Sağlık 29 Nisan 2021 - 05:50:25

Fil Hastalığı (Elephantiasis) Nedir? Nasıl Bir Hastalıktır? Etkeni ve Tedavisi

Fil Hastalığı (Elephantiasis) Nedir? Nasıl Bir Hastalıktır? Etkeni ve Tedavisi

Fil hastalığı; elephantiasis ya da lenfödem isimleriyle de bilinen, deri altında yer alan dokuların şişmesi sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Fil Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Kol ve bacaklarda şişmelerin oluşmaya başlaması ile kendini belli eden fil hastalığı, lenf bezlerinden meydana gelen tıkanmalar sonucu oluşmaktadır. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezlerindeki hücreler arasında yer alan sıvının devamlı olarak süzülmesi ve denge sağlayarak kana karışması gerekmektedir. Sıvının süzülmesinde oluşan dengesizlikler tıkanmalara yol açmaktadır. Bu durum kol ve bacaklar sıvı birikmesine ve buna bağlı olarak şişmelere yol açar. Genel olarak bu hastalığın temel sebebi olarak parazit solucanlar gösterilmektedir. Lenf bezlerini etkileyen bu parazitler lenfe bezlerinde şişmelerin oluşmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra meydana gelen tıkanmalar kroniktir ve uzun süreli bir durumdur.

Son yıllarda görülme oranında artış gözlemlenen elephantiasis nedir sorusu pek çok kişinin merak ettiği bir konu haline gelmiştir. Birtakım belirtiler ile kendini gösteren fil hastalığı tedavi edilmediği zaman hastanın uzuvlarını kaybetmesine neden olabilir. Parmak ve parmak araları ile birlikte kol ve bacaklarda şişkinliklerin oluşması, bu bölgelerde ağrının meydana gelmesi, vücutta bir ağırlık oluşması, hareket etmekte güçlük yaşanması, derinin sertleşmesi ve kalınlaşması, sık sık enfeksiyon oluşması, ciltte kıvrımların meydana gelmesi, siğil benzeri yapıların meydana gelmesi ve son olarak deriden sıvı gelmesi, sızması gibi belirtiler fil hastalığı olarak sayılabilmektedir. Tüm bu belirtiler hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Fakat genel olarak bir ya da birkaçı görülür.

Fil Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır?

Bu hastalık, lenf bezlerindeki sistem fonksiyonu bozukluğundan meydana gelen ilerleyici ve kronik bir rahatsızlıktır. Lenfatik sistem olarak isimlendirilen ve bağışıklık sisteminin en önemli kaynağı olan yapının içerisinde lenf isimli bir sıvı dolaşmaktadır. Bu sistemin tıkanması ile birlikte lenf sıvısının birikmesi ve hatta lenfatik sistemin taşıma kapasitesini aşması, fil hastalığının oluşum nedeni ve tanımını bizlere vermektedir. Çoğunlukla kollarda ve bacaklarda meydana gelen bu hastalık bazen iki bacakta ya da iki kolda da görülebilir. Hatta bazı hastalarda kafa, cinsel organ ve göğüste şişlik görülebilmektedir.

Lenfödem Nedir?

Lenfödem Öldürür mü? Nasıl Bulaşır?

Fark edildiği andan itibaren gerekli tedavilerin uygulanması sonucunda hasta iyileşebilmektedir. Fakat tedavi gerçekleşmezse hastalık progresif bir özelliğe sahip olduğu ilerleme göstermektedir. Bu durum farklı oluşumlar tetikleyebilir ve ölüm gibi sonuçların oluşmasın neden olabilir. Fakat genel olarak iyileşme sağlanabilmektedir.

Elephantiasis hastalığının bulaşması asıl olarak asalak olarak nitelendirilen solucanların, üremek için bırakmış oldukları yumurtaların sivrisinek aracılığı ile insan vücuduna taşınması olarak nitelendirilir. Bu insan vücuduna ulaştığından parazit olarak ortaya çıkar ve lenfatik sistemde tıkanma meydana getirir. Bunun sonucunda da fil hastalığı oluşur.

Fil Hastalığının Etkeni Nedir?

Günümüzde pek çok kişide görülebilen lenfödem etkeni şeklinde sayılabilecek birkaç bulgu bulunmaktadır. Kanser sonrasında görülen radyoterapi tedavileri, bazı cerrahi işlemler sonrasında lenf bezlerinde hasar oluşması, travmalar, mantar hastalıkları, enfeksiyonlar, lenf yapısında görülen kalıtsal hastalıklar ve sivrisinekler aracılığı ile bulaşan parazitler sayılabilmektedir.

Elephantiasis Nedir?

Fil Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak lenfödem tedavisi için geliştirilmiş henüz kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Uygulanan yöntemler genel olarak hücreler arasındaki sıvı birikiminin en aza indirilmesi, sıvı akışının kolaylaşması ve hastalığın meydana getirebileceği sorunların engellenmesi şeklinde ifade edilir. Hastalıktan etkilenen uzuvdaki şişkinliğin giderilmesine yönelik birtakım tedaviler uygulanmaktadır. Tedavi uzman bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Ayrıca cildiye uzmanından gerekli olan cilt bakımı ve temizliği için tavsiye alınmalı ve uygulanmalıdır.

  • fil hastalığı
  • fil hastalığı tedavisi
  • elephantiasis
  • lenfödem
  • fil hastalığı nedir
  • elephantiasis nedir
  • fil hastalığı nasıl bir hastalıktır
  • lenfödem öldürür mü
  • elephantiasis hastalığı
  • fil hastalığının etkeni
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kırık Kalp Sendromu Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi