Boza, kışın soğuk günlerinde insanın içini ısıtan ve leblebi veya tarçınla birlikte büyük bir zevkle içilen çok uzun yıllardır kültürümüzün içerisinde yer alan geleneksel bir içecektir. Boza nedir, nasıl yapılır, faydaları ve zararları nelerdir, nasıl içilir boza hakkında merak edilen herşey bu yazımızda...
Boza Nedir, Ne Demek?
Boza, binlerce yıl öncesinde Mezopotamya'da yaşayan halk tarafından üretilmeye başlanmakla birlikte mayalı ve belirli bir kıvama sahip içecek türü olarak bilinmektedir. Türklerin dünyaya yayılması ile birlikte bu içecek de tüm dünyada tüketilen bir ürün olmaya başlamıştır.
Bozanın faydaları oldukça fazla olmasına rağmen ticari anlamda yeterince tanıtımı yapılamadığından hakettiği değeri bir türlü bulamamıştır. Ülkemizde boza tüketimi diğer ülkelere göre daha yoğun olurken kış dönemleri bu ürünün tüketimi için en çok tercih edilen zamanlardır. Eski dönemlerde sokaklarda açık olarak da satılan bu içecekler, günümüzde üreticilerin şubelerinden ya da marketlerden kapalı olarak temin edilmektedir.
Boza Nasıl Yapılır? Nasıl Hazırlanır?
Boza yapmak için ana malzeme olarak 2 su bardağı kalın bulgur, yarım su bardağı kadar pirinç ve 6 su bardağı su kullanılmaktadır. Boza tarifi için gerekli olan bu malzemeler, evlerde rahatlıkla bulunan malzemeler olduğundan rahatlıkla temin edilebilir. Mayasının yapılabilmesi için de 1 tatlı kaşığı yaş maya kullanılması gerekirken 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 su bardağı ılık süt yeterli olacaktır. Bunlara ek olarak kıvamının ayarlanması için 1 su bardağı toz şeker ve 5 su bardağı suyun hazır tutulması gerekir.
Boza Tarifi Nedir? Bozanın Hazırlanışı
Boza yapımı için pirinç ve bulgur derin bir tencereye atıldıktan sonra püre haline gelene kadar orta ateşte pişirilir. Karışım püre haline geldikten sonra posası süzülerek atılır ve geriye yalnızca bulgur lapası kalır. Bu lapa, soğuması için oda sıcaklığında bekletilmeye başlanır. Maya için hazırlanan tüm malzemeler kullanılarak maya da yapılır. Bu maya ile bulgur lapası bir tencereye alınıp 24 saat bekletilir. Bu tarif ile evinizde hazırlamış olduğunuz boza içmeye hazır hale gelecektir.
Boza Nasıl İçilir? Nasıl Tüketilir?
Bozanın kıvamı oldukça yoğun olduğundan kaşık ile de rahatlıkla tüketilebilmektedir. Günümüzde genel olarak bardaklara konularak servis edilir ancak yanında kaşık da verilmektedir. Bunun yanı sıra üzerine tarçın ekilerek verilmesi en popüler sunum şeklidir. Bazı kişiler üzerine sarı leblebi de eklemektedir. Birçok kültürde leblebi ile bozanın uyumu oldukça hoş karşılanır ve beraber tüketilir. Bu şekilde de geleneksel bir sunum elde edilebilmektedir.
Boza nasıl içilir? Sıcak mı, Soğuk mu?
Boza soğuk içilen bir içecektir. Kıvamı oldukça yoğun olduğundan içmek yerine kaşıkla yemek daha doğru olabilir.
Bozanın Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Bozanın yararları konusunda ilk olarak insanlarda sindirimi ve hazmı kolaylaştırmaktadır. Bu özelliği ile birlikte kış aylarında daha hareketsiz olan insanların sindirim sorunu yaşamamasını sağlamaktadır. Buna ek olarak yeni anne olmuş bayanlarda anne sütü miktarını da arttırmaktadır. Bu sayede çocuklar için de faydalı olur. Bunların yanı sıra kış aylarında öksürük problemlerinin direkt olarak kesilmesinde etkili olmaktadır. Öksürüğe karşı en doğal çözüm yöntemlerinden birisi olurken ılık bir şekilde tüketildiğinde son derece faydalı olacaktır.
Boza Nerede Satılır? Nereden Alınır?
Boza hafif ekşi lezzetinin güzelliği, insan vücudu için faydası ve kültürel etkileri ile birlikte kış aylarının en önemli gıdalardan birisi olarak gösterilirken evlerde yapılan ya da hazır olarak dışarıdan alınan ürünlerin büyük bir kısmı tüketicileri son derece memnun edecektir.