Sağlık 23 Temmuz 2024 - 15:28:29

Dehb Hastalığı Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Dehb Hastalığı Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Dehb yani dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olarak bilinen ve çocukluk dönemlerinde gözüken hastalığa denir.

Dehb Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Dehb hastalarının odaklanma süreleri çok kısıtlıdır. Okulda ya da evde dikkatini yoğunlaştırmaları zordur, bu yüzden önemli ya da önemsiz kavramını anlamakta zorlanırlar. Bu yüzden algıları sürekli dağınıktır. Sınıftaki öğretmeni dinlerken bir anda yolda geçen arabayı görüp bir yandan sandalyeden çıkan sesi duyabilirler. Odaklanma zorlukları yüzünden birçok şeyden hızlıca vazgeçebilirler. Sadece aşırı ilgi çekici ışık saçan şeylere konsantre olabilirler (bilgisayar, televizyon vb.) bu da ailelerin hastalığı tanımlamasını engeller. Yaşıtlarıyla kıyaslandıkları zaman aşırı hareketli davranış sergilerler. Sürekli hareket halinde olma isteği içinde olurlar aynı yerde sürekli oturamaz otursa bile konuşma isteği içinden kurtulamazlar. Organize şekilde hareket edemedikleri için genellikle plan kuramazlar ve plansız başladıkları işlerde ufak tefek kazalara sebep olabilirler.

Dehb Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Dikkat eksikliği; belirli bir şeye dikkatlerini veremezler, dikkat verseler bile kısa sürede bozulur. Dikkatsizlik sebebiyle oluşan ufak hatalar görülür. Başladıkları işin tamamını bitiremezler. Kişiyle konuşurken başka şeylere dalabilirler. Planlama eksikliği görülür. Aşırı zihinsel çaba gerektirdiği için ödevlerini yapmaktan kaçarlar. Kendi eşyalarını unutarak kaybedebilirler, oluşturulan etkinliklerde yapılan şeyleri unutabilirler. Aşırı hareketlilik; hareketsiz kalamadıkları için sürekli el ayak sallanması görülebilir. Sabit bir süre boyunca aynı yerde oturmazlar ve hareket etme ihtiyacı duyarlar. Kanepelerin ve sehpaların üstüne çıkıp sağa sola koşturabilirler. Sakin şekilde oyun oynayamaz veya bir işle uğraşamazlar. Ayrıca çok konuşkan olmalarıyla bilinirler. Dürtüsellik (İMPULSİVİTE); Sıra beklemekten sıkılırlar ve hareketli olurlar. Sorulan soruların tamamını duymadan yanıt vermek isterler. Başka konuşmalara doğrudan girer ve insanların sözünü kesebilir. Sonucu ve sebebi olmadan koşturabilirler. Bunların yanı sıra Dehb sahibi çocuklar genellikle yaratıcı, coşkulu, sempatik ve empatiye sahip olurlar.

Dehb Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğu düşünülen kişinin yukardaki belirtileri erken yaşlarda göstermeye başlaması gerekir. Çeşitli ortamlarda bu belirtiler gözlenmeli, temel hayat ihtiyaçlarını ve yaşantısını bozacak şekilde olmamalıdır.

Dehb hastalığının nedenleri nelerdir?

Dikkat eksikliği temel sebebi daha bilinmiyor olsa da genele bakıldığında sinirsel ve genetik nedenlerden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Beynin frontallob bölümünde limbik sistem içinde neurotransmitter kimyasalları bulunmaktadır. Bunlar sinirsel ileticiler olarak görev yapmaktadırlar. Dehb hastalarında bu bölümlerin doğru çalışmadığı tespit edilmiştir. Bunun temel sebebi ise beyin travması ya da gebelik boyunca taşıyıcı anne tarafından yapılan yanlışlardır. Bu yanlışlar ilaç, alkol, toksin madde kullanımı gibi örneklendirilebilir. Ayrıca kalıtsal olarak görülme ihtimali mevcuttur.

Dehb Hastalığının Tedavisi Nedir?

Dehb hastalığı için mevcut ilaç tedavileri günümüzde çok etkili biçimde kullanılmaktadır. Sinir uyarıcı ilaçlar sayesinde yaş ilerleyip sinirsel sistemler kendini düzeltene kadar kullanılarak çocuklarda tedavisi mevcuttur. Ayrıca psikologlar tarafından seanslar halinde ilaç kullanmadan görülen düzelmeler gözlemlenmiştir.

  • dehb hastalığı
  • dehb hastalığı nedir
  • dehb hastalığının tedavisi
  • dehb hastalığının nedenleri
  • dehb hastalığının belirtileri
Yorumlar
Sercan Akduman Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığı olan ünlülerin olduğunu duymuştum. Aslında bu birçok çocukta da olabiliyor. Dehb belirtileri fark edildiği anda bir uzmana gidilmesi gerekir. Çünkü dikkatsizlik beraberinde pek çok şeyi getirir. cevapla
yorum yaz
Emzirirken Kilo Vermek Mümkün mü? Emzirirken Zayıflamak Sütü Azaltır mı?