Yaşam 28 Ekim 2021 - 10:07:04

Hafta Hafta Gebelik Belirtileri

Hafta Hafta Gebelik Belirtileri

Hafta hafta gebelik belirtileri, annenin karnındaki bebeğin gelişimine bağlı olarak meydana gelen, göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı, yorgunluk gibi durumları kapsayan şeylerdir.

Hafta Hafta Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Kadınlar için hayatlarının en mucizevi ve heyecan verici olayı şüphesiz hamileliktir. Anne karnında bebek gelişimi yaklaşık olarak 40 hafta sürmektedir. 40 hafta sonrasında doğum gerçekleşmektedir. Bu süreç içerisinde bebeğin gelişimine bağlı olarak belirtiler de değişmektedir.

Gebelik takibi kapsamında haftadan haftaya bebeğiniz büyür ve boyu uzar. Henüz 5. haftada bir susam tanesi kadar olan bebeğiniz, 31. haftada 38-42 cm'ye ve gebeliğin son haftasında 50 santime kadar ulaşabilmektedir.

Ancak bundan önce trimester kavramını açıklayacağız. Bu kavram 9 aylık gebelik döneminin her 3 aylık periyoduna verilen isimdir. Dolayısıyla hamilelik dönemi 3 trimesterde bölünür.1-2 ve 3.ay 1. Trimester, 4-5 ve 6.ay 2.trimester, 7-8 ve 9. Ay sonuncu olan 3. Trimester'dır. Her trimester, üç aylık dönemdir. Diğer bir deyişle, trimester gebeliğin 3 önemli noktasıdır.

Hamileliğin Hafta Hafta Evreleri Nasıl Olur?

Hamileliğinizin 1. ve 2. haftasında henüz bir bebek yoktur. Gebe kaldığınızda, en son adetinizin ilk günü gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Henüz gebe olmamanıza rağmen, hamile kalırsanız bu ilk hafta sayılacaktır. Bu hafta döllenecek olan yumurta olgunlaşır ve vücudunuzun kendini hazırlar. Gebeliğin ilk haftası asıl olarak bu şekilde başlamaktadır.

2. haftada ise yumurta hücresi gelişimi devam eder. Aynı zaman rahim zarında kalınlaşma başlar. Bu sayede embriyo oluşunca rahime tutunması kolaylaşır. Genel olarak 1 yumurta büyür ve çatlar. Eğer birden fazla olursa çoğul gebelik meydana gelir.

Gebeliğin asıl oluşumu 3. haftada gerçekleşmektedir. Gebeliğin oluşması kaç gün sürer diye baktığımızda yumurtanın sperm hücreleri ile buluşması ile başlar ve sonrasında oluşan embriyo 7-10 gün sorna anne rahmine yerleşir ve içerisinde büyümeye başlar.

Hamilelikte 3. ve 4. Hafta Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğinizin 3. haftasında vücutta oldukça önemli bir buluşma gerçekleşmektedir. Sperm yumurtayı döller ve biyolojik olarak bu canlılının yaşamının başlangıcıdır. Döllenme gerçekeştiğinde yumurta hücreleri kaybolur fakat dış kabuk embriyoyu korumaya devam eder. bu şekilde rahme ulaşmadan yanlışlıkla tüpte yuvarlanmasını önlemektedir.

Döllenmiş yumurta hala çok küçüktür Hatta sadece bir grup hücreden oluşur, ancak bu hücreler çoğalır ve hızla büyür. Döllenmeden 3 gün sonrasında embriyo henüz tüptedir ve 12-16 hücrelik bir top şeklindedir. Gelişmekte olan hücre grubu zigot olarak bilinir. Zigot uterus yolundan geçer ve hücrelerin bölünmesi devam ettiği için döllenmeden 5 gün sonra uterusa ulaşır.

Elbette, hücre grubu sadece bir fetüs veya bebek değildir. Bu hafta boyunca embriyo yaklaşık 0.150 mm'dir. Hamileliğin 4. haftasında hala hücre grubundan oluşan zigot bu dönemde amniyon (su) kesesi ve besin kesesinden meydana gelir. Embriyonun üç tabakadan oluşan her tabakası vücudun özel kısımlarını oluşturmak için gelişir.

Bu süreçte yani gebeliğin 3. haftasında kanama görülebilir. Bu lekelenme şeklindedir. Bu bebeğin rahme tutunma sırasında oluşur. Hafif bir şekilde olur. Fakat doktora danışmakta fayda vardır.

Bebeğin Kalbi Ne Zaman Oluşur?

Ufakcık bir hücre halinde olan bebekte ilk oluşan organ kalptir. 4. haftayı tamamlayan embriyo, 5. haftada tüm hızıyla büyümeye devam eder. Bir susam tanesi kadardır ve 4. haftada oluşmaya başlayan kalbi 5. haftada odacıklara ayrılarak atmaya ve kan pompalamaya başlamaktadır.

