Göğüsten süt gelmesi olarak nitelendirilen galaktore; emzirme dönemi dışında göğüsten anormal olarak süt ve sıvı gelmesi olarak nitelendirilen bir rahatsızlık durumudur.
Galaktore Nedir, Ne Demek?
Kadınlar gebe kaldıkları zaman vücutta süt salgılama hormonları aktif hale. Doğrum sonrasında göğüsten süt gelmeye başlar ve bu da bebeğin beslenmesi için oldukça önemlidir. Doğumdan itibaren bebeğin sütten kesilmesi döneminde kadar süt bu şekilde gelmeye devam etmektedir. Emzirme dönemi dışında anormal olarak göğüsten süt gelmesi ise galaktore olarak isimlendirilen bir hastalığı ifade etmektedir.
Genel olarak kadınlarda görülen bu hastalık aynı zamanda erkekler de meydana gelebilmektedir. Fizyolojik, farmakolojik ya da hipofiz adenomlardan kaynaklanan bu rahatsızlık her iki göğüsten de süte benzer bir sıvının gelmesi olarak ifade edilen durumdur. Tüm yaş gruplarında görülebilen bir hastalıktır. Yenidoğan çocuklarda, çocukluk çağında, adetin yeni başladığı dönemlerde ve aynı zamanda yetişkinlik dönemlerinde meydana gelebilmektedir.
Günümüzde tedavi mümkün olan bir rahatsızlık olarak tanımlanan galaktore, pek çok yaş grubunda cinsiyet ayırt etmeksizin meydana gelebilmektedir. Her kimde görülürse görülsün ciddiye alınması gereken bir durumdur. Hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmesi ve tedavi için destek alınması gerekmektedir.
Galaktore Nedenleri Nelerdir? Nasıl Olur?
Genel olarak farklı bir hastalığın tedavisi için kullanılan ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkan galaktore aynı zamanda birtakım hormon bozuklukları nedeniyle de meydana gelebilmektedir. Birtakım olumsuz psikolojik etkenler, fizyolojik problemler ya da beyin hipofiz bezinden kaynaklı olarak oluşabilmektedir. Galaktore sebeplerine baktığımızda beyinde meydana gelen tümörler sayılabilir. Bu tarz yapılar vücut salgılarının bozulmasına neden olur. Bunun sonucunda göğüsten sıvı gelmesi durumu meydana gelebilir.
Tiroid hormonlarının düzensiz salgılanması aynı şekilde galaktore nedenleri arasında gösterilmektedir. Bunun haricinde böbreklerin yetersiz ve düzensiz çalışması da sayılabilir. Böbrek hastalıkları sonrasında böbrek üst bezler düzensiz çalışır ve bunun sonucunda birtakım salgı bozuklukları oluşabilir. Vücuttaki salgıların kontrol edilmesini sağlayan hipofiz bezi, tümör ya da ilaç etkileşimi sonucunda süt bezlerini uyarır ve buna bağlı olarak galaktore meydana gelebilir. Bunların haricinde polikistik over sendromu, kullanılan bazı ilaçların yan etkisi ya da çevresel etkenler hastalığın sebepleri arasında sayılabilmektedir.
Galaktore Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Kadınlarda ve erkeklerde farklı şekillerde kendini gösteren galaktore belirtileri değişkenlik gösterebilmektedir. Genel belirtilere baktığımızda adet düzensizlikleri, göğüslerin normalden çok daha fazla hassas olması ve bununla birlikte dolgun şişkin olması, cinsel işlev bozukluğunun olması ve cinsel isteksizliğin oluşması, hipofiz bezinden kaynaklandığı zaman görme bozukluklarının meydana gelmesi gibi durumlar söz konusu olmaktadır.
Galaktore Tedavisi Nasıl Yapılır?
Erken dönemde tanısı koyulan galaktore tedavisi genel olarak hormonların dengelenmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu amaç doğrultusunda ilaç tedavisi ile prolaktin seviyesinin olması gereken düzeylere getirilmesi sağlanmaktadır. Eğer bu şekilde etki sağlanmıyorsa durum psikolojik olabilir. Bu durumda psikolojik tedavi seçenekleri sunulur. Eğer tümörden kaynaklanıyorsa tümörün yok edilmesi sağlanır. Yani asıl olarak nedene göre tedavi seçenekleri değişmekte ve şekillenmektedir.