Yaşam 13 Temmuz 2021 - 00:13:37

Dudak Neden Çatlar? Çatlayan Dudaklar İçin Ne Yapılmalı?

Dudak Neden Çatlar? Çatlayan Dudaklar İçin Ne Yapılmalı?

Yaz ve yahut da kış mevsiminde meydana gelen dudak çatlaması için uygulanan yöntemlere denir.

Dudak Neden Çatlar? Sebepleri Nelerdir?

Dudakların çatlaması yaz mevsiminde sıcak kış mevsiminde ise soğuk havadan kaynaklıdır. Çatlamalar soğuk havada daha fazla görülmektedir. Dudaklara gerekli olan bakım yapılmadığı zaman kuruma, yara ve çatlamalar oluşur. Çatlamanın nedenlerinden biri vitamin eksikliğidir. Vitamin eksikliğinden dolayı oluşan çatlamalar yüzde seksen bir orana tekabül etmektedir. Dudaklar nemini kaybettiği zaman hem çatlar hem de acı verir.

Dudak Çatlaması Nasıl Engellenir?

Çatlamaları engellemek için vücudun su kaybetmemesi gerekir. Gün, içinde su tüketimine özen gösterilmesi gerekir. Yeteri oranda su içmeyen insanların vücudundaki nem oranı azalır. Nem oranının azalmasıyla çatlama ve kurumanın oluşması kaçınılmaz hale gelir. Aynı şekilde soğuktan kaynaklı olarak da vücutta kurumalar olur. Kalitesiz ürünlerin kullanılması dudaklar için zararlıdır. B3, B2 ve A vitaminleri eksik bir şekilde alınmamalıdır. Bu vitaminlerin eksik olması halinde çatlamalar meydana geldiği için düzenli ve yerli beslenmek önemlidir. Çinkonun eksik olması da çatlakların nedeni olarak gösterilmektedir. Çinko içeren besinler kuruyemiş, dana eti, fasulye türleri ve peynirdir. Bunun dışında nezle, grip gibi hastalıklar burun tıkadığı için ağızdan nefes almak zorunlu hale gelir. Bu yüzden dudaklar nefesten dolayı kurumakta ve çatlamaktadır. Kırışıklık ve akne için kullanılan ilaçlar dudakların çatlamasına sebep olur.

Dudak Çatlaması İçin Ne Yapılmalı?

Vücudun susuz kalmaması için bol bol su tüketilmelidir. Su içmemek çatlamanın en belirgin nedeni olarak gösterilir. Hem vücudun sağlıklı bir biçimde çalışabilmesi hem de cilt kuruluğunun meydana gelmemesi için su içilmelidir. Su içmek dışında aleo verayla dudaklar nemlendirilebilir. Evde kolayca yetiştirilebilen aleo vera bitkisi ile bu problem ortadan kaldırılabilir. Uygulama için bitkinin yaprağı ortadan 2'ye kesilir ve içerisinden çıkan jel uyumadan önce dudaklara sürülür.

Dudak Çatlamasına Doğal Çözümler Nelerdir?

Doğal yöntemlerden biri toz şeker ile dudak peelingi uygulamasıdır. Peeling ölü hücrelerin arınmasına yardım eder. Bu uygulama sayesinde kuruma ve acı sorununa çözüm bulunur. Fakat peeling yaralı dudağa uygulanmamalıdır. Peelingin hazırlanması için bir tatlı kaşığı toz şeker, yarım tatlı kaşığı zeytinyağı ve iki çay kaşığı bal karıştırılır. Karışım hafif bir şekilde dudaklara masaj yapılarak uygulanmaktadır. Üç ila beş dakika bekleme süresinden sonra ılık su ile yıkama işlemi yapılır.

Dudak Çatlaması Nasıl Önlenir?

Bol oranda su içilmelidir. Susuz kalan cildin kuruma problemi olduğu için su içmeye özen gösterilmesi çok önemlidir. Dudağa uygulanan peelinglerin doğal olması gerekir. Sebze ve meyvelerde bulunan vitaminler alınmalıdır. Normalden daha fazla cilt kuruması yaşayan kişilerin geceleri nemi sağlayan buhar makinası kullanmaları önerilir. Dudak nemlendiricileri düzenli kullanılmalı ve bu nemlendiricilerde yabancı madde, renk olmaması tercih edilmelidir. Çatlayan dudaklar için sıcak ve soğuk havalarda bakım ürünleri kullanılmalıdır.

  • dudak neden çatlar
  • dudakların çatlaması
  • dudak peelingi
  • çatlayan dudaklar
Yorumlar
Esra Şirin Dudak çatlaması neyin belirtisidir? Nasıl iyileşir? Doğal çözüm yöntemleri var mı? Krem sürmek işe yarar mı? Dudaklarım aşırı bir şekilde kuruyor ve çatlıyor. Bunun için ne yapmam gerekiyor? Nasıl bakım yapmalıyım? cevapla
yorum yaz
Karbonatlı Gargara Ne İşe Yarar? Zararları Var mı?