Sağlık 27 Mart 2021 - 11:43:27

Çabuk Yorulmanın Nedenleri ve Tedavisi

Çabuk Yorulmanın Nedenleri ve Tedavisi

Gün içerisinde kendinizi halsiz hissediyorsanız, günlük işlerinizi yaparken isteksizlik yaşıyorsanız ve çabuk yorulma gibi problemler yaşıyorsanız bunun pek çok nedeni olabilmektedir. Sürekli yorgun ve mutsuz hissediyorum diyorsanız hem gün içersinde yoğun tempoda çalışmaya bağlı sebeplerden hem de birtakım hastalıklardan dolayı bunu yaşayabilirsiniz.

Çabuk Yorulmanın Nedenleri Nelerdir?

Şehir hayatı kuşkusuz herkesin yorulmasına neden olmaktadır. Dışarıdaki insan kalabalığı, hızlı akan bir hayat, stresli bir iş kişinin gerek mental gerekse fiziksel olarak yorulmasına neden olabilir. Çabuk yorulmanın nedenleri değişkenlik göstermektedir. Tiroidden kansere pek çok sebep sayılabilmektedir. Yorgunluk genel anlamda kişinin günlük işlerini yaparken yorgun hissetmesi ve yetersiz kalması şeklinde tanımlanır. Fakat bu durumun bir hastalıktan mı, üşengeçlikten mi yoksa halsizlikten mi kaynaklandığı yorulmanın nedenini ortaya koymaktadır. Çabuk yorulmanın nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Kansızlık: Hücreler oksijen taşıyan hemoglobinin yetersiz olması yani anemi hastalığı, kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olan en önemli nedenler arasında yer almaktadır. Kansızlık yaşayan kişiler hem yorgun hem de halsiz hissetmektedir. Bu durumda mutlaka doktora gidilmeli ve tedavi uygulanmalıdır.

Stres ve depresyon: Kişinin mental anlamda stres altında olması ve depresif hissetmesi, yorgun olmasına da neden olur.

Tiroid Hastalıkları: Hipotiroid hastaları kendilerini oldukça yorgun hissederler ve çevrelerinde tembel olarak da nitelendirilirler. İş yapmak istemezler, yerlerinden kalkmak istemezler, herhangi bir işi yapma gücünü kendilerinde hissetmezler. Endokrin hastalıklar arasında aynı zaman şeker hastalığını da sayabiliriz. Şeker hastaları da aynı şekilde güçsüz hissetmektedir.

Kanser: Vücudun işlevselliğini bozan kanser hücreleri kişinin yorgun olmasına ve çabuk yorulmasına neden olabilir. Kansızlık yaparak ya da beslenmeyi bozarak bu duruma neden olabilir. Ayrıca tümörler hızlı metabolik etki meydana getirmektedirler. Vücuttaki şekeri daha hızlı tüketir ve oksijeni daha çabuk azaltırlar. Çünkü bu dokular hızlı büyürler. Bundan dolayı da halsizlik ve yorgunluk meydana getirirler.

Kalp hastalıklar: Yorgunluk bu rahatsızlıkların en önemli nedenlerinden biridir. Kalpte meydana bir rahatsızlık, kalbin oksijen ihtiyacının karşılanmasını önler. Bu da yorgunluk meydana getirir. İş yapınca çabuk yoruluyorum ya da merdiven çıkınca halsiz düşüyorum diyorsanız nedeni bu olabilir.

Enfeksiyon hastalıkları, karaciğer iltihaplanması, kalp zarının iltihaplanması, verem, parazit hastalıkları ve AIDS gibi rahatsızlıklar da çabuk yorulma nedenleri arasında gösterilmektedir. Bunlara ek olarak uyku apnesi, metabolik hastalıklar ya da fiziksel güçsüzlük de eklenebilir.

Sürekli Yorgun Hissediyorum, Ne Yapmalıyım?

Gün içerisinde birçok kişi farklı nedenlere bağlı olarak kendini yorgun ve bitkin hissetmektedir. Yoğun geçen bir günün ardından böyle hissetmeniz oldukça normaldir. Fakat herhangi bir somut neden olmadan gözlerde ağırlık ve uyku hali söz konusu oluyorsa bu vücut kırgınlığı, soğuk algınlığı ya da yukarıda saydığımız bazı hastalıkların sonucu olabilir. Hatta panik atak çabuk yorulmaya neden olabilir. Yani gerek psikolojik gerekse fiziksel olarak bu durumu yaşayabilirsiniz. Eğer ki devamlı böyleyse mutlaka bir doktora gitmeniz gerekmektedir.

Çabuk Yorulmanın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak çok çabuk yoruluyorum ve halsizim diyorsanız öncelikle bunun altında yatan neden bulunmalıdır. Eğer kansızlık varsa bunun giderilmesi gerekir. Kanser olduğunuz ortaya çıktıysa tümörün giderilmesi için tedaviler uygulanmalıdır. Yani çabuk yorulmanın doğrudan değil dolaylı olarak tedavi yöntemleri vardır. Uzman doktorlar nedeni saptayıp buna göre bir tedavi uygulamaktadır.

  • çabuk yorulma
  • sürekli yorgun ve mutsuz hissediyorum
  • çabuk yorulmanın nedenleri
  • iş yapınca çabuk yoruluyorum
  • gözlerde ağırlık ve uyku hali
  • panik atak çabuk yorulma
  • çok yorulmanın tedavisi
  • çok çabuk yoruluyorum
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kilo Alma Diyeti Nasıl Yapılır?