Sağlık 25 Mayıs 2021 - 18:40:36

Doğumsal Kalça Çıkığı Taraması ve Tedavisi

Doğumsal Kalça Çıkığı Taraması ve Tedavisi

Yeni doğan bebeklerde kalça ekleminin doğru bir şekilde gelişmemesi durumu doğumsal kalça çıkığı olarak isimlendirilmektedir.

Doğumsal Kalça Çıkığı Nedir?

Uyluk kemiği Latincede femur olarak isimlendirilirken bu kemiğin kalça ile birleşen kısmı top şeklindedir. Kalça kemiğinde yer alan yuvarlak kemiğe oturan bu kısım eklemi oluşturmaktadır. Şekli sebebiyle bu kısım top eklemi ya da soket eklemi olarak isimlendirilir. Gelişimsel kalça displazisi söz konusu olduğunda femur tam olarak yerine oturmaz. Bu sebeple de biraz daha gevşek bir yapıda olur. Sonradan da gelişebilen bu durum doğum aşamasında olduğunda bebekler için sorun yaratmaktadır. Kalça çıkığı, yeni doğan bebeklerde çok sık görülebilen bir iskelet rahatsızlığıdır. Ancak doğru taramalar ile tespit edilerek tedavisi mümkün olan bir sorundur.

Doğumsal Kalça Çıkığı Taraması Nasıl Yapılır?

Bebeklerin doğumu gerçekleştikten sonra sürekli olarak belirli testler uygulanarak rahatsızlıkların olup olmadığı kontrol edilir. Doğumsal kalça çıkığı taraması da bu dönemde gerçekleştirilen testler arasında yer alır. Bebeğin doğumu gerçekleştikten sonraki 72 saatin içerisinde bebeklerin kalçaları test edilir. Bebek 6-8 haftalık olduğunda bu test tekrarlanırken üçüncü ve son test 1 yaşındayken gerçekleştirilir. Hastanelerde doğumsal kalça çıkığı taraması fiziksel muayene ile gerçekleştirilmektedir. Uzman doktorlar tarafından kalça ekleminin nazik bir biçimde manipüle edilmesi işlemi ile kalçada bir sorun olup olmadığı anlaşılmaktadır. Bu işlemde bebeklerin herhangi bir acı duyması söz konusu olmamaktadır. Doktorlar, eklemlerin harekete verdiği tepkileri inceleyerek bir sorun olup olmadığına karar verir.

Gelişimsel Kalça Displazisi Nedenleri

Kalça çıkığının bebeklerde görülmesinin sebepleri net bir şekilde bilinmemektedir. Uzmanlar tarafından bu sorunun ortaya çıkma ihtimalini arttıran faktörler sıralanabiliyor olsa da tam olarak sebebin belirtilmesi mümkün olmamaktadır. Bebeklerde görülen bu durum anne karnında sıvı seviyesinin yetersiz olmasından kaynaklanabilmektedir. Buna ek olarak ailede daha öncesinde bu sorunu yaşayan kişilerin olması da bebeklerde kalça çıkığını tetikleyen faktörler arasında yer alır. Doğumda ters bir açıdan gelen bebeklerde görülen bu rahatsızlık, doğum sonrasında çok sıkı bir şekilde kundak yapılan bebeklerde de sıklıkla görülmektedir.

Gelişimsel Kalça Displazisi Nedenleri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde kalça çıkığının tedavisi fark edildiği döneme göre farklılık göstermektedir. Eğer bebeklerde ilk 6 ayda ortaya çıkmışsa ve teşhis edilmişse bu durumda ameliyat olmadan rahatlıkla tedavi uygulanabilir. Kalça çıkığının tedavisinde bebeklerde atel uygulaması yapılırken alınan önlemler ile birlikte çıkık sorunu ortadan kaldırılır. Eğer bebekler 6 aydan büyükse bu durumda cerrahi müdahalenin yapılması gerekmektedir. Uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen bu müdahalede çıkık kemik yerine oturtulur ve oraya kaynaması sağlanır. Ameliyat sonrasında alçı uygulaması da yapıldığından ebeveynlere büyük iş düşmektedir. Birçok bebekte görülebilen bu rahatsızlık doğumsal kalça çıkığı taraması ile birlikte teşhis edilebilirken kısa süre içerisinde tedavisine başlanarak başarılı bir şekilde ortadan kaldırılabilir.

  • doğumsal kalça çıkığı
  • doğumsal kalça çıkığı nedir
  • doğumsal kalça çıkığı taraması
  • gelişimsel kalça displazisi
  • gelişimsel kalça displazisi tedavisi
  • gelişimsel kalça displazisi nedenleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sınavda Konsantre Olmanın Yolları