Dang Humması (Dengue Fever) Nedir? Dengi Hastalığı Neden Olur? Nasıl Geçer? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi
Dang humması yabancı adı ile dengue fever, sivrisinek yolu ile bulaşan oldukça tehlikeli bir hastalık olmaktadır.
Dang Humması Nedir, Ne Demek?
Dang humması şiddetli bir grip gibi belirtiler taşır ve ''kırık kemik'' gibi ağrılara neden olur. Bu nedenle ''kırık kemik humması'' adı ile de bilinmektedir. Dang denilen bir virüs ile vücuda bulaşır. Bu virüsün toplamda 4 farklı tipi bulunur ve herhangi birine yakalanan bir kişinin, diğer tipleri ile tekrar hastalanması olası durumlar arasında yer alır.
Dengi Hastalığı Neden Olur?
Bu virüs, sivrisinekler tarafından vücuda bulaşmaktadır. Çok sık görülmez ve bilinmez bir hastalık olmaktadır. Aedes cinsi sivrisinekler dang denilen virüsü taşıyarak hastalık bulaştırırlar. Bu cins sivrisinekler genel olarak temiz su kaynaklarını tercih ederler ve toplu yerleşim olan bölgelerde daha sık görülürler. Ayrıca bir kişide görüldükten sonra sağın olması ve yaygınlaşması da mümkün olmaktadır. Kişiden kişiye geçmez ancak sivrisinek ile temasta bulunan kişilere bu virüs geçebilmektedir.
Dang Humması (Dengue Fover) Belirtileri Nelerdir?
Dang virüsüne yakalanan kişilerde dengi hastalığı belirtileri hemen ortaya çıkmaktadır. İlk başlarda bir haftaya kadar akut ateşli hastalık ile kendisini belli etmektedir. Ancak bu süre içerisinde sıradan bir grip veya sadece basit ateşli hastalık sanılarak tanı koymak mümkün olmayabilir. İlerisinde ise baş ağrısı ve göz arkasında ağrılar meydana gelir. Sonrasında kas ve eklem ağrıları ile kendisini oldukça belli eder. Kırık kemik hissi verir ve oldukça fazla ağrılara neden olur. Bunlara ek olarak vücutta döküntü ve kanamalar meydana gelebilmektedir. Döküntü vücudun her yerinde olabileceği gibi burun kanaması, deri altı kanaması ve dişeti kanaması gibi durumlarda söz konusu olabilmektedir.
Dang Humması Nasıl Geçer?
Bu virüsü kapmış olan kişiler belirtiler nedeni ile doktora başvurmalı ve tanısı konulmalıdır. Sonrasında ise hemen tedaviye başlanılır ve kısa bir zaman içerisinde sonuç almak mümkün olmaktadır. Kliniklerde muayene ve kan testleri ile dang virüsünün bulaştığı netleştirilir. Bu virüs hastalığın ilk 5 gününe kadar kandan ayrıştırılabilmektedir. Bu hastalığa yakalanmış olan kişilerde yapılan HIV tarama testleri bazı durumlarda yanlış pozitif sonuçlar verebilmektedir. Bu durum oldukça sık yaşanmaktadır.
Dengi Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dang virüsüne yakalanmış olan kişiler tedavi için gerekli yerlere başvurduğunda testler hemen sonuç verir. Ancak hastalığa özel olarak bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kişiye ve semptomlara yönelik tedavi uygulanmaktadır. Dengue fever virüsü birçok bölge ve eyaletlerde görülebilmektedir. Bunların içerisinde Doğu Akdeniz, Afrika ve Hindistan yer almaktadır. Ayrıca Uzakdoğu bölgelerinde, Hawai ve Karayip adalarında dahi görülmektedir. Çok az rastlansa da Amerika Birleşik Devletleri'nin güney bölgelerinde görülebilmektedir. Türkiye'ye komşu olan Ortadoğu ülkelerinde çok daha sık rastlanmaktadır. Bu nedenle bu bölgelere gidecek olan kişilere bu konuda uyarı yapılmaktadır ve dikkatli olmaları gerekmektedir.