Hamileliğinde 5. haftasında kese rahat bir şekilde görülebilmektedir. Bu haftada kalp oluşmuş olsa bile henüz atışı duyulmayabilir. Net olarak 6. haftada duyulmaktadır. 5. haftada bebeğin göbek bağı oluşur ve aynı zamanda hücreler arası kanallar oluşur. Anne adayı sık sık idrara çıkma, bulantı, kusma, yorgun hissetme gibi belirtileri yaşayabilir.

Hamilelikte 4. Ay Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğinizin 9. haftasında birinci trimester döneminin, son ayıdır. Hamilelik döneminin en zor üç ayını artık geride bırakmış oluyorsunuz. Bu hafta mide bulantısı, sık sık idrara çıkma görülebilir. Bu hafta bebek 2.5 ile 3 cm arasındadır. Bebeğin iç üreme organları oluşmaya başlar ancak henüz belirgin bir cinsiyet özelliği yoktur.

Hamileliğinizin 10. haftasında bebek 3 ila 4 cm arasındadır. Bu haftadan itibaren bebeğin tüm hayati organları oluşmaya başlar ve en önemli kritik dönem bu hafta sonunda tamamlanmış olur. Hamilelikte 4.ay annedeki değişiklikler de farklılaşır. Sindirim zorluğu, bitkin hissetme, bileklerde şişme gibi pek çok belirti görülebilir.

Bebeğin Cinsiyeti Hangi Haftada Belli Olur?

Sperm yumurtayı döllediğinde hangi kromozomu taşıyorsa o bebeğin cinsiyetini belirlemektedir. Eğer X kromozomu taşıyorsa bebek kız, Y kromozomu taşıyorsa erkek olmaktadır.

Hamileliğinizin 11. haftasında bütün organlar artık oluşmaya başladığından ve bebeğin ağırlığı zigot haline göre 30 katı daha fazla olduğundan artık bebeğe besin aktarımı için plasenta oluşmaya başlar. Hamileliğinizin 12. haftasında bebeğin boyutu 6 cm civarındadır. Artık el ve parmak parmakları oluşmuştur.

Hamilelikte 16. haftaya gelindiğinde ise bebeğinizin cinsiyeti için belirgin özellikler görülmeye başlanır. Özellikle 20. haftada kesin olarak belirlenmesi mümkündür. Tuz ile bebek cinsiyeti gibi ilkel yöntemler yerine ultrason görüntülerine bakılması gerekmektedir.

Gebelikte Bebeğin Gelişimi Nasıl İlerler?

5. haftasında rahime yerleşen bebek bundan sonra hücre bölünmeleri ile gelişmeye başlamaktadır. 7. haftada hafif bir şekilde kulak çıkıntıları ağrı belirginleşir. Ayrıca kol ve bacak çıkıntıları da belli olur. 8. haftada beyni ve kafası hızlıca büyümeye devam eder. Omurilik gelişmini sürdürür ve burnu oluşur. Yemek borusu ve nefes borusu ayrılır. Kolları uzamaya başlarken henüz el ve parmakları yoktur.

9. haftaya gelindiğinde retinası belli olur ve göz kapakları oluşmaya başlar. İç organlarında böbrekleri oluşmaya başlar ve ince bağırsağı uzar. İlk cinsiyet hücreleri bu süreçte belli olmaya başlar. 10. haftada ise boyu yaklaşık 27-33 mm kadardır. Dirsek, diz ve parmak oluşumu başlar. 10. haftaya kadar gözler tamamen kapalıdır. Sonrasında açılmaya başlar.

Hamileliğinizin 15. haftasında bebek yaklaşık 50 gr. dır. Artık iskelet sistemi ve kas sistemi oluşmaya başlar. Bebeğiniz soluk almayı, yutmayı, emmeyi bilmektedir. Hamileliğinizin 16. haftasında vücudun başında ince tüyler oluşur. Bacaklar kollardan uzundur. Hamileliğinizin 17. Haftasında kalp atışları beyinden kontrol ediliyor. Yağ dokusunun oluşmaya başladığı haftadır.

Hamileliğinizin 18. haftasında artık bebeğiniz esneyebiliyor ve hıçkırabiliyor. Artık bebeğinizin el ve ayakları izleriyle birlikte oluşmuş durumdadır. Hamileliğinizin 19. haftasında bebeğinizin artık böbrekleri idrar üretebiliyor ve sesleri duyabiliyor. Hamileliğinizin 20. haftasında bebeğinizin cildi kalınlaşıyor ve artık size tekme ya da yumruk atabilecek.

Hamileliğinizin 21. haftasında bebeğinizin kolları ve bacakları artık doğru orantıda beyin sinir hücreleri nöronlarla birbirine bağlanmış olacaktır. Hamileliğinizin 22. haftasında bu hafta bebeğin; dokunma, görme, işitme ve tat alma duyuları gelişir. Erkek ve kızın cinsiyet organı oluşmaya başlar.

Gebelikte 6. Ayda Neler Olur?

