Yaşam 02 Ağustos 2021 - 17:35:56

Kaplan Boğan Bitkisi Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerede Yetişir?

Kaplan Boğan Bitkisi Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerede Yetişir?

Kaplan boğan bitkisi; aynı zamanda kurtboğan otu olarak da bilinen, Kuzey Yarımküre'nin dağlık yerlerinde yetişen içeriğinde Psödo akonitin olarak tanımlanan alkaloid içeren bir ottur.

Kaplan Boğan Bitkisi Nedir?

Avlanma amacı bazı ülkeler halkları tarafından okların uçlarına sürülen bir tür zehir olarak tanımlanan kaplan boğan bitkisi, mide kanaması karında yanma etkisi ile 2-6 saat içerisine ölüm meydana getirebilen bir bitki türüdür. Yaklaşık olarak 20 ml. kadarı yetişkin bir insanın ölmesine neden olabilir. Mavi ve mor çiçekleri ile tanınan ve yaklaşık olarak 1.5 metreye kadar uzanabilen bu bitki türü farklı özelliklere sahiptir. Etrafına güzellik katan, içeriğinde değişik enzimler ve maddeler bulunduran bir bitkidir. Bunlara baktığımızda napellin, nişasta, akonotin gibidir. Akonitin çok güçlü bir zehirdir. Kurtboğan otu tohumu en yaygın türü mavi renkli olanıdır.

Kaplanboğan Otu Faydaları Nelerdir?

İdrar söktürücü özelliği ile bilinen kaplanboğan otu, aynı zamanda terletici etkiye sahiptir. En önemli özelliği ise ağrı kesici olmasıdır. Kurtboğan otu kökü, spor yapan ve ağrısı olan kişilere uygulanmaktadır. Ayrıca romatizma ağrılarının azalmasına da destek olur. Kış aylarında sık rastlanılan öksürük ve soğuk algınlığı gibi sorunlar için faydalıdır. Etkili bir sakinleştirici olan kaplanboğan otu, ateş düşürücüdür. Anti-septik özelliği sayesinde iltihapları önleyici etkisi bulunmaktadır.

Kurtboğan Otu Zararları Nelerdir?

Otu ve yumrusu oldukça zehirli olan kurtboğan otu, uzman kişilerin kontrolünde kullanılmalıdır. İçerisinde bulunan bileşenden kaynaklanan zehri kısa sürede çok fazla etki etmektedir. Bu zehir duyusal hareket zincirlerini ve ardından solunum, kalp-damar merkezlerini etkilemektedir. Bundan dolayı kaplan boğan otu zararlarını önlemek için bu bitkinin zehirine maruz kalan kişileri en acil şekilde hastaneye götürmek gereklidir. İshal, soğuk terleme, vücutta karıncalanma, aşırı tükürük salgısı, ağız kuruması gibi etkiler söz konusu ise zehirlenme belirtilerinden bahsetmek yerinde olur. Zehri ölümcül olduğu için çok dikkatli olunmalıdır. Genel olarak bahçe bitkisi olarak ya da tıbbi alanlarda yumruları kullanılmaktadır.

Kurtboğan Bitkisi Nerede Yetişir?

Zehrine rağmen faydaları da bulunan kaplanboğan otu Türkiye'de nerede yetişir diye merak edilmektedir. Kars ve Erzurum Bölgelerinde yetişmektedir. Eklem ağrılarının azlatılması, romatizma ağrılarının giderilmesi, solunum yollarının iyileşmesi gibi sağlıklı bir yaşam için sıklıkla tercih edilmektedir.

  • kaplan boğan bitkisi
  • kaplan boğan bitkisi nedir
  • kurtboğan otu tohumu
  • kaplanboğan otu faydaları
  • kurtboğan otu kökü
  • kurtboğan otu zararları
  • kaplan boğan otu zararları
  • kurtboğan bitkisi nerede yetişir
  • kaplanboğan otu türkiyede nerede yetişir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Saçkıran Hastalığı Nedir? Neden Olur? Belirtileri, Tedavisi