Gebelikte mide bulantısı; genel olarak 5. ve 6. haftalar sonrasında meydana gelir ve ilerleyen süreçlerde şiddetlenmeye başlar.
Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Olur?
Vücutta hormonal anlamda pek çok değişiklik meydana getiren gebelik dönemi, özellikle mide bulantısı konusunda zorluk oluşturmaktadır. Hamilelikte mide bulantısı 5-6. hafta sonrasında başlar. 9. haftada daha şiddetli bir hal alırken 16. ve 18. haftalarda düzelmeye başlar.
Anne adaylarının bu dönemde doğumu başarı ile gerçekleştirebilmesi, kendini duruma adapte edebilmesi için vücutta hormonal dengeler yeniden ayarlanır. Bu duruma alışkın olmayan bedenlerde bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik ve stres gibi etmenlere yol açmaktadır.
Hamilelik döneminin en yaygın şikayetlerinden biri de mide bulantısıdır. Yapılan araştırmalara göre her 10 hamile kadından 3 tanesinin bulantı şikayeti yaşadığı görülebilmektedir. Ancak her şikayetin kusma boyutuna ulaşmadığı bilinmektedir. Kusma durumunun kısıtlı bir kitlede ortaya çıktığı gözlenmektedir. Yani bulantı hissi gerçek bir kusma hissi yaratmamaktadır. Yalnızca alışıla gelmiş vücut aktivitelerinin normalin dışına çıkması durumudur.
Mide Bulantısı Gebelik Belirtisi Midir?
Gebelik belirtileri arasında en önemli semptom mide bulantısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum hamilelik döneminin sebep olmuş olduğu hormonal değişimler başta olmak üzere fiziksel etmenlere de bağlıdır. Bulantılar birçok etmenle tetiklenebilmektedir. Bunların başında yorgunluk, kan şekerinin düşmesi, keskin ve rahatsız edici kokular gelir.
Kimyasal olarak bulantıyı tetikleyen etmenler ise çok farklıdır. Özellikle progesteron, östrojen hormonları ve HCG hormonunun aşırı yükselişidir. HCG hormonu hamileliğin tespiti konusunda ihtiyaç olduğundan oldukça önemlidir. Bütün bu etmenler birbiri ardına geldiğinde var olan şikayetler meydana gelmekte ve anne adayını zorlayıcı bir sürece sokmaktadır.
Yaygın olarak belirtiler hamileliğin ilk aylarında, yani ilk adet dönemi gecikmesinden hemen sonra kendini gösterir. Aynı zamanda bu dönem hamileliğin ortaya çıkmasında rol oynayan HCG hormonunun üst noktada olduğu dönemdir. Artış periyodunun doruk noktası gebeliğin 6-8. haftasında meydana gelmektedir. İlerleyen haftalarda 12 ila 14. Hafta sonunda sona erer.
Hamilelik Döneminde Mide Bulantıları Ne Zaman Geçer?
Bazı gebeliklerde bulantı sorunun hamilelik sürdüğü sürece devam edebileceği nadirde olsa bahsedilmesi gereken bir bilgidir. Bu süreç kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Hamile olan kişinin bulunduğu ortam, yediği yiyecekler ve fiziksel durumu bu süreçte anne adayının bulantı şikayetini zorlu bir sürece dönüştürebilir. Daha önceleri sevdikleri ve keyif alarak yedikleri yiyeceklerden tiksinmeleri hatta görüntüsüne dahi tahammül edemeyebilirler.
Bu dönemlerde anne adaylarının tatlı ekşi gibi zıt tatları aynı anda istemeleri aşerme durumunun en belirgin hallerinden birine örnektir. Bulantı dönemindeki şikayetleri hafifletmek amacı ile midenin boş kalmaması gerekmektedir.
Gebe olan kişinin aşırı yemek yemesi ve yemekten hemen sonra diş fırçalaması gibi sebepler hamilelikte mide bulantısını tetikleyebilir. Bu süreçte, annenin az az ve sık sık yemek yemesi uzun süre aç kalmaması gerekmektedir. Bunların yanı sıra sigara tüketilen ortamlarda bulunmamaları, alkollü içecek kokularının olduğu ortamlardan uzak durmaları semptomlarını azaltabileceği gözlemlenmiştir.
Gebelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Gebeliğin ilk 3 ayında ciddi anlamda rahatsız edici bir durum olan mide bulantısını gidermek istiyorsanız eğer;
- Midenizi bulandıran kokulardan uzak durunuz.
- Her gün 15-20 dakika yürüyüş yapınız. Egzersiz yapmak sindirimi kolaylaştırır ve hava almak mide bulantısına iyi gelir.
- Küçük küçük ve sık sık yeme yiyiniz. Protein ve kompleks karbonhidratlardan oluşan yiyecekler hem açlığı hem de mide bulantısını bastırır.
- Gün içerisinde acıktığınızda zaman muz, badem, elma gibi besinleri tüketebilirsiniz.
- Şekerli yiyeceklerde ve içeceklerden uzak durunuz.
- Gün içerisinde yeterli oranda su tüketmeye özen gösteriniz.
- Gebelikte mide bulantısına doğal çözüm için zencefil içebilirsiniz. Günde 2 bardak içebileceğiniz zencefili balla tatlandırabilirsiniz. Fakat tüketim öncesinde doktorunuzdan onay almanız gerekir.
Tuzlu krakerler yemek, hafif egzersizler, nane-narenciye kokuları hamilelikte mide bulantısına son vermek için etkilidir. Eğer bu konuda çok sıkıntı yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzda danışınız.