İnce kenarlı mercek; günümüz koşullarında çeşitli yerlerde kullanılan ve Işınları belirli bir noktaya toplayan mercek türüdür.
İnce Kenarlı Mercek Nedir?
Farklı alanlarda kullanılmakta olan bu mercek ışınların belirli bir noktaya toplanabilmesini sağlamaktadır. Birçok alanda kullanılan mercek görüntü elde edilmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra fotoğraf makinası, mikroskop, dürbün, teleskop cihazlarının objektifleri bu mercekle yapılır. Bu mercek teleskoptan görüntü elde edilmesini sağlamaktadır. Mikroskop ve fotoğraf makinesiyle de görüntü elde edilir. Oldukça kullanışlı olan bu merceğin kullanımı gereklidir. Işınların bir yerde toplanması çeşitli problemleri çözmektedir. Bu yüzden bu merceğin önemi farklıdır. Fizikteki en önemli buluşlardan biri olarak ifade edilmektedir. Merceklerin türleri ve birbirinden farklı kullanım alanları bulunmaktadır.
İnce Kenarlı Mercek Ne İşe Yarar?
İsmi gibi kenar kısımları ince olan bu mercekler orta kısma gelindikçe kalınlaşmaktadırlar. Farklı yapılarda olabilmektedirler. Bu merceklerin sembolik gösterimleri vardır. Bahsi geçen bu mercek özellikleri arasında ışığı bir yerde toplama yeteneği bulunmaktadır. İnce kenarlı merceğe doğru gelen paralel ışınlar mercekte kırılmaktadır. Kırılan ışınlar ise bir yerde toplanmaktadır. Toplanan yere odak noktası ismi verilmiştir. Ayrıca F harfiyle gösterilmektedir. Odak noktası mercekten olan uzaklık kısmına odak uzaklığı denmektedir. İnce kenarlı olan merceğin cisimler ile arasındaki uzaklıkları çeşitli büyüklükte ters ya da düz şeklinde görülebilmektedir. Bu mercekler aynı zamanda büyüteç olarak da kullanılmaktadır. Gözlük camı olarak da kullanılan ince kenarlı mercek hipermetropluk ismindeki göz kusurunun düzeltmesinde kullanılmaktadır.
İnce Kenarlı Mercek Nasıl Kullanılır?
İnce kenarlı mercek türü belli bir mesafedeki cismin büyük ve düz görüntüsünü meydana getirmektedir. Dolayısı ile aynı zamanda büyüteç olarak görev yapmaktadır. Işık ışınları odak noktasında ince kenarlı mercek sayesinde toplanmaktadır. Bu yüzden bu yerde yüksek sıcaklık meydana gelmektedir. Hal böyle olunca kağıt tutuşturulabilmektedir. Ormanda yer alan veya bırakılan cam kırıklıkları (ince kenarlı mercek işlevi görüyor ise) yangınlara yol açabilmektedir. Bu bilgilerden yola çıkarak dikkatli olmak büyük önem taşımaktadır. İnce kenarlı mercek gibi davranan malzemeler arasında cam küre, su ve cam şişe yer almaktadır.
İnce Kenarlı Merceğin Kullanım Alanları Nelerdir?
Dürbün, fotoğraf makinası, teleskop ve mikroskop şeklindeki teknolojik aletlerde mercekler kullanılmaktadır. Mercekler bu cihazlardaki ışığı kontrollü olarak kırmakta ve tercih edilen büyüklükteki görüntüyü sağlamaktadır. Mercekler hem cam hem de plastik olabilmektedirler. Minimum bir yüzü küresel olan mercekler saydam cisimlerden yapılmaktadırlar. Kendi içlerinde 2'ye ayrılan mercekler ince ve kalın kenarlı olarak isimlendirilmektedirler. İnce kenarlı merceklerin kullanım alanları çeşitli olabilmektedir. Kullanım alanlarından biri büyüteçlerdir. Büyüteçlerin dışında mikroskoplarda kullanılır. Teleskop ve fotoğraf makinelerinde de sıkça kullanılmaktadır. Teknolojik aletlerde çokça kullanılan bu mercek türü projektör ve slaytta kullanılmaktadır.