Kırmızı, beyaz, mor gibi pek çok çeşidi bulunan gül, rengine göre anlamlar içeren hem dekor hem tatlı hem de yemeklerde kullanılan bir çiçek çeşididir. Gül kurutmak, bu çiçekleri atmak yerine anlamını hatırlamak amacı ile tercih edilen bir yöntemdir.
Gül Nasıl Kurutulur? Yöntemleri Nelerdir?
En nadide çiçeklerden biri olan gül, şık, narin ve güzel renkleri sayesinde gözü güzel hitap eden bir çiçektir. Genel olarak dünya üzerinde ne fazla kırmızı gül tercih edilmektedir. Kırmızı gül tadığı anlam itibariyle aşkı temsil etmektedir. Her gülün kendine has bir kokusu ve rengi bulunmaktadır. Lokum yapımında sıklıkla kullanılan gül ayrıca reçel yapımında da tercih edilmektedir. Ülkemizde gül yetiştiriciliği oldukça fazla yapılmaktadır. Kullanım alanına baktığımızda dekoratif amaçlı tercih edildiğini de görmekteyiz. Özellikle bahçe süslemelerde gül sıklıkla tercih edilmektedir.
Gül kurutmak hemen herkesin hoşuna giden bir durumdur. Çok eski zamanlardan bu yana gül kurutmak için yöntemler fazlaca tercih edilmektedir. Bulunduğu ortamı güzelleştiren, neşe katan gülleri kurutmak için hava alacak şekilde bir odaya koyup ters bir şekilde asabilirsiniz. Genel olarak bu en fazla tercih edilen ve bilinen yöntemdir. Evinizde kolay bir şekilde gülleri kurutmak için bu yöntemi tercih edebilirsiniz.
Gül Kurutmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Gül kurutmak için en uygun hava koşulu yaz mevsimidir. Aşırı güneş almayan temiz bir zemine bez seriniz. Gül yaprakları sermiş olduğunuz bu bezin üzerine koyunuz. Belli bir süre sonra yaprakların kuruduğunu görebilirsiniz. Yaprakların aşırı güneş almamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Fazla güneş almadan kuruması daha sağlıklı ve etkili olacaktır. Gülleri buket halinde kurutabileceğiniz gibi aynı zamanda yapraklarını da kurutarak saklayabilirsiniz.
Kitap arasına gül yapraklarını koymak ve kurutmak eski zamanlardan beri tercih edilen bir yöntemdir. Oldukça basit olan bu yöntem ile gülü kurutabilirsiniz fakat çok fazla gül olduğu zaman bu yöntem etkili olmamaktadır. Yetersiz kalmaktadır. Bir başka yöntem olarak gliserin deneyebilirsiniz. 1 çay kaşığı gliserini bir yemek kaşığı su ile karıştırınız. Gülleri daha sonra temiz bir bezin üzerine seriniz ve karışımı üzerine serpiniz. Güller önce yavaş bir şekilde terlerken sonrasında düzgünce kurumaya başlayacaktır.
Silisyum isimli madde ile gülleri kaplayıp mikro dalga fırına koyduğunuz zamanda güllerin kurumasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kapalı, havasız, sıcak, kuru ve karanlık bir yerde kurutma işlemi yaparak güllerin rengini koruyarak kuruma işlemi meydana getirebilirsiniz. Bu şekilde kurutmak da oldukça tercih edilmektedir.
Gül Nasıl Saklanır?
Genel olarak dalından koparıldığı zaman güller solmaya başlamaktadır. Güllerin solsa bile saklamaya devam etmek istiyorsanız bunları kurutmanız gerekmektedir. Kuruttuğunuz zaman güller çürümez ve daha farklı bir görünüm alırlar.
Gül Kurutmanın Anlamı Nedir?
Güllerin rengine göre anlamı bulunmaktadır. Gülleri kurutmanın anlamı asıl olarak anısını saklamaktır. Her insan farklı bir duygu içerisinde gül kurutmaktadır. Asıl olarak güllerin anlamı ve kurutulup saklanması kişide bırakmış olduğu anlam ve anı ile bağdaşmaktadır.