Güneş yanığı; güneşin zararlı ışınlarına gereğinden fazla maruz kalma sonrasında, deride meydana gelen hasar ve deforme olarak tanımlanmaktadır.
Güneş Yanığı Neden Olur? Nelere Yol Açar?
Güneşten gelen zararlı UV ışınlarının deri üzerinde akut iltihaplanma meydana getirmesi olarak tanımlanan güneş yanığı; hafif ya da ileri seviyelerde meydana gelebilmektedir. İleri seviyede görüldüğü zaman deri üzerinde kabarcıkların oluşmasına sebebiyet verebilir.
Güneş yanıkları insan cildine zarar verir ve bu yanıkların cilt kanseri gibi rahatsızlıklara yol açma riski vardır. Güneş yanıklarından dolayı baş dönmesi, bulantı gibi problemler yaşayan bir kişinin doktora başvurması gerekir. Güneş ışınlarına çok faz maruz kalmak, vücutta sıvı kaybına ve beraberinde cildin kurumasına neden olmaktadır. Koyu lekeler, cilt kırışıklığı ya da ciltte bazı hasarların oluşmasına neden olabilir.
Güneş Yanığı Nasıl Geçer?
Yazın güneş etkisiyle vücutta terleme daha fazla olur. Bu durum vücutta su kaybına neden olduğu için sıvı yetersizliği probleminin ortaya çıkmasına neden olur. Bu ihtimallere karşı bol su içmek gerekir. Vücutta güneş yanığı acısı olan yerleri soğuk su ile serinletmek gerekir. Güneş yanığı birden fazla bölgede ise soğuk su ya da ılık su ile duş alınmalıdır.
Eğer cildinizde ileri derece güneş yanığı söz konusu ise; alkol tüketiminin bu süreçte azaltılması tavsiye edilmektedir. Çünkü alkol vücutta su yetersizliğini daha belirgin hale getirir bu da yanıkların daha geç iyileşmesine ve daha fazla acı duyulmasına neden olur. Bu doğrultuda her daim su içmek insan sağlığı için yapılan en güzel yatırımlardan biridir.
Güneş yanıkları cildin kurumasına neden olmaktadır. Bu yüzden cildi nemlendirmek bu aşamada kurtarıcı olabilir. Güneş yanığı için kremler cilt yüzeyinde nemlendirici etki oluşturur ve yanık için çözüm olacaktır.
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?
Ciltte meydana gelen güneş yanığına çözüm olarak birtakım doğal yöntemlerden destek alabilirsiniz. Aloe vera ve papatya özlü karışımlar bu konuda etkilidir. İltihap giderici etkisi bulunan bu çözümler hızlı bir şekilde iyileşme sağlar ve yanıkların giderilmesine destek olur.
Deri üzerine nemlendirici uygulamak etkili olan bir başka yöntemdir. Eğer cildinizde fazla hasar meydana gelmişse, güneş yanıkları su toplamış nemlendirici kremlerin kullanmaması gerekir. Nemlendirici kullanmak için yanığın çok ilerlememiş hafif derece olması koşuldur. Tercih edilen nemlendirici kremlerin parfüm içermemesine dikkat edilmelidir. Parfüm olmayan ya da güneş kremi olan ürünler diğer ürünlerden daha sağlıklıdır.
Güneş Yanığına İyi Gelen Şeyler
Bol su içmek, soğuk suya batırılmış bir havlu ile soğuk kompres yapmak, güneş yanıklarının giderilmesi ve acının hafifletilmesi için etkili olabilmektedir. Bunun yanı sıra sarı kantaron içeren kremler kullanılabilir ve cildin yumuşamasını sağlayan fındık yağından destek alınabilir. Hoş kokusu ile lavanta yağı da iyi bir nemlendiricidir ve tercih edilebilir. Güneş yanığı ödem tedavisi için ise uzman bir doktora danışmak gerekir.
Güneş yanığı meydana geldiği zaman acı herhangi bir yöntem ile dinmiyorsa var olan bu acı için ilaca gerek olabilir. Yanığın ilerleyen safhalarında doktora danışarak ilaç kullanmak gereklidir. Yanmanın etkisiyle deride kabarcıklar oluşabilir. Bunların kesinlikle patlatılmaması gerekir hatta dokunulmaması gerekir. Çünkü bu durum enfeksiyona neden olabilir. Eğer kendiliğinden patlarsa o zaman bu bölgelerin temiz tutulması gerekir. Bunun için sargı bezi kullanılabilir.
Yoğurt Güneş Yanığına İyi Gelir mi?
Güneş yanığıyla ilgili yoğurt kullanmaya dair birçok bilgi yer alsa da bilimsel açıdan böyle bir kanıt ve netlik bulunmamaktadır. Dolayısı ile güneş yanıkları için yoğurt kullanılması tavsiye edilmez. Fakat eski zamanlardan bu yana yoğurt hem acıyı azaltma hem de cildi yenileme açısından sıklıkla tercih edilmektedir.
Toplumun güneş yanıklarında yoğurt kullanmasının sebebi, yoğurt güneş yanıklarının meydana getirdiği acıyı rahatlatmasıdır. Bu aşamadaki tehlike ise yoğurt sürülen alanda kalıntılar kalabilir ve temizlenme süreci zorlu olabilir. Güneş yanıklarında kullanılan yoğurdun tıbbi anlamda herhangi bir geçerliliği olmadığı için doktorlar tarafından yoğurt tavsiye edilmez.