Sağlık 20 Ocak 2021 - 10:40:35

Eklem Çıtlamasının Sebepleri ve Zararları

Eklem Çıtlamasının Sebepleri ve Zararları

Eklem çıtlaması; kemiklerin etrafındaki oksijen, karbondioksit ve azottan oluşan gaz kapsüllerinin boşalmasıyla birlikte, iki kemik uçlarının birbirine çarpması sonucu çıkan sese denir.

Eklem Çıtlaması Neden Olur?

İnsanların yaşı ilerledikçe eklem çıtlamalarının da arttığı gözlemlenmektedir. Bunun sebebi, yaşlandıkça kıkırdağın bir kısmının yıpranmasıdır. Bu yıpranma da eklemlerin daha fazla çıtlamasına neden olmaktadır. Yaşı büyük olan kişilerin, gençlere göre eklemleri daha pürüzlüdür. Bu pürüz de eklemlerin birbirine sürtünmesi sonucunda çıtlamaya neden olmaktadır. Eklem çıtlamaları vücudun nasıl kullanıldığına da bağlıdır. Yürürken, uyurken, otururken hangi pozisyonları tercih ettiğiniz çok önemlidir. Örneğin birbirini tekrarlayan egzersiz hareketleri yapıldığında ilgili bölgede de tekrarlayan bir çıtlama sesi duyulabilir. Bu ses sıkı olan kasların kemiklere sürtündüğünün habercisidir. Bu tür durumlarda gerilme hareketleri yapmak gerekir. Gerilme sonucunda sürtünme azalarak yok olur. En çok çıtlamanın olduğu bölgelerden bir diğeri de omuzlardır. Omuzlarda çok fazla kemik ve hareket eden tendon bulunduğu için çıtlama sesi de fazla olmaktadır.

Eklem Çıtlaması Zararları Nelerdir?

Özellikle diz, boyun, omuz ve bileklerde meydana gelen eklem çıtlamaları insanların bir rahatlama yöntemi olarak gördükleri durumdur. Fakat bu durum rahatlama olarak değerlendirilmemeli, eklem çıtlamasının ciddi hastalıkların habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Bazı zorlayıcı eklem çıtlamalarının ardından gelen şişme ve ağrı sonrasında ilgili bölgede ödem oluşabilmektedir. Kemiklerin erken yaşta zayıflaması ve kireçlenmeye başlaması ilerleyen yaşlarda kemiklerin kırılmasına da sebep olabilmektedir. Eklemleri bilinçli olarak çıtlatmamaya özen göstermek ilerleyen yaşlarda daha az sorunla karşılaşmanızı sağlar.

Parmak Çıtlatmanın Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Parmak çıtlatmak psikolojik olarak pek çok insanın rahatlama yöntemi olarak kabul ettikleri bir alışkanlıktan ibarettir. Parmak çıtlatmak bir sıkıntının oluşmasıyla birlikte sıkıntıyı gidermek için yapılan bir girişim olarak görülebilir. Kişi heyecan, panik, telaş durumlarında parmaklarını çıtlattığında rahatladığını kendine telkin ederse, bu davranış psikolojik bir kabullenişe ve en önemlisi de olmazsa olmaz bir alışkanlığa dönüşebilir. Fiziksel bir ihtiyaç halini alır. En başında her ne kadar bir hastalık olarak görülmese de, ilerleyen yaşlarda eklem rahatsızlıklarına sebep olmaktadır.

Parmak Çıtlatmaktan Nasıl Vazgeçilir?

Parmak çıtlatmaktan vazgeçmek için elleri başka şeyle meşgul etmek oldukça faydalı bir yöntemdir. Parmaklarınızı çıtlatma isteğiniz geldiğinde bir kağıda basit çizimler, karalamalar yapmayı deneyin. Ya da kalem çevirmeyi öğrenmek başka şeyle meşgul olmanızı sağlayacağı için parmak çıtlatma isteğinizin de önüne geçmenizi sağlayacaktır. Etrafınızdaki insanlardan parmaklarınızı çıtlattığınızda sizi uyarmalarını rica edebilirsiniz. İkaz edilmek beyninize uyarı sinyali göndereceğinden, belli bir süre sonra çıtlatma isteğiniz geldiğinde uyarılmaya gerek duymadan bundan vazgeçeceksiniz. Parmaklarınızdan çıkan sesin sizi rahatlattığını düşünüyorsanız onun yerine stres topu kullanmayı deneyin. Bu alışkanlığınızdan vazgeçebilmeniz için öncelikle beyninizle anlaşmanız gerekmektedir. Beyniniz çıtlatma dışında farklı aktivitelerle de rahatlayabileceğinize inanmalıdır. Eklem çıtlamasının önüne geçebilmek için düzenli olarak esneme hareketleri yapmak oldukça önemlidir.

  • eklem çıtlaması zararları
  • eklem çıtlamaları
Yorumlar
İnci Özgün Dizlerimde birçok hareket sırasında çıtlama meydana geliyor. Eklem çıtlamanın sebeplerini bilmiyorum ama devam ederse ilaç ve tedavi yöntemlerinden yararlanmayı planlıyorum. Bunun önemli bir nedeni olabilir mi? cevapla
yorum yaz
Kenger Sakızı Bitkisi Faydaları Nelerdir? Fiyatı Ne Kadar? Nasıl Kullanılır?