Sağlık 16 Kasım 2021 - 11:55:17

Epilepsi Hastalığı Nedir? Nöbeti Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi Hastalığı Nedir? Nöbeti Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi; sinir hücrelerinde meydana gelen epilektik nöbetlerin, beyin aktivitesindeki anormal işleyişi bozması sonucunda meydana gelen bir nörolojik hastalıktır.

Epilepsi Nedir, Ne Demek?

Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi; beyin yer alan nöronların ani ve kontrolsüz bir şekilde boşalması sonrasında gelişen, insan hayatını olumsuz şekilde etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Beyinde bulunan sinir hücreleri, bazı durumlarda anormal sayılacak elektriksel aktivite bozukluğu ile karşı karşıya kalabilir. Genellikle geçici olarak karşımıza çıkan bilinç kaybı, bu hastalığın en bilinen özelliklerinden biridir.

Hastada istemsiz kasılmaların oluşmasına neden olan epilepsi hastalığı, duyusal ve bilinç değişiklikler meydana getirmektedir. Beyin sistemini etkileyen bu rahatsızlık beyin fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.

Beynin bir bölgesindeki hücrelerin anormal elektrik sinyali göndermesi ile ortaya çıkar. Kronik bir hastalıktır. Doğum sırasında ya da sonrasında beyin hasarına neden olan bir durum sonrasında görülebilmektedir. Genel olarak epilepsi nöbetleri ile ortaya çıkar. Ani şekilde ortaya çıkar ve beyninin bir kısmına ya da tümüne yayılabilir.

Epilepsi Hastalığı Neden ve Nasıl Olur?

Beynin elektriksel hareketlerinde değişiklik olması sonrasında meydana gelen epilepsi hastalığı; kontrol kaybı bilinç kaybı ve agresif titreme ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Sinilerin dinlenme ve uyarılma durumları arasında dengesizlik olması bu hastalığın nörobiyolojik nedenidir. Epilepsi genetik mi diye araştırdığımızda bazı türlerinde kalıtımsal yatkınlık gözlemlenmektedir.

Hastalığın genelinde neden tam olarak bilinmemektedir. Doğum travmaları, bir kaza sonrasında geçirilen kafa travması, doğum sırasında geçirilen bazı zorluklar, ilerleyen yaşlarda beyin damarlarında meydana gelen vasküler anormallikler, yüksek ateşli hastalıklar, kan şekerindeki aşırı düşme, kafa içinde tümör oluşması ve beyin iltihabı genel nedenler arasında gösterilmektedir.

Farklı çeşitleri olmakla beraber yaygın bir hastalık olan epilepsi, dünyada ve ülkemizde % 1 ile % 0,5 arasında değişkenlik göstermektedir. Kadın ve erkek olmak üzere her iki cinste de oran farkı göze çarpmamıştır. Epilepsi öldürür mü diye baktığımızda ölümcül değildir. Fakat nöbet sırasında doğru müdahale çok önemlidir.

Epilepsi Nöbeti Nedir? Neden Olur?

Hastalığın önemli bulgularından biri olan epilepsi nöbeti, sinir sistemindeki sinir hücrelerinin belli bir kısmının sekronize şekilde uyarılması sonrasında meydana gelir. Bazen kas kasılmaları da bu duruma eşlik edebilir. Epilepsi nöbeti, tekrarlayan ve kendiliğinden ataklarla kendini göstermektedir. Tek bir nöbet kişiyi epilepsi hastası yapmamaktadır. Epilepsi nöbet çeşitlerine bakacak olursak eğer;

Basit parsiyel nöbet: Bilinç açık olur. 3 türü vardır. Temporal lobdan kaynaklanırsa eğer; ani korku şeklinde gelişir ve daha önceden olmuş bir olayı olmamış gibi hissetme ya da olmamış bir olayı olmuş gibi hissetme, kötü koku ya da tatlar alma, içten gelen hoş olmayan bir hisle kendini gösterir. Frontal lobdan kaynaklanırsa eğer, hareket kısıtlılığı oluşur. Parietal lobdan kaynaklanırsa, geçici uyuşukluk,i görme alanının kısıtlanması gibi sorunlar oluşur.

