Sağlık 14 Ekim 2023 - 10:22:15

Kemik Erimesi Belirtileri Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer? Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kemik Erimesi Belirtileri Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer? Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kemik erimesi, kemiklerin kolajen liflerine bağlı mineraller ve kalsiyum tuzlarından oluşan yapılarının yaşın ilerlemesine ya da farklı nedenlere bağlı olarak bozulması sonrasında meydana gelen, kemiklerde gözenekli yapının oluşması şeklinde açıklanan bir rahatsızlıktır.

Kemik Erimesi Nedir? Nasıl Olur?

Kemiklerin üzerindeki gözenekli yapıların genişlemesi ve kırılgan bir hal alması ile tanımlanan kemik erimesi; kemik içerisindeki kalsiyum oranının azalması sonrasında meydana gelen bir durumdur. Özellikle 50 yaş ve üzerindeki süreçte kemikleri daha zayıf bir yapıya sahip olup, kırık riski artabilir.

Kemik erimesinin görülme riski yaşın ilerlemesine bağlı olarak artar ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla gözlemlenir.

Kemik yoğunluğundaki aşırı düşü sonrasında meydana gelen kemik erimesi, kemiklerin içerisinde yer alan boşlukların genişlemesi ve çoğalmasıdır. Bir kırılma ya da çatlama sonrasında kemiklerin görüntülenmesi ile anlaşılmaktadır. Bu hastalıkla el bilekleri, omurga ve kalçada bulunan kemiklerde kırılma oluşmaktadır.

Kemik Erimesinin Belirtileri Nedir?

Kemikteki gözeneklerin büyümesi kemik yoğunluğunun azalmasına neden olur. Çoğunlukla kemik erimesi fark edilmese de eklem ağrıları ve sırt ağrısı gibi belirtiler, bu konuda mutlaka dikkate alınmalıdır. Genel anlamda kemik erimesi belirtileri şöyledir:

  • Omurga içerisinde kırık ya da çökmüş bir kemik nedeniyle bel ağrıları meydana gelir.
  • Kemiklerin erimesi ile zaman içerisinde boyda kıslama gözlemlenir.
  • Çarpık duruş ya da kamburlaşma söz konusu olur.
  • Çok basit hareketlerde bile kemiklerde çatlama ya da kırılma gözlemlenebilir.

Bu belirtiler, kemik erimesini ileri seviyelere geldiği zaman gözlemlenmektedir. Özellikle hassaslaşan kemik yapısı, kırıkların daha büyük bir risk olmasına neden olabilir. Gözenekleri büyümüş ve yoğunluğu azalmış olan kemiklerin, kırılma riski bu süreçte en büyük problem olarak karşımıza çıkabilir.

Kemik Erimesi Neden Olur?

Genel olarak kemiklerimiz sürekli yenilenmektedir. Fakat yaşın ilerlemesine bağlı olarak vücuttaki kemik yapımı, kemik yıkımına yetişemez. Süreç bu şekilde başlarken, yetersiz beslenme de söz konusu olursa vücutta kemik erimesi kaçınılmaz olur.

Vücuda yetersiz kalsiyum, fosfor ve D vitamini alınması, hormon dengesizliği ve genetik yatkınlık nedeniyle bu rahatsızlık meydana gelebilir. Menopoz sonrası dönem bu konuda çok önemlidir. Tiroid bozuklukları, menopoz öncesi yumurtalıkların alınması, hareketsiz yaşam, adrenal bez rahatsızlıkları gibi farklı pek çok sebepten meydana gelebilir.

Kemik Erimesi Nasıl Geçer?

Yapılan tetkikler sonucunda insanlara kemik erimesi teşhisi konmuş ise geliştirilmiş teknikler ile tedavi sağlanabilmektedir. Elbette ki bu konuda yapılması gereken uygulamalar, uzmanların belirlemiş olduğu yöntemlerle birlikte sağlanmalıdır. Buradaki uygulamalar şu şekilde olmaktadır:

  • Kemik yapısını güçlendiren ilaçlar
  • Vitamin ve mineral desteği
  • Egzersiz
  • Düzenli hareket kontrolü

Egzersiz ve ilaçla birlikte, gıda takviyesi kullanarak en azından kemik erimesinin yavaşlamasını sağlamak mümkündür. Bu şekilde her ne kadar hareket kısıtlılığı yaşasalar da insanların kemiklerinin kırılma riski en asgari düzeye gelmektedir. Kemik erimesi ölümcül müdür diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu rahatsızlık hem tedavi edilebilir hem de önlenebilir bir hastalıktır.

Kemik Erimesi Nasıl Durdurulur?

Eğer kemik erimesi hastaları daha dikkatli davranır ve gerekli tedavi uygulama yöntemlerine başvurursa, hastalığın süreci yavaşlayabilmektedir. Gelişen dünya ve teknoloji ile birlikte artık, kemike erimesi hastalığı tedavi edilebiliyor ve riski düşürülebiliyor. Eğer kemik erimesinin son evresi söz konusu ise bu konuda doktorunuzdan bilgi almalı ve gereken tedavilerin uygulanması gerekmektedir.

50 ve ilerleyen yaş dönemlerinde ortaya çıkan kemik rahatsızlıkları, günden güne daha büyük önem taşımaya devam etmektedir. Bu süreçte insanların yaşam tarzı, elbette ki fiziksel yapısı ile uyumlu olmalıdır. Bununla beraber tıbbın gelişmeleri ve yine gelişmiş tedavi yöntemleri, ilerleyen süreçlerde insanların daha sağlıklı olabilmesi için ortaya yeni sonuçlar koymaya devam etmektedir.

Kemik Erimesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İnsanların mutlaka üzerinde durması gereken bir rahatsızlık olan kemik erimesi, değişik yollarla tedavi edilmektedir. Vücuttaki bazı eksikler güçlü kemik yapısının özelliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Tedavi süreci çoğu zaman değişken bir zaman dilimi ortaya koyabilir. Kemik erimesi ilaçları ve diğer tüm yöntemler olması gerektiği gibi uygulanırsa eğer iyileşme süreci kısalabilir.

Bu rahatsızlığın tedavisinde, öncelikli olarak kemik yapısına zarar verecek gıdalar kesilmeli, bunun yerine kemik yapısını güçlendirecek sağlıklı gıdalar tüketilmelidir. Bu konuda vücudun eksikleri ve ihtiyaçları doğru belirlendiği için, vitamin içerikli gıdalar, insanların sağlıklı kemik yapısına kavuşmasında iyi bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalığın tedavisinin süreci aslında uygulanan tedavi yöntemi değişkenlik gösterebilir.

  • kemik erimesi
  • kemik erimesi nedir
  • kemik erimesi tedavisi
  • kemik erimesi belirtileri
Yorumlar
Zuhal Arpacı Kemike erimesi belirtileri neler? Genç insanlarda görülme riski var mı? cevapla
Dilan Karakaş Kemik erimesi başlangıcında belirtiler nelerdir? Nasıl önlenir? Bu hastalığın kesin tedavisi var mı? Ağrı yapar mı acaba? Bu rahatsızlığa zararlı şeyler nelerdir? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Neleri yemek gerekir? cevapla
yorum yaz
Kalori Hesaplama Yöntemi Zayıflatırmı? Kalori Sayma Yöntemiyle Zayıflama