Sağlık 12 Ocak 2023 - 23:23:48

Çiçek Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır? Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir?

Çiçek Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır? Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir?

Oldukça sık görülen çiçek hastalığı insanlarda ölüme de sebep olabilen ve belirtileri rahatlıkla fark edilebilen ciddi bir hastalıktır.

Çiçek Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Çiçek hastalığı, ülkemizde de oldukça sık görülürken her yaştan kişide kendisini gösterebilir. Genel olarak bu rahatsızlık çok fazla cinsiyet ayrımı da yapmamaktadır. Hastalık, kendi içerisinde iki farklı gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar, Major ve Minor olmak üzere isimlendirilirken her iki rahatsızlık da birbirine benzeyen belirtiler ortaya çıkarmaktadır. Ancak iki grup arasında ölüm oranları oldukça farklıdır. Major gruba ait bu hastalıkta insanların ölüm oranı %15 oranındadır ve bu çok ciddi bir orandır. Buna ek olarak Minor gruba ait kişilerde %0,2 ölüm oran bulunmaktadır. Bu aradaki ciddi fark, en kısa sürede hastalığın hangi gruba ait olduğunu bulmayı gerektirmektedir.

Çiçek Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Hastalığın sebebi olarak virüsler gösterilmektedir. Ancak bu virüsler, bu hastalığa sahip olan diğer bir kişiden de geçebildiği için çok rahat bir biçimde yayılmaktadır. İnsanlar, direkt olarak bu virüse maruz kalabilirken çiçek hastalığı geçiren kişilerin eşyalarına temas ederek ya da direkt olarak bu kişiler ile temas kurularak da hastalık bulaşmaktadır. Genel olarak sinekler aracılığıyla da bu rahatsızlık insanlara bulaşabilirken bu sebeple gerekli önlemlerin alınması ve en kısa süre içerisinde tedaviye başlanması gerekmektedir.

Çiçek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bazı hastalıklar ilk evresinde belirtilerini çok düşük miktarda gösterirken bazıları direkt olarak insanları zorlayıcı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkta da ilk belirtilerinin dahi oldukça şiddetli olduğu bir rahatsızlık olarak gösterilebilir. Baş ağrısı ile başlayan belirtilerde çok kısa bir süre içerisinde sırt ağrısı, kusma ve kaslarda sertleşme takip eder. Bu belirtiler kendisini gösterirken hastanın da ateşi 39-40 derecelere kadar yükselmiştir. Deri üzerinde de çok net belirtiler ortaya çıkarken deri üzerindeki belirtiler ilk olarak yalnızca kızarıklık olarak kendisini gösterir. Bunun ardından kırmızı noktalar belirmeye başlar ve bu noktalar, yüzün her bölgesini saracak şekilde yayılır.

Çiçek Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nedir? Naısl Yapılır?

Bu rahatsızlığın belirli bir tedavisi yokken hastalığa yakalanan kişi karantina altına alınarak özel olarak yıkanmaya başlar. İçerisinde kimyasal maddelerin yer aldığı bir karışım ile yıkanan kişilerin, kızarıklık ve döküntülerden tamamen kurtulması gerekmektedir. Genel olarak bu kişilerin herhangi bir insanla temas etmesinin önüne geçilmektedir. Bunlara ek olarak hastalığa yakalanmadan önce çiçek aşılarının yapılması gerekli olmaktadır. Eğer okullarda çiçek aşısı düzenli olarak vuruluyorsa velilerin ekstra olarak aşı için sağlık kurumlarına başvurmalarına gerek yoktur. Rahatlıkla bu hastalık en küçük etkileri ile atlatılarak sorunsuz bir şekilde hayata devam edilebilir. Çocukların çiçek aşısı olmaması oldukça büyük bir tehdidin içerisinde kalmasına sebep olurken çok büyük sorunlara sebep olabilmektedir. Bu sebeple de çiçek hastalığı oluşmaması için aşıların düzenli bir biçimde yapılması gereklidir.

  • çiçek hastalığı
  • çiçek hastalığı nedir
  • çiçek hastalığı nasıl bulaşır
  • çiçek hastalığının belirtileri
Yorumlar
Havva Özbek Çiçek hastalığı nasıl bulaşır? Çocuklar aşısı ne zaman yaptırılmalı? Bu hastalık neden olur? Geçmesi için ne yapmak gerekiyor? Bu hastalık daha çok hangi yaşlarda görülür? Vücut için zararları var mı? Kötü sonuçlara yol açar mı? cevapla
Nurgül Artan Benim merak ettiğim bir konu var. Çiçek hastalığı olan hayvanın etki yenir mi? Son dönemler birçok kişi bu konu hakkında bilgi arıyor. Bu hastalık daha çok insanlarda oluyor zannediyordum ama hayvanlarda da oluşabiliyormuş. Bir yan etkisi oluyor mu acaba? cevapla
yorum yaz
Dipliner ile Eyeliner Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir? Nasıl Çekilir?