Sağlık 24 Eylül 2024 - 16:44:45

Kene Isırması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? Bulaşıcı mı? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kene Isırması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? Bulaşıcı mı? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kene ısırması; havaların ısınması ile birlikte parklarda ve bahçelerde daha fazla vakit geçirme sonucu oluşabilen, kırım kongo kanamalı ateşi hastalığının oluşmasına sebebiyet veren bir durumdur.

Kene Isırması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Oldukça tehlikeli bir durum olan kene ısırması; ölüm gibi önemli sonuçlara yol açabilen bir hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Kene insan vücudunu enfekte ettiği zaman kırım kongo kanamalı ateşi olarak nitelendirilen hastalık meydana gelmektedir. Kene ısırma gerçekleştikten sonra belirtilerin ortaya çıkması genel olarak 2 günlük bir kuluçka döneminde sonra başlamaktadır. Bu süre 1-3 arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Kene ısırması sonucunda vücutta ortaya çıkan ilk belirtiler baş ağrısı, yüksek dereceli ateş, kas ağrılarının yayılması, mide ağrısı, kusma ve ishal gibi semptomlardır. Birkaç gün sonrasında yüzde ve gözlerde kızarıklık, göğüste noktasal bazı kanamalar, vücudun genelinde yaygın cilt altı kanamalar, burun kanaması, dışkıda ya da idrarda kanama meydana gelebilmektedir. Ciddi ölçüde bir kanama bozukluğu meydana gelmektedir.

Genel olarak kene ısırması sonrası ilerleyen süreçte ciddi etkiler meydana gelebilmektedir. Karaciğer yetmezliği, akciğer yetmezliği ya da böbrek yetmezliği gibi durumların yanı sıra sinir sisteminde birtakım bozukluklar meydana gelebilmektedir. Hastalığa müdahale edilmediğinde genel olarak 2. haftada hastalar ya organ yetmezliği ya da damar içerisinde yaygın kan pıhtılaşması bozukluğu sonucunda hayatını kaybedebilir.

Kene Isırması Bulaşıcı mı? Nasıl Bulaşır?

Bu virüsü taşıyan keneler, küçükbaş hayvanların kanlarını emerler ve onlardan aldıkları virüsü insan vücuduna enfekte ederler. Keneler tarafından taşınan bu virüsler hayvanlarda birtakım enfeksiyonlara yol açarken, insanlarda ölüm gibi sonuçlar meydana getirebilmektedir. Bunun yanı sıra hastalığı kapmış ve virüsü taşıyan insanların kanından, diğer vücut sıvıları ile bir temastan bulaşıcılık ortaya çıkabilmektedir. Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına ve dokların çıplak elle dokunmak virüsün vücudun enfekte olmasına sebep verebilmektedir. 14 gün süre ile kişi bu tarz bir durumda kendini gözlemlemelidir.

Kene Isırmasında Kimler Risk Altındadır?

Genel olarak hastalığın görüldüğü bölgede kırsal alanlarda yaşayanlar ve tarım-hayvancılık ile uğraşanlarda görülebilmektedir. Kasaplar, mezbaha çalışanları, korunmasız bir şekilde kurulan kamp ve piknik alanlarında bulunanlar, virüsü kapmış olan hasta ile temasta eden sağlık personelleri, laboratuvar çalışanları ve hastanın yakınları risk altındadır. Risk altında olanlar ve diğer tüm kişiler gereksiz hayvan temasından kaçınmalı, kene bölgesinden şüpheli bulunan alanlarda bulunmamalı, kenelerin yaşadığı alanlarda uzun kollu kıyafetler giymeli ve eğer ki kene ısırması söz konusu olmuşsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşundan destek alınmalıdır.

Kene Isırması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kene uzman bir doktor tarafından çıkartılmalıdır. Genel olarak kene ısırması tedavisinde, hastanın vücudunda ısı ve elektrolit dengesi sağlanır. Pıhtılaşma bozukluğu yaşanıyorsa bunun iyileşmesine yönelik yöntemler uygulanır. Ağızdan beslenemeyen hastalara özel bakım yapılır. Ayrıca hastalığın belirtilerine yönelik yöntemler uygulanır. Örneğin ateşi kontrol altına alınır ya da mide bulantısını geçirmeye yönelik adımlar atılır.

  • kene ısırması
  • kene ısırması belirtileri
  • kene ısırması bulaşıcı mı
  • kene ısırması kimler risk altında
  • kene ısırması tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
İkili Tarama Testi Nedir? Ne Zaman Yapılır? Sonuçları Kaç Olmalı? Fiyatı Ne Kadar?