Hamilelikte salatalık tüketimi; bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarken aynı zamanda kabızlık gibi sindirim sisteminin önlenmesine yardımcı olur. Bu etkileri sayesinde gebelikte salatalık yemek faydalı olarak kabul edilirken yazımızın içeriğinde zararları konusunda da birtakım bilgiler vereceğiz.
Hamilelikte Salatalık Tüketimi Zararlı mı?
Birçok kişi -gebelikte salatalık tüketimi zararlı gibi bilgiler veriyor olsa da asıl olarak hamilelikte salatalık yemek faydalıdır. Fakat bazı durumlarda birtakım yan etkiler görülebilmektedir. Hamilelikte salatalık yemek zararlı mı diye bakacak olursak eğer;
- Gaz oluşumuna ve hazımsızlığa neden olabilir.
- Salata su bakımından oldukça zengindir. Bu özelliği nedeniyle sık sık idrar çıkma etkisi gösterebilir.
- Bazı gebe kadınlarda şişkinlik, kaşıntı gibi birtakım alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
- Fazla miktarda tüketilen salatalık cucurbitacinler ve tetrasiklik triterpenoidler toksik bileşenlerin vücuda alınmasına neden olur. bu da hayatı tehlikeye sokar.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz yan etkiler bazında hamileyken salatalık tüketimi aşırı olmayacak şekilde yapılmalıdır. Ayrıca alerjik etkiler meydana geliyorsa asla yemeyiniz.
Hamilelikte Salatalık Yemenin Faydaları Nelerdir?
A ve c vitamini bakımından zengin olan salatalık, beta-karoten, lutein, zeaksantin gibi antioksidanlar içermektedir. Bağışıklık sisteminin korunmasını sağlayan bu antioksidanlar gebelik döneminde meydana gelebilecek soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonel hastalıklar için etkili olmaktadır.
Vitamin ve mineral açısından zengin olmasına karşı kalori değeri oldukça düşük olan salatalık, besleyici özelliği sayesinde kilo aldırmadan günlük birçok vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Özellikle gebelik döneminde vitamin ve mineral alımı oldukça önemlidir. Potasyum, fosfor ve magnezyum içeren bu sebze yüksek tansiyonu önlerken aynı zamanda vücudu toksin maddelerden arındırmaktadır. Anne karnındaki bebeğin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Hamileyken salatalık yemek bu açıdan faydalıdır.
Lif bakımından oldukça zengin olan salatalık, kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerini önlemektedir. Böylece hemoroid rahatsızlığına karşı korur. İçeriğindeki saponin adlı fitokimyasallar sayesinde kötü kolesterolü düşürür ve kanser oluşumunu önler. Kan şekerini ve kan basıncını dengeleyen bu besin fetüsün sağlıklı bir şekilde gelişmesini destekler. Vücudun susuz kalmasını önleyen salatalık gebelikte kadınların sıvı ihtiyacının belli bir kısmını karşılar.
Gebelikte Salatalık Turşusu Yenir mi?
birçok kadın hamilelikte salatalık aşermek gibi durumlar yaşamaktadır. Bununla birlikte bu besinin turşusu da sevilerek tüketilmektedir. Peki gebelik döneminde salatalık turşusu zararlı olur mu? Turşu bağışıklığı güçlendiren, vitamin ve mineral bakımından zengin olan bir besindir. Fakat tuz oranı yüksek olduğu için gebelik döneminde aşırı tüketilmemesi gerekmektedir. sınırlı yenmesi önerilmektedir.
Gebelikte Salatalık Gaz Yapar mı?
Genel anlamda salatalık gaz yapan yiyecekler arasında yer almaktadır. Sadece gebelikte değil doğum sonrası da bu durum söz konusu olabilir. Salatalık bebekte gaz yapar mı diye baktığımızda anne sütü ile beslenen çocuklarda bu durum söz konusu olabilmektedir. Bundan ötürü salatalık aşırı yenmemelidir.