Sağlık 13 Kasım 2024 - 11:53:56

Cilt Mantarı Neden Olur? Nasıl Geçer? Bulaşıcı mıdır? Tedavisi Var mı?

Cilt Mantarı Neden Olur? Nasıl Geçer? Bulaşıcı mıdır? Tedavisi Var mı?

Cilt mantarı; pek çok kişide meydana gelebilen bir tür enfeksiyondur. Normalde cilde bir zararı olmayan mantarların aşırı şekilde çoğalması sonucunda meydana gelmektedir.

Cilt Mantarı Neden Olur?

Ayak, saç, kasık, tırnak gibi bölgelerde meydana gelen cilt mantarı, genel olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açmayan, fakat kaşıntı ile beraberinde pul pul dökülen kızarıklıkların oluşması gibi durumlara yol açan bir rahatsızlık türüdür. Genel olarak reçetesiz bazı ilaçlara ile iyileşme gösterse de bazı durumlar enfeksiyon şeklinde görülür ve iyileşmesi zaman alabilir. Enfeksiyon olan bölgenin ıslak tutulması gerekir. Bölgenin temiz tutulması, kuru olması, bol kıyafetlerin giyilmesi, çarşafların ve havluların sık sık yıkanması tavsiye edilir.

Mantarla gözle görülmeyen ve insan vücudunun herhangi bir bölgesinde yaşayabilen canlılar olarak nitelemek doğrudur. Normalden hızlı bir şekilde çoğalma göstermediğinde, bir kesik ya da lezyon sonucu kana bulaşmadığında genel olarak önemli bir sağlık problemi meydana getirmezler. Mantarlar çoğunlukla ılık, nemli ve hava almayan yerlerde çoğalma göstermektedirler. Bundan dolayı ciltte ortaya çıkan mantarlar çoğunlukla ayak, deri kıvrımları ve kasıklarda meydana gelmektedir. Oldukça rahatsız edici bir enfeksiyon olmasına rağmen, genel olarak ciddi problemler değildir.

Vücut yüzeyinde meydana gelen ve daha çok kol, bacak, gövde gibi yerlerde oluşan mantarlar, kaşıntı kızarıklık ve pul pul dökülme meydana getirmektedir. Kasık mantarı daha çok erkeklerde görülmektedir. Kasıklarda ve bacakların üst kısmında kaşıntı meydana getirir. Bunların yanı sıra saç mantarı, ayak mantarı, tırnak mantarı tinea versicolor ve candida mantar enfeksiyonu gibi türleri bulunmaktadır.

Cilt Mantarı Bulaşıcı mıdır?

Enfekte olmuş bir kişi ya da hayvan ile temas sonucunda mantar bulaşma gösterebilmektedir. Enfeksiyon şeklinde oluşan mantarlar oldukça bulaşıcıdır ve insandan insana kolay bir şekilde geçebilmektedir. Ortak kullanım alanları bulaşma hızını ve derecesini arttırmaktadır. Yani şöyle ki enfekte olmuş bir kişinin eşyasını kullanmak ya da soyunma odası, duş yerleri gibi ortak yerlerin kullanılması bulaşma hızını arttırmaktadır.

Cilt mantarı bağışıklık sistemi düşük olan kişilere daha hızlı bulaşmaktadır. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan kişiler dikkatli olmalıdır. Örneğin; kanser tedavisi ya da HIV virüsü gibi durumlar bağışıklığı düşürür bu da bulaşma riskini daha fazla arttırır. Kortikosteroid ya da antibiyotik kullanımının olması, diyabet hastası olmak ya da hamile olmak cilt mantarının daha kolay bulaşmasına neden olabilir. Bundan dolayı dikkat edilmelidir.

Cilt Mantarı Nasıl Geçer?

Evde birtakım doğal yöntemler ile mantar hastalığının tedavisi sağlanabilmektedir. Bunlardan biri zerdeçaldır. Anti-inflamatuar özelliği ile bilinen zerdeçal, aynı zamanda anti mikrobiyal özellik sağlamaktadır. Mantarın tedavi edilmesi için etkili bir yöntemdir. Bir başka yöntem elma sirkesidir. Mantar kaşıntısını gidermeye yardımcı olan elma sirkesi, enfeksiyonun tedavi edilmesi konusunda etkilidir. Neem ağacı yaprağı, hindistan cevizi yağı, kekik yağı, sarımsak, çay ağacı yağı gibi diğer bitkisel yöntemler de cilt mantarını geçirmek için etkili uygulamalardır.

Cilt Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer ki kaşıntı ve kızarıklık gibi problemleriniz varsa mutlaka bir doktora gitmelisiniz. Cilt mantarı tedavisi birtakım ilaçlar ile sağlanabilmektedir. Genel olarak antifungal ilaçlar tercih edilmektedir. Bu tarz ilaçlar ile mantar hücrelerinin büyümesi ve çoğalması önlenir. Genel olarak topikal merhemler verilmektedir. Bunlar işe yaramadığı zaman tablet tedavisi de uygulanmaktadır.

  • cilt mantarı
  • cilt mantarı neden olur
  • cilt mantarı bulaşıcı mıdır
  • cilt mantarı nasıl geçer
  • cilt mantarını geçirmek
  • cilt mantarı tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Karpuz Kabuğunun Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?