Yaşam 05 Mayıs 2021 - 05:50:52

Eber Sarısı Çiçeği Nedir? Yararları Nelerdir?

Eber Sarısı Çiçeği Nedir? Yararları Nelerdir?

Eber sarısı çiçeği; nesli tükenmekte olan, sadece ülkemizde Eber ve Akşehir göllerinin etrafında yetişen, doğada kendiliğinden yetişen bir ottur.

Eber Sarısı Çiçeği Nedir? Nerede Yetişir?

Koruma altına alınmış bir bitki olan eber sarısı, kopartılması yasak olan, para cezası uygulanan bir bitkidir. Yayılım oranı dar olan bir bitki olan eber sarısı, yakın bir gelecek içerisine yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Sarı meyan ya da piyan çiçeği ismi ile de bilinen bu otu, çok yıllık bir bitkidir. Dik olarak yaklaşık 35-80 cm arasında boylanan eber sarısı otsu bir bitkidir. Yaprakları ve gövdesi uzun yumuşak tüylere sahiptir. Yaprakları üç yaprakçıklıdır. Çiçekleri bitkinin uç kısmındadır ve salkım gibidir.

Eber ve Akşehir Gölü'nün kuruması ve sularının geri çekilmesi, eber sarısının doğal dengesini bozmuştur. Çünkü ve sulardaki geri çekilme etkisi taban suyunun düşmesine neden olmuş ve bitki yeteri kadar beslenememektedir. Bu bölgede yaşayan kişiler için bu bitki istenmeyen ot olarak nitelendirilmektedir. Bu yüzden yok edilmek istenmektedir. Ayrıca bölgede bulunan böcekler tarafından meyve kabuklarının delinerek yenilmesi tohum oranının da düşmesine neden olmaktadır. Bu durum tohumlanma ve bitkinin yayılma oranını azaltmaktadır. Rizomları ile üreyebilme potansiyeline sahip olan bu bitki, arsız ot şeklinde tanımlanmaktadır. Hayvanların otlanmasına uygun olmadığından toplanma özelliği yoktur. Fakat buna rağmen nesli tükenmektedir.

Piyan Çiçeği

Eber Sarısının Yararları Nelerdir?

Dünya üzerinde yaklaşık olarak 18000 baklagil türü vardır. Eber sarısı da bunlardan biridir. Bu bitkinin özelliği 3 çiçekten 3 meyve vermesidir ve bu onun en önemli özelliğidir. Bu onu eşsiz bir konuma getirmektedir. İçeriğinde antioksidan bulunan ve antimikrobiyal özelliğe sahip olan eber sarısı bitkisi bu etkileri sayesinde ilaç sanayisinde kullanılabilmektedir. Virüs kaynaklı karaciğer hasarlarında da etkili olabilmektedir. Bunun yanı sıra tabiat turizmi için de oldukça uygundur. Görünüm açısından pek çok avantajı olabilmektedir.

Ender yetişen bir bitki olan ve yeryüzünde başka yerde yetişmeyen bu bitki, baklagil tohumunda artış meydana getirebildiği için doğa için oldukça önemlidir. Bu nedenle koruma altına alınması gerekmektedir. Çiçeklenme döneminde eşsiz bir görünüme sahip olan bu bitki, parklarda kullanıma da uygundur. Bu konuda potansiyeli bulunmaktadır.

Piyan Çiçeği Ne İşe Yarar?

Gerek tıbbi alanda gerekse süs olarak kullanılan eber sarısı bitkisi, ilaç yapımında tercih edilebilmektedir. Piyan otu olarak da bilinen bu bitki oldukça özeldir. Bu nedenle neslinin tüketilmemesi gerekmektedir. Bunun için birtakım önlemler ve para cezaları uygulanmaktadır. 3 farklı meyve verebilen ve baklagil bitkileri açısından oldukça önemli olan bu ot, gerek sağlık gerekse doğa için oldukça yararlıdır.

Eber Sarısı Hakkında Bilgi

Doğada kendiliğinden yetişebilen ve ülkemize has bir bitki olan eber sarısı çiçeği, piyam otu gibi isimlerle de tanımlanmaktadır. Yöre halkı tarafından istenmeyen ot olarak nitelendirilse de tıbbi açıdan ve vücudumuz için faydalıdır. Tükenmekte olan bir bitki olduğundan kesinlikle koparılmamalıdır.

  • eber sarısı
  • eber sarısı çiçeği
  • eber sarısı çiçeği nedir
  • eber sarısının faydaları
  • eber sarısı ne işe yarar
  • eber sarısı bitkisi
  • eber sarısı hakkında bilgi
  • sarı meyan
  • piyan çiçeği
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Bonding Nedir, Ne Demek? Fiyatları Ne Kadar?