Bir tür deri yarası olarak ifade edilen keloid skar; sivilce, iltihap, cerrahi kesikler, yanık, su çiçeği, aşı yapılan bölge, böcek sokması gibi birtakım deri deformasyonlarının sonrasında vücuttaki hücre üretiminin kontrolsüz bir şekilde ilerlemesi sonrasında meydana gelen bir yaradır.
Keloid Skar Nedir? Neden Olur?
Cerrahi kesiler, cilt yaraları, böcek sokması ya da yanık gibi birtakım deri üzerinde deformasyon meydana getiren yaralar, iyileşmeye başladığı zaman bölgedeki hücre üretimi azalır ve durur. Fakat hücre üretimi durmadığında ve iyileşme kontrolsüz bir şekilde devam ettiğinde fibröz doku meydana gelir ve buna keloid skar denir. Bu durum sonrasında bölgede doku birikmesi meydana gelir. Kızarık, şişkin ve kötü bir görünüm meydana getiren keloid, kişinin rahatsız olmasına neden olur. Bazı durumlarda yara bölgesi iyileştikten birkaç ay sonra da bu durum meydana gelebilir. Pembe, kırmızı ya da ten renginde oluşabilen bu yapılar düzensiz bir yumruya benzer. Sert, kıvamlı ve elastik bir deri yarasıdır. Omuz, göğüs, çene, sırt, kulak ve alt bacaklar sık görüldüğü yerlerdir.
Keloid Skar Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu yaraların iyileştirilmesi için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Keloid tedavisi hakkında bilgi verecek olursak eğer;
İlaç tedavisi: Birtakım kortizonlu keloid kremler, retinoid kremler, slikon içeren kremler ve örtüler, imuquimod içere kremler ile tedavi edilebilir.
Cerrahi müdahale: Genel olarak çok gerekli olmadığı müddetçe önerilmeyen cerrahi müdahaleler ile giderilebilir. Fakat bu tarz işlemler sonrasında tekrarlama ihtimali %50'dir. Cerrahi uygulamalar sonrasında silikon örtü ya da jeller ile tekrar oluşumu önemli oranda engellenir.
İntralezyoner steroid tedavisi: Yaranın içerisinde kortizon enjekte edilerek yapılır. Buz terapisi ile uygulandığı zaman daha etkilidir.
Buz terapisi: Kriyoterapi olarak da bilinen keloid buz tedavisi sayesinde keloidlerde düzleşme sağlanır.
Lazer: Keloid tedavisinde en fazla kullanılan tekniktir. Kortizon tedavileri ile birlikte uygulandığı zaman oldukça etkilidir.
Birçok kişi keloid kendiliğinden geçer mi diye merak etmektedir. Genel olarak tedavi edilmediği sürece ciltte durmaktadır. Bundan dolayı uygun bir yöntem ile giderilmesi gerekir.
Hipertrofik Skar ve Keloid Farkı Nedir?
Derideki yapısal değişimlerden biri olan hipertrofik skar; deriden kabaık duran ve sınırları belli olan yaralara verilen isimdir. Rengi genellikle parlak kırmızı ya da ten rengindedir. Bundan dolayı keloid skar ile karıştırılmaktadır. Bu ikisi arasındaki fark muayene sırasında yaraya dokununca anlaşılır. Hipertrofik skar çok sert yapıda değildir. Keloid ise oldukça serttir. Hipertrofik skar yara bölgesinin sınırları içerisinde kalırken keloid skar bu bölgelerin dışına çıkabilir. Hipertrofik skar kendiliğinden iyileşebilirken, keloid yaraların böyle bir özelliği yoktur. Mutlaka tedavi edilmelidir.
Keloid Skar Bitkisel Tedavisi Var mı?
Genel olarak keloid skar tedavisi olanlar ya da olmayı düşüneneler aynı zamanda bu yaraların bitkisel yöntemler ile iyileşip iyileşmediğini de merak etmektedir. Keloid soğan tedavisi kortizon tedavisi ile birlikte uygulandığı zaman etkili olabileceği belirtilmektedir. Bunu içerisinde quercitin sayesinde gerçekleştirir. Bunun yanı sıra keloid sülük tedavisi de merak edilmektedir. Sülükler keloid yara izleri için etkili olabilir. Fakat bu tarz oluşumlarda önce uzman doktora gitmek gerekmektedir.