Cinayet geni; genetik bilimin insan davranışlarının sırlarını ortaya koyma konusunda DNA yapısının aydınlatılması kapsamında merak edilen konular arasında yer almaktadır. Cinayet geni olan kişilerin suç ve cinayet işlemeye meyilli olabileceği belirtilirken bu konudaki net bilgilere makalemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
Cinayet Geni Nedir, Ne Demek?
Yapılan birtakım araştırmalara göre serotonin taşıyan gen, MAO-A geni yani monoamino oksidaz- A geni, katekol-o-metil transferaz geni ve katekol-o-metil transferaz geninde yer alan polimorfizimlerin saldırganlık ile ilgili birtakım ilişkisi olduğu belirtilmektedir. Bazı genlerin çevresel koşullar ile birleşerek kişiyi belli birtakım davranışlara ve suçlara eğilimli olmasına neden olabileceği belirtilmiştir. Monoamino oksidaz- A geninin majör depresif bozukluğu olan kişilerin beyinlerinde yaklaşık olarak %34 daha fazla oranda bu genden bulunmaktadır. Bu durumdan ötürü, bu genin üretimini destekleyen genlere sahip olan kişilerde intihar, uyku bozukluğu, majör depresyon gibi durumların meydana gelmesi daha olasıdır.
Genlerde yer alan nörotransmiterler majör depresyonu önleyici etki sağlarken aynı zamanda serotonin ve dopamin ile ruh haliminizi ve modumuzun iyileşmesini sağladığını belirtebiliriz. MAO-A geni düşük aktiviteli olan kişilerde şiddet eğilimi daha fazla görülmektedir. Ayrıca bu kişiler kışkırtıldığında ya da toplumsal açıdan yalıtıldıkları zaman saldırgan tutumlar sergilemektedirler.
Cinayet Geni Belirtileri Nelerdir?
Suç geni mao-a düşük olan kişilerin saldırgan tutumlu özellikleri bulunmaktadır. Bu kişilere baktığımızda risk alma sorumluluğu altında olduklarını ve intikam alma duygularının oldukça fazla olduğunu belirtebiliriz. Bu sadece insanlar için değil hayvanlar için de öyledir. Bu geni düşük olan farelerin de mesela agresif ve savaş başlatma tutumu içinde olduklarını belirtebiliriz. Düşük MAO-A'lı olan insanlar daha fazla dürtüsel ve agresiftirler. Testosteron hormonu yüksek, yaşam standartları düşük, zeka seviyesi yüksek olmayan ve maoa geni düşük olan kişilerin şiddete ve cinayete daha yatkın olduğu belirtilmektedir.
Suç İşleme Eğilimi Doğuştan mıdır?
Bilim insanları insanların doğuştan gelen birtakım gen yatkınlığı ve dürtüleri ile suç işlemeye daha eğimli olabileceğini belirtmeye yönelik araştırmalar yapmaktadır. Bazı araştırmacılar genetik olarak suç işlemeye yatkınlığı olan kişilerin, akıl hastalarında olduğu gibi özgür iradelerinin olmadığı ve bu durumdan ötürü cezalandırılamayacaklarını belirtmektedirler. 1968 yılında öne sürülmüş bir araştırmaya göre suç işlemiş erkekler üzerinde birtakım genetik gözlem yapılmış ve suçlular arasında XYY kromozom dizilimine rastlanma sıklığının normale göre 12 kat daha fazla olduğu görülmüştür. 1 yerine 2 YY olması daha fazla erkek olunması ve bu kalıtımsal detayın kişinin elinde olmadan suç işlemeye eğiliminin olması ve suç işlemeye yönlendirildiği bilgisini göstermektedir. Ayrıca araştırmalarda XXY kromozomuna da rastlanılmaktadır. Bunun ise zeka geriliğine yol açması sonucunda suç işlemeye teşvik olması durumu söz konusudur.
Suç Bireysel Midir? Toplumsal mıdır?
Çevresel faktörlerin insan gelişiminde etkilerinin olduğu açık bir şekilde bilinmektedir. Fakat Suç ve genetik başlığı altında kişinin suça eğimli olmasının bireysel mi yoksa toplumsal mı olup olmaması söz konusudur. Yapılan incelemelere göre toplumun kişi üzerinde suç işlemesine yönelik etkisi yaklaşık %6.8'dir. Geri kalan oran ise psikoloji olarak tanımlanır. Buna göre psikopatlık, paranoya, kendini koruma ve nefsi müdafaa, mani depresif olma, zeka geriliği, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi pek çok neden kişinin suç işlemesine neden olabilir. Bunlar genetik ya da bireysel durumlardır.