Sağlık 25 Ekim 2021 - 15:41:06

Boy Kısalması Neden Olur? Mümkün mü? Boy Kısalması İçin Ne Yapmalı?

Boy Kısalması Neden Olur? Mümkün mü? Boy Kısalması İçin Ne Yapmalı?

Boy kısalması; kemik erimesi sonucunda omurga kemiklerinde başlayan ve yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkabilen bazı durumlarda bir hastalığın belirtisi şeklinde kendini gösteren bir durumdur.

Boy Kısalması Neden Olur?

Genel olarak büyüme ve ergenlik döneminde hızlıca uzayan boy, 35 yaşından sonra aynı hızla olmasa da yavaş yavaş kısalmaya başlar. İnsanların pek çoğunda eskiden boyum daha uzundu şimdi daha kısayım gibi cümleler duyabilmekteyiz. Özellikle kadınlarda bu durum çok daha fazladır. Boy kısalmasının altında yatan birtakım etmenler bulunmaktadır. Kemik erimesi ve kemik kırıkları boy kısalması nedenleri arasında yer almaktadır. Boy kısalmasını önlemek için öncelikle kemik erimesine neden olan etmenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Her bireyde 35 yaşını geçtikten sonra kemiklerde zayıflama meydana gelmektedir. Zaman içerisinde bu durum kendini kemik erimesi olarak göstermektedir. Kadınlarda kemike erimesi erkeklere oranla 5 kat daha fazladır. Bunun en önemli nedenlerinden biri menopoz döneminin başlaması ile vücut östrojen seviyesinin azalmasıdır. Kemik erimesi meydana geldiği zaman kemikler çok daha hızlı bir şekilde zayıflar. Bu durum boy kısalmasına neden olur. Yaşın ilerlemesi ile bu durum çok fazla karşılaşılan bir durum haline gelmektedir.

Kemiklerde mineral yoğunluğunun azalması ile meydana gelen kemik erimesi, kemiklerde kırılganlığın artmasına neden olur. Bu durum daha çok kalça ve omur bölgesinde meydana gelmektedir. Bunun sonucu olarak boy kısalması meydana gelmektedir. Boy kısalması, kemik dokusunun büyüme ve ergenlik dönemi sonrasında kendini yenilememesi sonucunda meydana gelen bir durumdur.

Boy Kısalması Mümkün mü?

Kemiklerde zayıflama ve erime gibi problemler oluşmadan boy kısalması gibi bir durumun oluşması mümkün değildir. Boy kısalması genel olarak kemik erimesine bağlı olarak meydana gelmektedir. Kemiklerin güçsüzleşmesi erime ile birlikte kemiklerde zayıflık meydana getirir. Bu da kemik kırılması problemleri meydana getirir. Boy kısalması kemik yoğunluğunun azalması ve güçsüzlüğünün oluşması ile meydana gelmektedir.

Kemik erimesi kemiğin protein yapısının ve kemiğe yoğunluk veren kalsiyum mineralinin yoğunluğunun azalması ve kemikte azalması sonucunda meydan agelen bir durumdur. Bu durum kemik kırılması problemi meydana getirmektedir. 50 yaşını aşan her 3 kadından 1 tanesinde ve her 5 erkekten 1 tanesinde kemik kırığı söz konusu olmaktadır. Kemik büyümesi ve 30 yaşına kadar devam eder ve sonrasında yavaş yavaş azalır. 50 yaşına gelmiş bir kadın kemik yapısının yaklaşık olarak %10'nu kaybetmektedir. Bunun sonucunda boy kısalması gibi durumlar söz konusu olur.

Boy Kısalması İçin Ne Yapmalı?

Vücutta kemike erimesine ve beraberinde boy kısalmasına neden olan etkenlerin başında diyabet gelmektedir. Bu hastalık kemike erimesini önemli ölçüde arttırmaktadır. Bunun yanı sıra birtakım hastalıklar ve ilaçlar da aynı şekilde erimeyi arttırmaktadır. Aşırı alkol kullanımı ve sigara tüketimi kemiklere zarar veren alışkanlıklardır. Bunların bırakılması boy kısalmasının geciktirilmesi ve engellenmesi konusunda etkilidir. Boy kısalmasını önlemek için kalsiyum ve D vitamini alımına dikkat edilmesi gerekmektedir. D vitamini bağırsaklar tarafından kalsiyum ve fosfor emiliminin gerçekleştirilmesi için gerekli bir bileşendir. Kalsiyum ve D vitamini eksikliği boyun kısalmasına neden olur. Bu nedenle kalsiyum ve D vitamini içeren besinlerin tüketimine önem verilmelidir.

Gün İçinde Boy Kısalması Neden Olur?

Sabah uyanıldığı zaman ölçülen boy ile sonrasında ölçülen boy arasında farklılık bulunabilmektedir. Bunun nedeni zaman geçtikçe kaburgalara binen ağırlık nedeniyle kemiklerin sıkışmasıdır. Özellikle kilolu kişilerde bu durum daha fazla görülür. Gün içinde boy kısalması asıl olarak bu tarz durumlardan ötürü kaynaklanmaktadır.

  • boy kısalması
  • boy kısalması neden olur
  • boy kısalması nedenleri
  • boy kısalması mümkün mü
  • boy kısalması için ne yapmalı
  • boy kısalmasını önlemek
  • gün içinde boy kısalması
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Hava Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri ve Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?