Çocuk psikolojisi; anne ve babanın doğru yaklaşımları ile duygusal bütünlüğün bozulmadan, sağlıklı iletişim kurarak iyileştirilen ve geliştirilen bir algı olarak tanımlanmaktadır.
Çocuk Psikolojisi Nasıl Anlaşılır?
Çocukların özellikle gelişim döneminde psikolojik anlamda desteklenmesi oldukça önemlidir. Çocuk psikolojisi, gelecekte onların sağlıklı bir birey olması için önemlidir. Çocukların gelişim dönemlerinde anne ve babasına ihtiyacı olmaktadır. Genel olarak psikolojisi de bu yönde biçimlenmektedir.
Ailesinden şiddet gören, dövülen çocuğun psikolojisi ile mutlu bir ailede büyüyen bir çocuğun algısı çok daha farklı olmaktadır. Çocukluk döneminde doğru şekilde davranılmayan çocuklar ilerleyen dönemlerde birtakım kişisel bozukluklara maruz kalırlar.
Çocukların davranışlarından, söylemlerinden, okuldaki başarısından ya da arkadaşları, ailesi ile iletişimi onun psikolojik durumunun belirlenmesinde önemlidir. Korku-kaygı problemleri, uyum ve davranış bozukluğu, öğrenme güçlüğü, konuşma güçlüğü, yalan söyleme, tırnak yeme, kardeş kıskançlığı, alt ıslatma gibi psikolojik sorunlar en sık rastlanılan problemler olarak görülmektedir.
Çocuk Psikolojisi Nasıl Bozulur?
Çocuk psikolojisi; psikolojinin doğumdan erişkinliğe kadar çocuğun gelişimine ve davranışına odaklanan bir alt alanıdır. Çocuk psikolojisi yalnızca çocuğun fiziksel gelişimiyle değil aynı zamanda sosyal-duygusal gelişme ve bilişsel gelişimle ilgilidir. Psikolojisi bozuk çocuğun belirtilerine bakacak olursak;
- Çocuğunuz 2 hafta ya da daha uzun süre içine kapanık oluyor ya da üzgün duruyorsa,
- Tırnak yeme ya da parmak aralarını soyma gibi davranışlar geliştiriyorsa,
- Geceleri ya da gündüzleri altını ıslatıyorsa,
- Kaygı ve korkuları günlük aktivitelerini etkileyecek durumdaysa,
- Göz teması kuramıyorsa ve bazı tikleri varsa,
- Yalnız uyuyamıyorsa,
- Suçluluk duygusu hissediyor ve sürekli anne ve babası ölecekmiş gibi hissediyorsa,
- Akranlarına göre öğrenme konusunda zorluk yaşıyorsa,
- Ders dinlemekte güçlük yaşıyorsa ve odaklanamama sorunu yaşıyorsa,
- Konuşma bozuklukları görülüyorsa,
Bu tarz durumlar söz konusu ise çocuğunuzun psikolojisi bozuk demektir. Bunun için mutlaka uzman bir pedagog ya da psikologtan destek alabilirsiniz. Eskiden çocuklar "küçük yetişkinler" olarak tanımlanmaktaydı. Daha sonra Jean Piaget, çocukların yetişkinlerden farklı olduğunu önermişti. Albert Einstein, Piaget'in bu görüşünü desteklemiştir.
Çocuğun Psikolojisi Nasıl Düzelir?
Eğer çocuğunuzun davranışlarında bir değişiklik seziyorsanız bu konuda uzman bir doktora danışmanız gerekmektedir. Çocuğunuz ile konuşmaya çalışınız. Onu anlamaya ve yapıcı bir iletişim kurmaya önem vermeniz gerekmektedir. Sınavları ve sorumlulukları için ona baskı yapmayınız. Önemli olanın sorunların çözülmesi gerektiğini unutmayınız.
Çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurmak için öncelikle uzman bir doktordan destek alınız. Çocuğunuzun sorunlarını belirleyiniz. Öğretmenini, varsa bakıcısını ve çevresinde sürekli iletişim kurduğu insanları da bu konuda bilgilendirebilir, davranışları konusunda uyarabilirsiniz. Çocuğun psikolojik istismarı söz konusu ise bu konuda önlem alınmalıdır.
Çocuğun Psikolojisinde Ailenin ve Çevrenin Önemi
Çocuk dünyaya geldiğinde, büyüme ve gelişme konusunda büyük gücü vardır ve önemli ilerleme kaydeder. Aşk, hoşgörü ve yakınlık içinde büyüyen çocuklar bir psikolojisi ile gelişirler. Zihinsel sağlık açısından gelişim dönemlerinin incelenmesi de önemlidir. Dönemlerin incelenmesi, ortak ruhsal gelişim yolunda olup olmadıklarını anlamaya yardımcı olur ve sağlıklı gelişim gözlemini kolaylaştırır. Çocuğun psikolojik ihtiyaçları sevgi ve iletişimden geçmektedir.
Çocuğun ailesi, gelişim sürecinde anne ve babası ile kurduğu iletişim çok önemlidir. Çocuk çoğunlukla annesiyle birliktedir. Bununla birlikte, baba da çocuğun gelişiminde en az annesi kadar kıymetlidir. Çocuk, genç yaşta toplumsal yaşama uyum sağlayacak davranışlar hakkında ilk olarak ailede eğitim alır.
Günlük hayatta, sağlam temeller olarak adlandırdığımız niteliklerin çoğu çocuklukta aileye bırakılıyor. Çocuk yalnızca insanları değil, cömertlik, cimrilik, temizlik, düzenli olma, bakım, dağınıklık, utangaçlık ve sosyallik gibi alışkanlıkların edinilmesi her zaman çocukluk dönemindeki çocuk psikolojisi eğitimine bağlıdır.