Sağlık 30 Nisan 2024 - 22:20:58

Cilt Neden Kurur? Cilt Kuruluğu Neden Olur?

Cilt Neden Kurur? Cilt Kuruluğu Neden Olur?

Cilt kuruluğu; vücutta su oranının ve nem dengesinin azalması sonucunda meydana gelen bir durumdur.

Cilt Neden Kurur? Cilt Kuruluğunun Sebepleri Nelerdir?

Pullanma, kaşıntı ve çatlama gibi sorunları da beraberinde getiren cilt kuruluğu, çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Daha çok sık duş alan kişilerde meydana gelen cilt kuruluğu aynı zamanda rüzgara maruz kalmak, çevre kirliliği, sıcak su, kullanılan bazı deterjanlar, klima ya da maruz kalınan bazı kimyasal maddeler ciltte kuruluğa neden olabilmektedir. Bunlar dış etkenlerden kaynaklı olarak meydana gelen kuruluk nedenleridir.

Cilt kuruluğu bazen bir hastalık nedeniyle de meydana gelebilmektedir. Sedef hastalığı, egzama, kalıtsal hastalıklar, diyabet, metabolik sorunlar, tiroid bezinin düzgün çalışmaması, yaşın ilerlemesi ve bir anda aşırı kilo kaybı gibi durumlar da cildin kurumasına neden olabilmektedir. Bunları iç faktörler olarak nitelendirebiliriz. Eğer cildin kuruması önlenmezse kırışıklık gibi problemler meydana gelir. Ciltte nem dengesinin sağlanmaması erken yaşlanma gibi etkilerin oluşmasına neden olmaktadır. Kuruluğa neden olan faktörlerin bulunması çözüm yaratma konusunda etkili olmaktadır.

Cilt Kuruluğu Nasıl Giderilir?

Tıptaki adı kserozis olarak nitelendirilen cilt kuruluğu, cildin en üst tabası olan epidermiste meydana gelmektedir. Eller, dudaklar, dirsekler ve yüz kuruluğun en fazla görüldüğü bölgelerdir. Cilt kuruluğunun önlenmesi için vücutta nem dengesinin sağlanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra su oranı da önemlidir. Öncelikle belirtmek gerekir ki günde 2,5-3 litreye yakın su içilmesi gerekmektedir. Bunun yanında nemlendirici kremlerden faydalanılmalıdır. Nemlendiriciler suyun ciltte kalmasın yardımcı olmaktadır. Sık banyo yapmak cildi kurutur. Bu nedenle sık duş almamaya ve duşa alırken 10 dakikadan fazla kalmamaya, ılık su ile yıkanmaya dikkat edilmelidir. Cilt sağlığını korumak için kuruluğa neden olan sabunları kullanılmamalıdır. Bunun yerine ciltte nem dengesini sağlayan ürünler tercih edilmelidir.

Soğuk havalar kuruluğu tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır. Soğuk havalarda cildinizi korumaya, nemlendirmeye özen gösteriniz. Bunun yanında ellerinize deterjan gelmemesi için iş yaparken eldiven kullanınız. Bu tarz kimyasal maddeler cildi kurutmaktadır.

Cilt Kuruluğunun Bitkisel Tedavisi Nasıl Olur?

Eğer ki cildinizde aşırı bir kuruma söz konusu ise bazı bitkisel kürlerden destek alabilirsiniz. Cilt kuruluğu için kürlerden bazılarını şu şekilde tariflendirebiliriz:

Yumurta, zeytin yağı ve bal maskesi: 1 adet yumurtanın sarısı, 1 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı zeytin yağının karıştırılması ile hazırlamış olduğunuz karışımı yüzünüze sürerek 15-20 dakika bekletiniz. Sonrasında yüzünüzü ılık su ile yıkayınız. Bu maskeyi haftada 2 kere uygulayabilirsiniz. Bu basit uygulama sonrasında cildinizin yumuşadığınız ve nemlendiğini fark edebilirsiniz.

Salata ve Aloe Vera Maskesi: 2 yemek kaşığı aloe vera jelini, blender yardımı ile püre haline getirilen salata kabukları ile karıştırınız. Maskeyi yüzünüze sürünüz ve yaklaşık olarak 30 dakika boyunca bekletiniz. Ardından ılık su ile yıkayınız. Bu maske ile cildinizde nem dengesi sağlayabilirsiniz.

Cilt Kuruluğu Hangi Hastalığın Habercisidir?

Atopik dermatit ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıklar cilt kuruluğunun habercisi olarak nitelendirilebilmektedir. Dermatitin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Kontakt, seboreik ve atopik olmak üzere 3 çeşitte karşımıza çıkmaktadır. Atopik halk diliyle egzama olarak bilinen egzama çeşididir. Ciltte meydana gelen kuruluk nedenleri bu hastalıklardan bazılarının habercisi olabilir. Bu nedenle doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz.

  • cilt neden kurur
  • cilt kuruluğu
  • cilt kuruluğu hangi hastalığın habercisi
  • cilt kuruluğunun bitkisel tedavisi
  • cilt kuruluğu için kürler
  • cilt kuruluğunun önlenmesi
  • cilt kuruluğu nasıl giderilir
  • cilt kuruluğunun sebepleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Domates Kurusu Nasıl Yapılır? Nasıl Saklanır?