Kafada Yağ Bezesi Neden Olur? Hangi Doktora Gidilir? Ameliyatı ve Fiyatları
Kafada yağ bezesi; içi sıvı dolu, yağ ile çevrili kesecikler olarak tanımlanan, iyi huylu tümörler olarak tanımlanmaktadır. Makalemizin devamında kafada yağ bezesi neden olur ve hangi doktora gidilmeli şeklinde bilgilere yer vereceğiz.
Kafada Yağ Bezesi Neden Olur?
Vücutta meydana gelen yağ birikimlerinin deri altında yerleşerek bir kapsül şeklini alması sonucunda meydana gelen yağ bezeleri lipom olarak tanımlanmaktadır. Yağ bezesinin kafada meydana gelmesi ile kafa derisi lipomu yani kafada yağ bezesi oluşumu meydana gelir. Genel olarak üstüne bastırıldığı zaman derinin altından kayma hissi veren bu bezeler, deriyle tamamen bütünleşmiş bir yapıdadır. Genel olarak ağrı oluşturmaya bu bezeler, tıbbi müdahaleler ile alınmaktadır. Yağ bezesi sıkmak doğru bir davranış değildir. Hemen her yaşta görülebilse de çocuklarda daha seyrek olmaktadır. Kafada yağ bezesi nedenlerine baktığımızda; genetik bir yatkınlık, cildin darbe alması, kolesterol ve trigliserid yüksekliği, metabolik hastalıklar, sağlıklı beslenme, ileri yaş, diyabet hastalığı, insülin direnci, karaciğer hastalığı ya da obezite gibidir. Yağ kistleri, iyi huylu yağ bezeleri ya da kötü huylu yağ bezeleri olmak üzere 3 şekilde oluşabilir.
Kafada Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?
Yağ hücrelerinin deri altında toplanıp kitle oluşturması ile meydana gelen ve kendini ele gelen şişlik ile belli eden yağ bezelerinin belirtileri şöyledir:
- Dışarıdan görülen bir kitle şeklinde olabilir. Çoğunluk büyümüş hale olan yağ bezelerinde görülmektedir. Beze dışarıdan gözüküyorsa tıbbi müdahale ile alınmalıdır.
- Kafada yağ bezesi ağrı yapar mı diye sıklıkla sorulmaktadır. Şöyle ki bu bezeler genel ağrı yapmaz. Eğer ağrı varsa ileri bir seviyeye ulaşmış demektir ve tıbbi tedavi gereklidir.
- Yağ bezeleri kanayabilir. Özellikle müdahale edildiği zaman bu tarz durumlar meydana gelebilir.
- Çoğunlukla kafa derisindeki bezeler akıntı meydana getirmez. Fakat iltihaplanma meydana geldiyse eğer, sarı-yeşil renginde ve kötü kokulu bir akıntı meydana getirebilir.
- Yağ bezeleri iltihaplandığı zaman kızarık bir hal alabilirler. Bu durumda ağrı da görülür.
- Kafadaki yağ bezeleri genelde yıllar boyu aynı kalırlar. Fakat kötü huylu olanlar hızlı bir şekilde büyüyebilirler.
Kafada yağ bezesi saç döker mi diye çok merak edilmektedir. Eğer saç kökünü etkileyecek şekilde meydana geliyorsa böyle bir durum söz konusu olabilmektedir. Genel anlamda kafada yağ bezelerinin semptomları bu şekildedir.
Kafada Yağ Bezesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Eğer belirtiler dahilinde kafanızda yağ bezesi oluşumu fark ettiyseniz bununla ilgili genel cerrahi uzmanına ya da cildiye bölümüne başvurmanız gerekmektedir. Şikayetlerinizi dile getirip, doktorun muayenesi ile teşhis konulabilmektedir. Bazı durumlarda daha net sonuçlar için ultrasonografi uygulanabilir.
Kafada Yağ Bezesi Ameliyatı ve Fiyatları
Çoğunlukla kafada meydana gelen yağ bezelerinin %99'u iyi huyludur. Yavaş büyüler ve nadir semptomlara yol açarlar. Kafada yağ bezesi ameliyatı, genel olarak belli büyüklüğe ulaşmış bezelerin alınması için uygulanır. Çoğunlukla lokal anestezi ile yapılır ve hastaneye yatış gerekmez. Kafada yağ bezesi ameliyatı fiyatları ise hastaneye, bezenin türüne ve uygulanacak tedavilere bağlı olarak değişmektedir.