Gebeliği 6. ayı 23. haftadan itibaren başlar. Hamileliğinizin 23. Haftasında bebeğinizin yüzü doğumdaki halini almaya başlar ve akciğerleri de gelişmeye başlar. Artık bebeğiniz bu haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Hamileliğinizin 24. Haftasında 2. Trimesterin son ayı bu hafta artık bebeğinizin hıçkırıklarını duyabilirsiniz. Gebelikte 6. aydan sonra kilo alımı da artar. 250-400 gram normal kabul edilir.

Hamileliğinizin 25. Haftasında derinin altında kılcal damarlar oluşuyor ve içleri kanla dolacak. Bebeğin akciğerlerinde kılcal damarlar hava keseciklerini oluşturmaya başlar. Hamileliğinizin 26. Haftasında bebeğin gözü açılmaya başlıyor. Bebeğin gözünün renkli kısmını oluşturan pigment henüz yok ama bebeğiniz görmeye başladı bile… Gelişimini devam ettirebilmesi için gebeliğin 6. ayında beslenmenize diğer aylardaki aynı özeni göstermeniz gerekir.

Hamileliğinizin 27. Haftasında bu hafta bebeğinizin tat alma tomurcukları artık var. Plasenta aracılığı ile aldığı besinlerin tadına varabiliyor. Hamileliğinizin 28. Haftasında bu hafta bebeğinizin kaş ve kirpikleri oluşur. Gözlerini kırpar. Bebeğiniz artık düzenli olarak uyur uyanır. Bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Hamileliğinizin 29. Haftasında bu hafta üçüncü trimesterin ilk haftasıdır. Bebeğinizin boyu 35-45 cm kilosu ise 1.25-1.30 civarındadır.

Gebelikte 30.Hafta Sonrası Bebek Gelişimi Nasıl İlerler?

Hamileliğinizin 30. haftasında bebeğinizin bu hafta beyin oluşumu gerçekleşmektedir. Yani kıvrımları, girintileri gerçek bir beyin gibi meydana gelir. Bu nedenle artık vücut ısısını ayarlayabiliyor. Hamileliğinizin 31. haftasında üreme sisteminin gelişimi devam ederken ciğerlerde gelişimini tamamlamış ancak tam olarak olgunlaşmamıştır.

Hamileliğinizin 32. haftasında bu hafta bebek yutma, emme ve tekme atmaya devam eder. Hamileliğinizin 33. haftasında bağışıklık sistemi gelişmeye devam ediyor. Anneden bebeğe antikorlar geçmeye başlar. Hamileliğinizin 34. haftasında bebek ananas büyüklüğündedir.

Hamileliğinizin 35. haftasında bebeğin kafatası büyük ama yumuşaktır. Bebeğin başı artık aşağı doğru olacaktır. Bu bebeğin doğumunu kolaylaştıracaktır. Hamileliğinizin 36. haftasında bu hafta sindirim sistemi doğum için hazır demektir.

Gebelikte Son Haftalar ve Doğum Zamanı

Hamileliğinizin 37. haftasında bebek büyümeye devam ettiği için artık hareket etmekte zorlanır. Hamileliğinizin 38. Haftasında bebek doğum için adeta dinleniyor ve enerji topluyordur. Hareketleri azalmaya başlamıştır. Ama günde dörtten az olmamasına dikkat edin.

Hamileliğinizin 39. haftasında bu hafta artık bebeğin kafası pelvise inmiştir. Bu rahat nefes almanızı sağlarken hareket etmenizi zorlaştırır. Hamileliğinizin 40. faftasında tebrik ederiz hamileliğin son haftasına geldiniz. Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanız dileklerimizle. Hafta hafta gebelik belirtileri sizin ve bebeğinizin bünyesine göre çok az sapmalar gösterebilir. Bu durumu lütfen doktorunuzla birlikte takip ediniz.

  • hafta hafta gebelik belirtileri
  • hafta hafta gebelik gelişimi
  • anne karnında bebek gelişimi
  • gebelik takibi
  • hamileliğin hafta hafta evreleri
  • gebeliğin oluşması kaç gün sürer
  • hamileliğin 4. haftası
  • gebeliğin 3. haftasında kanama
  • ilk oluşan organ
  • hamilelikte 4. ay belirtileri
Yorumlar
Vildan Çam Gebeliği ilk hafta belirtileri nelerdir? Hamilemiyim bilmiyorum ama sanki belirtiler var gibi:) cevapla
Sibel yavuz Hamileliğimin 10. haftasındayım. Bu haftalar içerisinde neler olacak çok merak ediyorum:) cevapla
Ayşen Pınar Hafta hafta gebelik gelişimi ve takibi nasıl olur? 3 aylık hamileyim bebeğim her geçen gün biraz daha büyüyor ve belirtiler devamlı olarak değişmeye başlıyor:) Gebelik kilo ve bebeğin kilosu bu aylarda kaç olmalı? Biraz fazla kilo mu aldım acaba diye düşünüyorum?? cevapla
yorum yaz
Termal Zayıflama Taytı ile Bacak İnceltme