Göz kapağında yağ bezesi; ksantelazma olarak isimlendirilen, içi yağ dolu, büyüyebilen, yapısı tümöre benzeyen dokular olarak tanımlanır. Göz kapağında yağ bezesi neden çıkar öğrenmek istiyorsanız makalemizi okumaya devam ediniz.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Neden Çıkar?
İçi yağ dolu yumuşak şişlikle olarak tanımlayabileceğimiz göz kapağında yağ bezesi, genel olarak kolesterol değerinin yüksek olması ve bağışıklık sistemi hücrelerinin epidermis üzerinde birikmesi sonucunda meydana gelir. Genel olarak sarı, bej ya da beyazımsız renkte meydana gelmektedir. Deri altında meydana gelen ve lipitlerden oluşan yağ bezeleri genel olarak tehlikesizdir ve vücutta yağ hücrelerini taşımakla görevli olan lipoprotein bozukluğunu ifade etmektedir. Çoğunlukla orta ve ileri yaştaki bireylerde görülen bu bezeler aynı zamanda gençlerde de ortaya çıkabilir. Kadınlarda ise erkeklere göre daha fazla görülür. Göz kapağında yağ bezesi neden olur diye bakacak olursak eğer;
- Genetik faktörlerden kaynaklanabilir.
- Aşırı kilolu olmak sonrasında gelişebilir.
- Beslenme alışkanlıkları bu duruma sebep olabilir.
- Hareketsiz bir yaşam tarzı sonrasında gelişebilir.
- Metabolik hastalıklardan dolayı meydana gelebilir.
- Göz çevresindeki damarların yağlanması ile meydana gelebilir.
- Kandaki trigliserid ve kolesterol seviyelerinin artması sonucu görülebilir.
Göz kapağında meydana gelen yaz bezeleri farklı türlerde olduğundan her birinin nedeni farklıdır. Mesela normolipidemik ksantelazmada yağ bezesinin oluşumu bir nedene bağlı değildir. Hiperlipidemik ksantelazma türü ile yağ oranının yüksekliğinden kaynaklanır. Sekonder ksantelazma ise farklı hastalıklardan kaynaklanmaktadır.
Göz Kapağında Yaz Bezesi Sıkılır mı? Belirtileri Nelerdir?
Gözün çevresinde ya da vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen yağ bezelerine asla müdahale edilmemelidir. Bazen içerisinde bakteri olabilir ve göze yayılabilir. Bundan dolayı uzman doktora başvurmak gerekir. Göz kapağında yağ bezesi belirtilerine baktığımızda genel olarak içi dolu bir şişlik şeklinde gerçekleşirler. Zaman içerisinde büyüyerek çevre yerlere sıçrayabilirler. 1-2 mm'lik bezeler 1-2 cm boyutuna ulaşabilir. Sadece üst kapağına yayılabilirken alta da geçebilir. Meydana gelen kabarcıklar çoğu zaman belirgin bir şekilde görülmektedir. Aşırı büyüdükleri zaman göz kapağının düşmesi ve göz kapağının esnek hareket ettirilememesine neden olabilir.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Nasıl Geçer?
Meydana gelen bezeler görmeyi etkileyecek kadar büyük değilse eğer, çok rahatsız edici olmaz. Ksantelazma türünde daha çok cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Çünkü bu yağ bezeler zaman içerisinde yok olmaz ve kremle, ilaçla tedavi edilmez. CO2 lazer ve cerrahi eksizyon, kriyocerrahi, KTP lazer, argon lazer, triklorasetik asit tedavisi ve elektro cerrahi yöntemleri tercih edilen cerrahi yöntemlerdir. Genel olarak uzun süre geçmeyen bezelerde ilk olarak lazer ablasyon uygulanır. Tamamen cerrahi olanlar bezeler çok büyüdüğü zaman uygulanır. Göz kapağında yağ bezesi ameliyatı lokal anestezi ile yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında hafif izler kalabilir ama zaman içerisinde tamamen yok olur.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Elma Sirkesi ile Geçer mi?
1 kaşık sirke ile 1 kaşık suyun karıştırılması ve pamuk yardımı ile yağ bezelerine sürülmesinin enfeksiyon kapmayı önleyeceği belirtilmektedir. Fakat göz içerisindekiler bunun uygulanması zararlı olabilir. Her ihtimale karşı göz kapağındaki yağ bezesi elma sirkesi yöntemini uygulamadan doktora danışınız.