Şeker hastalığı; pankreasın az ve yetersiz insülin üretmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Diğer bir adı diyabet olan bu hastalık günümüzde birçok kişide görülmektedir ve ortaya çıkış nedenleri farklılık göstermektedir.
Şeker Hastalığı ve İnsülin Nedir?
Vücutta bulunan şeker hücreler için enerji sağlayan bir maddedir. Glukoz olarak bilinen bu maddenin belli bir miktarda vücutta var olması gerekmektedir. İnsülin ise kandaki bu glukozu hücrelere aktarmakla görevli bir maddedir. eğer vücutta yeterli miktarda insülin salgılanmazsa, glukoz hücrelere geçiş sağlayamaz ve kanda kalır. Bu da kandaki şeker seviyesinin artmasına ve şekerin enerji olarak dışarı atılamamasına neden olur. Bu durum sonucunda ortaya diyabet hastalığı çıkar. Şeker miktarının kanda yükselmesi belli bir aşamadan sonra zehir etkisi yapar. Bu durum sonucunda hücreler tahrip olur. Bu da birçok hastalığın ve sağlık probleminin ortaya çıkmasına neden olur.
Diyabet Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Şeker hastalığının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Çok fazla idrara çıkma: Kandaki şeker miktarı yükseldiğinde böbrekler bu fazla şekeri atmak için daha fazla çalışırlar. Bu durum vücuttan fazla su atılmasına neden olur.
- Aşırı susama: Kanda bulunan yüksek şeker miktarını dışarı atmak için aşırı bir şekilde çalışan böbrekler vücuttan fazla su atılmasına neden olur. Bu da beraberinde ağız kuruluğu getirir ve aşırı susama ihtiyacı oluşturur.
- Bulanık görme: Vücutta meydana gelen su kaybı gözlerin bulanık görmesine neden olmaktadır.
- Halsizlik ve bitkinlik: Hücreler yeterli miktarda şeker alamadıkları zaman bu vücutta enerji eksikliğine neden olur. Bunun sonucu olarak halsizlik ve bitkinlik meydana gelir.
- Aşırı acıkma: Vücutta yeterli şekeri bulamayan hücreler enerji sağlamak için yağ yakımını başlatır. Bunun sonucu olarak aşırı bir acıkma ve devamlı olarak yemek yeme isteği meydana gelir.
- Mide bulantısı ve kusma: Hastalık sonucunda meydana gelen etmenler sindirimi etkiler ve mide bulantısına neden olur.
- Nefes kokusu: Aşırı acıkma ve mide bulantısı gibi sorunların ortaya çıkması nefesin kokması gibi durumların meydana gelmesine neden olur.
- İdrar yolu enfeksiyonu: Şeker bakterileri besleyen bir maddedir ve bakterilerin üremesine geniş ortam hazırlamaktadır.
- Adetten kesilme: Hormonal olarak dengelerin bozulması adet görmeyi de olumsuz yönde etkilemektedir.
- Kuru ve kaşıntılı deri: Vücuttaki su oranının azalması cildin kurumasına ve kaşınmasına neden olmaktadır.
- Yaraların geç iyileşmesi: Şeker hastalarının birçoğunda bu durum söz konusu olmaktadır.
Şeker Hastalığının Nedenleri ve Türleri Nelerdir?
- Pankreasın yeteri miktarda insülin salgılamaması sonucunda oluşur.
- Hücrelerin salgılanan insüline cevap vermemesi
Tip1 diyabet nedenleri:
Bu hastalık türü genetik yatkınlığı olan kişilerde görülmektedir. Çevresel faktörlerin de etkisiyle meydana gelmektedir. Bu hastalık türünde vücutta var olan toksine ve yabancı maddeler nedeniyle vücut kendi kendine saldırmaya başlar ve insülin salgılayan hücrelerin yok olmasına neden olur. Bunun sonucu olarak kandaki şeker miktarı artar ve hastalık meydana gelir.
Tip2 diyabet nedenleri:
Bu hastalık türü vücudun kanda bulunan insüline karşı direnç geliştirmesidir. Gelişen insülin direnci kandaki şekerin hücrelere iletilmesine yani kullanılmasına engel olur. Bunun sonucu olarak diyabet hastalığı meydana gelir. Bu durumun ilerlemesi zamanla insülin miktarının azalmasına neden olur.
Gebelik Şekeri Nedenleri Nelerdir?
Bu hastalık türünde gebelik hormonlarının vücutta salgılanan insüline karşı direnç oluşturması sonucunda oluşmaktadır. Bu durum normal bir vücutta meydana geldiğinde pankreas daha fazla hücre üreterek bu durumun üstesinden gelmeyi sağlar. Fakat hamilelik döneminde durum bu şekilde olmaz ve şeker hastalığı meydana gelir.
Kimlerde Görülür? Kimler Risk Taşır?
- Bu hastalık birçok nedene bağlı olarak oluşabilmektedir. Bu hastalığın oluşumun risk taşıyan grupları şu şekilde belirtebiliriz:
- Ailesinde şeker problemi olan kişiler genetik etkiler nedeniyle bu risk grubunda yer almaktadır.
