Diskalkuli Ne Demek? Matematik Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?
Diskalkuli; matematik öğrenme güçlüğü şeklinde ifade edilen, beyin matematiksel bölümlerinde oluşan birtakım bozukluklar sonucunda meydana gelen bir durum şeklinde nitelendirilmektedir.
Diskalkuli Ne Demek? Nasıl Olur?
Zihinsel herhangi bir problem olmamasına rağmen, sayı ve birtakım sembollerin kavranması, matematiksel işlemlerin gerçekleştirilmesi ve matematiğe dair hesaplamaların ilişkilendirilmesi konusunda güçlük yaşanması durumu diskalkuli olarak nitelendirilir. Bir çeşit öğrenme bozukluğu olan diskalkuli, beynin matematiksel düşünme sağlayan bölümlerindeki herhangi bir bozukluk sonucundan ortaya çıkmaktadır. Bu durum matematiksel bilgi ve becerilerin kazanılmasında yetersizlik olarak nitelendirilmektedir. Beyin temelli bir bozukluk olarak da tanımlanan bu durum, farklı düşünürler tarafından farklı şekillerde ele alınmıştır.
Matematik öğrenme güçlüğü olarak belirtebileceğimiz diskalkuli, çocukta herhangi bir duyu bozukluğu, zeka geriliği, kültürel eksiklik ya da yetersiz eğitim gibi durumların olmamasına rağmen matematikte beklenenin altında bir performans gerçekleştirmesi şeklinde nitelendirilir. Bu durum genel zeka ile matematik performansı arasında tutarsızlık olması şeklinde tanımlanır. Bu rahatsızlığa sahip olan çocuklar aritmetik becerileri edinemezler. Basit sayısal kavramları anlamakta güçlük yaşarlar. Sayıları kavramakta zorlanırlar ve hatta basit sayısal işlemleri uygulamakta bile güçlük yaşarlar. Bazen doğru cevaplar verebilirler. Ama bu tamamen güvensiz, mekanik bir şekilde gerçekleşir.
Matematik Öğrenme Güçlüğünün Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak çocukluk çağında ortaya çıkan matematik öğrenme güçlüğü, birtakım belirtiler ile kendini göstermektedir. Diskalkuli belirtileri şu şekildedir:
- Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi basit işlemleri uygularken çok zorlanmak ve uzun süre düşünmek
- Matematik problemlerini çözerken sonuca ulaşmak için gerekli olan işlemlerin sıralamasını oluşturamamak
- Çarpım tablosunu ezberleyememek, ezberleme sonrasında da birkaç gün içerisinde unutmak
- Matematikte yer alan sembolleri birbiri ile karıştırmak
- Birtakım hafıza problemleri sonucunda basit hatalar yapmak
- Dikkat bozukluğunun olması ve konsantrasyon eksikliğinin yaşanması
- Sağ ve sol yönlerini kavramada sorun yaşama
- Günlük hayatta basit alışverişlerde para üstü gibi işlemleri hesaplayamama
- Basit bir sayısal işlem yaparken bile parmak hesabı yapmak
Diskalkuli problemi yaşayan çocuklar mantıksal ve stratejik oyunlarda sürekli hata yaparlar. Herhangi bir zeka problemi olmamasına rağmen öğrenmekte de güçlük çekerler
Diskalkuli Tedavisi Nasıl Yapılır? Hangi Doktora Gidilmeli?
Birtakım basit beyin egzersizleri ile nöral bağlantı ağını uyarma gibi etkiler ile diskalkuli tedavisi uygulanabilmektedir. Bu durumu yaşayan çocukların birtakım tedaviler ile bilişsel özelliklerini geliştirmesi sağlanır. Bu uzman psikologlar tarafından yapılmaktadır. Düşünme, sınıflandırma, tersine çevirme ya da düzenleme gibi işlemler gerçekleştirilir. Matematik öğrenme güçlüğü tedavisi için en etkili yöntem erken teşhis edilmesidir. Teşhis ne kadar erken konulursa çocukların öğrenme yetisi o kadar geliştirilir ve meydana gelen gecikmeler önemli ölçüde engellenir.
Matematik Öğrenme Güçlüğü Nasıl Yenilir? Etkinlikleri ve Egzersizleri Nelerdir?
Uygulanacak birtakım yöntemler ile hasar görmüş beyin işlevlerinin onarılması sağlanabilir. Diskalkuli rahatsızlığında beyin stratejilerinin geliştirilmesi için birtakım egzersizler uygulanmalıdır. Bilişsel seviyenin bozulma seviyesine göre beynin gerekli yerlerini uyaracak oyunlar ve egzersizler yapılmalıdır. Görsel bellek, adlandırma, kısa süreli bellek, işler bellek, planlama ve işlem hızı becerileri geliştirilmelidir.