Birçok rahatsızlığın tedavisi için yaygın olarak kullanılan ısırgan otu çayı yararları ve tarifi çok çeşitlidir.
Isırgan Otu Çayı Kullanımı Nasıl Olur?
Sonbahar mevsiminde görülmeye başlanan nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların uzun sürmesi sinir bozucu olabilir. Bu tür hastalıkları hızlı bir zaman diliminde saf dışı bırakmak için doğal bitkilerden destek alınmaktadır. Bu doğal yöntemlerin içinde çeşitli çaylar, şifalı bitkiler yer almaktadır. Şifalı bitkiler listesinin ilk sıralarında yer alan ısırgan otu birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Bu otun çayını tüketerek faydalarından yararlanmak mümkündür. Isırgan otu çayının kullanım amacı sadece kış hastalıkları değildir. Çeşitli hastalıklardan kurtulmak için bu şifalı bitkinin çayı tüketilir. Bu bitkinin çayını hazırlamak çok basit olduğu için üşenmeden ya da ertelemeden hazırlayabilirsiniz.
Isırgan Otu Çayının Faydaları Nelerdir?
- Saçların en önemli besleyicilerinden biri ısırgan otudur. Saçların hızlı uzamasını sağladığı gibi saçım hacimli ve güçlü olmasını sağlar. Hatta günümüz şampuanların yapımında ısırgan otu kullanılmaktadır. Hem çayını içmek hem de maske yapmak faydalı olabilir.
- Isırgan otu çayı içeriğinde D, A ve C vitamini bulunur. Dolayısı ile bu vitamin ihtiyaçlarının karşılanması için tüketilebilir. Bu vitamin eksikliklerinden oluşabilecek hastalıkları önleme etkisinin olduğu söylenebilir.
- Bazı araştırmalar kapsamında bu otun cinselliği arttığı ifade edilmiştir.
Isırgan Otu Çayı Neye İyi Gelir?
Isırgan otu çayı akne problemlerinin tedavi edilmesi için tüketilebilir. Bağırsakları temizler ve gaz sorunlarını hafifletir. Baş ağrısı ve migren gibi baş gölgesinde meydana gelen ağrıların şiddetini azaltmaktadır. Kızılderili kadınlar bu çayı sık tüketmekteydiler. Bunun nedeni ise tonik etkisine sahip olmasıdır. Bu çayın buharı sinüzit hastalığının tedavi edilmesinde faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek üst solunumla ilgili rahatsızlıkların meydana gelme olasılığını en az seviyeye indirmektedir.
Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Bu çayın hazırlanması kökü, tohumları ve gövdesi ile olabilmektedir. Taze ısırgan otu çayı yapmak için ısırgan otları hasat edilerek ayıklanmaktadır. Toplama sürecinde ısırgan otunda bulunan tüylerin kaşındırmasını önlemek için eldiven kullanılabilir. Ayrıca bu aşamada uzun kollu kıyafet giymek gerekir. Kişi bu otlara sahip değilse aktarlarda ısırgan otu satıldığı için bu tip yerlerde bulmak mümkündür. Bu otun yapraklarından çay yapmak için gerekli malzemeler hazırlanır. Çayın yapılması için ısırgan otu ve su yeterlidir. Yapraklar ayıklanır ve su kaynatılır. Üç bardak su içerisine üç ila dört çay kaşığı ısırgan otu yaprağı ilave edilir. Beş dakika daha kaynatılma işlemi yapıldıktan sonra karışım ocaktan alınır. Çayın ocaktan alınması ile üç ila beş dakika dinlendirilir ve ılık bir şekilde servis yapılır. Soğuk havalarda ve özellikle kış mevsiminde bu çayı tüketerek hastalıkların oluşma riskinden korunabilirsiniz. Fakat kişinin herhangi bir yan etki problemiyle karşı karşıya kalmaması için doktora danışması uygun olur.