- Fazla kilolu olmak bu hastalığa neden olabilir. Özellikle günümüzde sıkça görülen obezite problemi hastalığın en önemli nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Yüksek tansiyon hastalığı şekere neden olabilmektedir.
- Vücuttaki iyi kolesterolün düşük kötü kolesterolün yüksek olması bu hastalığa neden olmaktadır.
- Gün içerisinde az hareket eden ve az egzersiz yapan kişiler bu hastalığa yakalanabilir.
- Polistik over sendromu olanlar risk altındadır.
- Vücutta insülin direncinin bozulmasıbu hastalığa neden olmaktadır.
- Yaşın ilerlemesi ve organların görevlerini tam olarak yerine getirememesi de bu hastalığa neden olmaktadır.
Diyabetin Zararları Nelerdir? Nelere Yol Açar?
Bu hastalığın zararları oldukça fazladır. Bu hastalığın zararlarını sıralayacak olursak:
- Kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır ve kalp krizi geçirme olasılığını yükseltir.
- Görme problemlerinin meydana gelmesine neden olur. Aynı zamanda bulanık görme gibi sorunlar ortaya çıkar.
- Bu hastalık böbrekler üzerinde birtakım sorunlara yol açar. Zaman içerisinde böbrek yetmezliği gibi durumların meydana gelmesine neden olur.
- Vücut sinirlerine zarar verebilir. Kan damarlarından meydana gelen tıkanmalar nedeniyle birtakım sinirsel belirtiler meydana gelebilir.
- Yaraların daha geç iyileşmesine ve enfeksiyon kapmaya neden olur.
- Kan dolaşımını engellediği için erkeklerde birtakım cinsel fonksiyon bozuklukları yaratabilir.
Şeker Hastalığı Nasıl Önlenir? Nasıl Engellenir?
- Bu hastalık birtakım sağlıklı alışkanlıklar kazanılarak engellenebilir. Bunlar için tavsiyeleri şu şekilde belirtebiliriz:
- Sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Hangi yaşta olursanız olun sağlıklı ve düzenli beslenmeniz gerekmektedir.
- Karbonhidrat alımı en aza indirgenmelidir.
- Zeytinyağı sıvı yağ gibi sağlıklı yağlar tüketilmeli
- Posalı gıdalar tüketilmelidir.
- Düzenli egzersiz yapılarak fazla kiloların verilmesi sağlanmalıdır.
- Stresli bir yaşamdan uzak durulmalıdır.
- Sigara kullanımı azaltılmalıdır. Hatta bırakılmalıdır.
- Düzenli bir şekilde uyumak ve dinlenmek gerekmektedir.
- Çocuklar en az 6 aya kadar emzirilmelidir.Öncesinde çocuğunuza inek sütü vermeyiniz.
- D vitamini eksikliği varsa mutlaka tedavi edilmelidir.
- Alkol alımını azaltarak sağlıklı bir yaşam sürdürmeye çalışınız.
Diyabet Nasıl Tedavi Edilir? Nasıl Geçer?
Şeker hastalığı tedavisi için öncelikle kişinin hayatını düzene sokması gerekmektedir. Eğer ki hastalığı teşhisi konulmuşsa ve başlangıçtaysa düzenli beslenme ve düzenli egzersiz ile bu hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Bunun için tüketilecek yiyeceklere dikkat edilmeli ve rahat bir yaşam sunulmalıdır. Tüm bunlara rağmen eğer ki şekerde azalma gözlemlenmiyorsa bu sefer ilaç tedavisine geçilmelidir. Diyabet tedavisi için hapların yanı sıra insülin de kullanılmaktadır. Birçok kişi oral olarka tedavi edilmektedir. Kullanılması doktor tarafından tavsiye edilen ilaçlarla uzun yıllar boyunca tedavi gerçekleştirilebilir. Fakat eğer ki ilaçlar işe yaramıyorsa ve yeterli olmuyorsa bu sefer insülin tedavisine başlanmaktadır. Bu tedavide iğne yöntemiyle hasta yemek önce şekerini kontrol altına alarak günlük yaşamına devam etmektedir. Bu tedavi için hastanın ya da hasta yakınının eğitilmesi ve bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Şeker Hastalığı Teşhisi ve Testi Nasıl Yapılır?
Şeker hastalığı testi kan şekeri ölçülerek yapılmaktadır. Şeker hastası olmayan birinin şekeri açlık halindeyken 120, tokluk halinde ise 140 üzerinde çıkmamaktadır. Yapılan test sonucunda şekerin bu değerlerden yüksek çıkması hastalığın teşhisi için yeterli olmaktadır. Testin doğru sonuç vermesi için açlık değerlerini ölçmeden önce kişinin 8 saat boyunca birşey yememiş olması gerekmektedir. Bir diğer test yöntemi ise oral glukoz tolerans testidir. Bu yöntemde şekerli su solüsyonu içildikten 2 saat sonra şeker ölçülmektedir. Sonuç 140-199 arası çıkarsa gizli şeker eğer 200 üzeriyse hastalığın teşhisi konulmaktadır.