Kompleks parsiyel nöbet: Bilinci etkiler ve nöbet meydana geldiğinde, çiğneme , yalanma, bir şeyi arama gibi şakın bir görünüm oluşabilir. Hasta elbiselerini çekiştirebilir ve etrafta dolanabilir. Kendine geldiğinde bir şey hatırlamaz.

Jeneralize nöbet: Tüm beyne yayılır ve halk arasında sara nöbeti olarak bilinir. Hasta kaskatı kesilir ve yere düşer. Vücuttaki tüm kaslarda gevşeme olur. Hasta bilincini kaybedebilir.

Genellikle, beyinde bulunan nöron hücrelerinin elektrik aktivite bozukluğu ile bu rahatsızlık ortaya çıkar. Hiç beklenmedik bir durumda bile bir bu hastalığın nöbeti ile karşı karşıya kalmanız mümkündür. Çoğu insanın hasta olduğunu bile anlamanız gerçekten çok zordur.

Epilepsi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Farklı pek çok semptom ile kendini gösteren epilepsi belirtileri, genel olarak birkaç saniye ile 15 dakika kadar sürmektedir. Bu hastalığın belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Donuk bakışlar
  • Algı bozukluğu
  • Kontrolsüz hareketler
  • Nöbet belirtileri
  • Endişe ve korku hissi
  • Vücutta görülen ani kasılma ve titreme
  • Fenalık hissi ve bayılma
  • Tek bir noktaya odaklanma ve dalgınlık
  • Hareket kontrolünü sağlayamama
  • Ağzından köpükler çıkması

Neredeyse genele yayılan ve tüm beyni etkileyen bu süreçte, hastanın herhangi bir değişik ses çıkarması veya çığlık atması, belirtilerden biri olarak bilinebilir. Kol ve bacaklarda ritmik olarak tekrarı görülen kasılmalar ve hareketler, bu hastalığın belirtileri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.

Hastaların çoğu zaman gözü açık bulunduğu gibi bazı durumlarda nefes kesilme sorunu bile ortaya çıkabilir eğer nefes alma süreci uzun süre kesilirse hastanın morarması da yine beklenen bir durumdur. Bazı durumlarda kısa süreli olarak yaşanan nöbetler geçse bile hastalarda bir bitkinlik hali gözlenir. Eğer bu tarz semptomlar meydana geliyorsa hastalıktan söz edilebilir ve mutlaka uzman doktora danışılması gereklidir.

Epilepsi Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

Tıbbın son dönemlerde inanılmaz derecede geliştiğini ve sağlık açısından önemli tedavi yöntemlerini insanlara kazandırdığı biliyoruz. Bu hastalığın tedavi yöntemleri;

  • İlaç tedavisi
  • Pil uygulaması
  • Epilepsi cerrahisi

Oldukça zor teşhis edilen ve tetkik süreci oldukça zorlu olan epilepsi, toplumun en çekindiği hastalıklardan biridir. Epilepsi geçer mi diye soracak olursanız hastaların çoğu ilaç sayesinde iyileşebilmektedir. Bazı hastaların birden fazla ilaç kullanması gerekebilir.

  • epilepsi
  • epilepsi nedir
  • epilepsi nöbeti
  • epilepsi belirtileri
Yorumlar
Aynur Çelik Çocuğumda epilepsi belirtileri var doktora götürmek istiyorum. Henüz 8 yaşında tedavisi var mı bu hastalığın? cevapla
Emre K Geçmiş olsun epilepsi nadir bir hastalıktır genelde ilaçla tedavi edilir Konuda uzman Nöroloji veya Psikiyatri doktorları tarafından muayene edilebilir.
yorum yaz
Sardalya Balığının Faydaları Nelerdir? Özellikleri ve Fiyatı