Sağlık 12 Şubat 2021 - 10:40:33

Hareketsizlik Neye Sebep Olur? Hareketsizlikten Kaynaklı Hastalıklar

Hareketsizlik Neye Sebep Olur? Hareketsizlikten Kaynaklı Hastalıklar

Hareketsizlik, son zamanlarda insanların sık karşılaştığı ve bu rahatsızlıktan kaynaklı hastalıkların ortaya çıktığı problemdir.

Hareketsizlik Neye Sebep Olur?

Zamanının çoğunu bilgisayar karşısında ve yahut da aynı pozisyonda kalarak geçiren kişiler kaslarının bir kısmını kullanmaktadır. Hatta bu kişiler devamlı olarak araba kullanmakta, elektronik cihazların tamamını oturdukları yerden kontrol etmektedirler. Kasların tamamı düzenli olarak kullanılmadığı zaman kişinin vücudu zayıflar, kasılma hali oluşur. Hareketsizlik durumunun zemin hazırladığı bazı faktörler vardır. Bunlar şu şekilde ifade edilebilir; duruş bozukluğu, devamlı araba kullanma, güçsüz fiziksel kondisyon, bilinçli yapılmayan spor, ısınma hareketleri olmadan kaslara hazırlıksız bir biçimde yüklenilmesi, vücut şeklinde uyumlu olmayan yastık, yatak, masa, sandalyedir. Risk altında olan kişiler arasında başı öne eğik şekilde çalışan, aralıksız bilgisayar başında zaman geçiren, ev işi, cam silme, temizlik, nakış, gelişigüzel uyuyan, stres yaşayanlar vardır.

Hareketsizlikten Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?

  • Çalışma saatleri arasında mola verilmeli, araç ya da masa gibi alanlarda otururken kısa aralıklar verilmelidir. Ayrıca ayağa kalkılıp kısa süreli yürüyüşler yapılabilir.
  • Kişi ideal kilosunu korumalıdır. Ilık suyla duş almak her zaman fayda sağlar.
  • Bilgisayar ve çalışma koltuğu kişinin vücuduna göre ayarlanmalıdır. Oturma sürecinde boyun ve başın doğru pozisyonda olması önem teşkil eder. Uzun bir zaman dilimi başın eğik pozisyonda kalmaması gerekir. Bilgisayar faresi kullanılırken bilek bükülü ve ayı pozisyonda kalmamalıdır.
  • Telefon ahizesi omuzla boyun arasına sıkıştırılmamalıdır.

Hareket Etmenin Faydaları ve Önemi

Kasılmaların önlenmesi için iyi beslenmek gerekir. Özellikle potasyum değeri fazla olan muz ve portakalı sıklıkla tüketmek önemlidir. Nikotin ve kafein içeren içecekler azaltılmalıdır. Omurganın sağlıklı olması için hem yüzmek hem de yürümek faydalıdır. Bunun yanı sıra germe egzersizleri yapılabilir. Ruh halinin bitkin, kaygılı, depresif olmaması önerilir. Vücut direnç ve esnekliği olumsuz duygulardan dolayı kaybeder. Vücut esnekliği için kişi vücuduna zaman ayırmalıdır. B vitamini eksikliği olanlar gerekli tedavileri geciktirmemelidir. Gün içinde vücudun ihtiyaç hissettiği su miktarının tüketilmesi ihmal edilmemeli, kalsiyum, folik asit ve demir içeren gıdalardan bol tüketilmelidir. Hareket etmek ve hareketsiz kalmamak için düzenli beslenmeye dikkat ediniz.

Hareketsizlikten Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kambur oturulması eklem, bağ ve disklerde dengeli olmayan yüklenmelere, gerilimlere ve zorlanmalara yol açmaktadır. Omurganın zaman içerisinde aşındığı, güç ve esnekliğini kaybettiği söylenebilir. Bu yüzden kambur oturulmaması gerekir. Kambur oturmak göğüs kafesinin kapasitesinin azalmasına neden olur. Ayrıca akciğerler nefes aldığı esnada sahip olunan yer daralır. Dolayısı ile yeteri kadar oksijen alınmaz, kanda bulunan oksijen miktarı azalmış olur. Kan dolaşımı yavaşlar ve oksijen oranı azalır ise konsantrasyon belli bir zaman sonra düşer. Hareketsizlik halinin her sene yüzde dokuz seviyesinde ölümlere neden olur. Hareketsizlikten kaynaklı hastalıklara yakalanmamak için bu problemden kurtulmak gereklidir.

  • hareketsizlik
  • hareketsizlik neye sebep olur
  • hareketsizlikten kaynaklı hastalıklar
  • hareketsizlikten kurtulmak
  • hareketsiz kalmamak
Yorumlar
İlknur Güven Bence hareketsiz kalmak çağımızın yeni hastalığı olabilir. Hemen herkes teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak eskiye oranla daha az hareket ediyor. Bunun sonucunda da çabuk yoruluyoruz. Vücudumuzun etkili çalışabilmesi için hareket etmek şart. cevapla
yorum yaz
Saç İçin Karanfil Kürü Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir? Yapanlar ve Faydaları