur. Kalpte 1 dakika içerisinde pompalanan kanın %20'si böbreklere gitmektedir. Nabzın yavaşlaması sonucunda ilk olarak böbrekler alarm verir. Bu nedenle kan basıncını dengelemek ve böbrek sağlığını korumak için günde en az 2 litre su içmek gerekmektedir.
İdrar tutmak böbreklere zarar veren alışkanlıklar arasında yer almaktadır. İdrar tuttuğunuz zaman idrar yolunda enfeksiyon ve beraberinde ilerleyen zamanlarda böbrek yetmezliği gibi durumlar meydana gelir. Sağlıklı bir bireyin günde 4-6 kez idrara çıkması gerekmektedir.
Sigara kullanmak, bilinçsiz şekilde ilaç kullanımı böbreklere zarar veren diğer alışkanlıklar arasında yer almaktadır. Sigara vücudu zehirleyen bir maddedir. İlaç kullanımı ise başlı başına vücudu yorarken bilinçsiz şekilde kullanmak böbrekleri bitirebilir.
Böbrek Rahatsızlığı Belirtileri Nelerdir?
Böbrekler zarar gördüğü zaman birtakım semptomlar meydana gelir. El, ayak ve yüzde şişme meydana gelir. Vücut eskiye göre daha çabuk yorulur. Bulantı ve kusma, kötü nefes kokusu gibi durumlar ortaya çıkabilir. İdrar alışkanlıklarında değişkenlik meydana gelir. Geceleri sık idrara çıkma gözlemlenebilir. Tansiyon yüksek olur, nefes almada güçlük yaşanabilir ve tat almada bozukluk meydana gelebilir. Bu tarz durumlar söz konusu ise doktora başvurunuz. Böbreklere zarar veren şeylerden uzak durmamız hayatımızı daha kaliteli yapacaktır.