İslam dini açısından mübarek günlerden olan kandiller, din açısından sembolik olarak birtakım olayları anlatan tarihlerdir. Kur-an'ı Kerim'in indirilişi, peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.v)'in göğe yükselip, Allah ve öte alemleri ile görüp geriye döndüğü gibi birtakım geceler Osmanlı İmparatoru 2. Selim'den sonra minarelerde kandil yakılması ile bu ismi almıştır. Kandil simidi ise bu geceye özel olarak yapılan oldukça lezzetli bir atıştırmalıktır.
Kandil Simidi Kalorisi Ne Kadar?
Uzman diyetisyenlerin vermiş oldukları bilgilere göre 1 adet kandil simidinin kalorisi 70-80 olarak belirtilmektedir. Bir tane kandil simidinin içerisinde 15 gram karbonhidrat ve 20 gram yağ bulunmaktadır. Hemen hemen bir dilim normal ekmek ile eşdeğerdir. 1 orta porsiyon yediğiniz zaman yaklaşık 334 kcal almış olursunuz. Karbonhidrat ve yağ açısından oldukça zengin olan bu besin dikkatli tüketilmelidir.
Kandil Simidi Tarifi Nedir?
Evde kolay bir şekilde hazırlayacağınız kandil simidi ile dışarıdan almaya gerek kalmadan aynı tadı yaratabilirsiniz. Mahlepsiz kandil simidi tarifi şu şekildedir:
Malzemeler: Yarım paket yani 125 gram tereyağ, yarım çay bardağı kadar sıvı yağ, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı tuz, 3 su bardağı ve artı 2 yemek kaşığı un, 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu gereklidir. Yumurtanın sarısını alınca beyazını atmayınız. Beyazı dışına sürülecektir.
Tarif: Bir kabın içerisine yumurta sarısı, sıvı yağ, tereyağ, yoğurt, sirke tuz ve şekeri koyunuz. Elinizle malzemeleri güzelce karıştırınız. Daha sonra içerisine un ve kabartma tozu ekleyiniz. Unu yavaş yavaş ve kontrollü bir şekilde ekleyiniz. Hamur hazır olduğu zaman ceviz büyüklüğünde parçalar kopartınız. Elinizle önce yuvarlayınız. Sonra tezgahın üzerinde ileri doğru sürüp, uzatınız. Sonra simit şeklini veriniz. Simitleri önce yumurta akına ve sonra susama batırınız. Susamların koyu renk olması için öncesinde yağda biraz kavurabilirsiniz. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serip simitleri diziniz. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dk. pişirdikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Mahlepli kandil simidi yapmak istiyorsanız aynı tarife 1 tatlı kaşığı mahlep ekleyebilirsiniz. Un ve kabartma tozunu eklerken bu malzemeyi de ekleyebilirsiniz. Mahlepli olduğu zaman pastanelerdeki gibi kokusu olmaktadır.
Kandil Simidinin Tarihi Nedir?
Kandil günlerinde çayın yanında severek tükettiğimiz kandil simidi geleneği oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Bu lezzet bizlere Osmanlı Dönemi'nden kalmıştır. 14. yüzyılda Osmanlı saray gelenekleri arasında yer alan simitten yararlanılmış ve değişik bir tat ve lezzet elde edilmiştir. Aynı yüzyılda saray mutfağında yerini almıştır. Yeniçerilerin bir çeşidi olan Sekban sınıfında fırında işe başlayanlara da simitçi denmiştir. Saray fırınlarında ise simitçi ustaları bulunmaktaydı. Yapılan simitle sarayda beğenilmiş ve günümüze kadar lezzeti gelmiştir. Simit tadı ve lezzeti ile beğeni kazansa de aynı zamanda birliği ve ortak duyguları da simgelemektedir. Bundan dolayı kandil gecelerinde de tüketilmektedir.
Kandil Simidi Kilo Aldırır mı?
Kalori açısından çok masum olmayan kandil simidi eğer ki doğru bir şekilde tüketilirse kilo aldırmamaktadır. Ama çok fazla yerseniz kilo yapabilmektedir. Kandil simidi besin değeri yüksek olan bir yiyecektir. İçerisinde karbonhidrat, yağ ve protein oranı yüksektir. Bundan dolayı da ister mahlepli ister mahlepsiz her şekilde tüketim sağlayabilirsiniz. Fakat ölçülü olmanız gerekmektedir.