Sağlık 05 Şubat 2021 - 06:50:02

Kestanenin Faydaları Nelerdir? Nasıl Pişirilir? Nerede Yetişir?

Kestanenin Faydaları Nelerdir? Nasıl Pişirilir? Nerede Yetişir?

Kış mevsiminde sıkça tüketilen ve lezzet olarak çok sevilen kestane çeşitli pişirme tarzları olan bitkidir.

Kestane Nerede Yetişir? Nasıl Toplanır?

Kestane ağacının yetiştiği iklim koşulları sıcak ve ılıman iklim türleridir. Ağaç yoğun nem olan bölgelerde yetişir. Ülkemizde nem oranının fazla olduğu Doğu Karadeniz bölgesi, Ege ve Marmara kestanenin yetiştiği bölgeler arasında gösterilebilir. Sevmediği alanlar kireçli ve ağır topraklı yerlerdir. Gevşek ve toprağı geçirebilen arazilerde yaşamayı sever. Türkiye'de kestane yetiştiriciliği ile meşhur olan il Aydın'dır. Geçim kaynağı olarak gündeme gelen kestane Anadolu iklim koşullarına uygun bir bitkidir. Dört yüz metre rakımda yetiştirilen kestane ağaçları yağışın bol olduğu Karadeniz arazilerini kaplar. Kökleri kuvvetlidir ve geniş aralıklar ile dikilmesi gerekir. Ayrıca bu ağaçlar kayalık zemine tutunarak yaşayabilmektedir. Dünya genelinde yetiştiği yerler Güneybatı Asya, Çin, Doğu Asya ve Güney Avrupa'dır.

Kestanenin Faydaları ve Zararları

  • Potasyum kaynağı olan kestane C vitamini içerir. Kestanenin dişler için faydalı olduğunu söylemek mümkündür.
  • Sakinleştirme etkisinin olduğu ifade edilmektedir. Stres seviyesi fazla kişiler kestane tüketebilir.
  • Lif oranının fazla olmasından dolayı uzun süre tok tutar.
  • Enerji kaynağıdır ve fosfor, magnezyum içerir.
  • Vitamin seviyesi fazla olduğu için cildi güzelleştirme etkisi bulunur. Hücrelerin yaşlanması gecikir ve vücut uzun yıllar geç kalır.
  • Aşırı tüketildiği zaman ishal sorununa yol açabilmektedir. İlaç kullanan kişilerin doktora sormadan kestane tüketmeleri sakıncalı sonuçlara yol açabilir.

Kestane Nasıl Pişirilir Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kayıngillerden olan kestane ağacı heybetli ve uzun bir görünüme sahiptir. Meyvelerin dikenli kapsülün içerisinde çıktığı söylenebilir. Kabuk kırıldığı zaman içerisinden çıkan yemişlerin pişirme yolu ve yahut da çiğ olacak şekilde tüketildiği kestane özellikleri arasında yer alır. Farklı yeme ve ğişirme yöntemleri vardır. Hem kabuğu hem de yaprakları kaynatılarak çayı yapılmaktadır. Yemeklerde kullanımı tercih edilen kestane çok lezzetli bir yiyecektir. Yemek dışında tatlı ve pastaların da vazgeçilmez besinlerinden biridir. Faydalarından dolayı şifa kaynağı olarak görülen yemiş, Türkiye ve dünya genelinde alternatif tıp için kullanılır. Kestanenin her çeşidinin tüketildiğini söylemek mümkün olmaz. At kestanesi ismi ile bilinen türü tüketildiği zaman zehirlenmelere yol açmaktadır. Kestane tadının baskın olduğu kestane balı sabah kahvaltılarında sıkça tüketilir. Kestane balının çiçek balına kıyasla daha faydalı olduğu ifade edilir.

Kestanenin Kalorisi ve Besin Değeri

Kestane karbonhidrat bakımından zengindir. Bunun yanı sıra protein seviyesi düşük olan kestanenin yağ oranı da azdır. İçerisinde kalsiyum, protein, nişasta, lif, fosfor, potasyum, C B2 ve B1 vitaminleri barındırır. 100 gramı ise ortalama olarak 160 kaloriye tekabül etmektedir. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu besini yeterli miktarda tüketmek gerekmektedir. Fazla tüketilmesi özelikle diyetteyken kalori oranının aşılmasına neden olabilir. Lezzeti ile efsaneleşmiş bu besini kışın pek çok yerde bulabilirsiniz.

  • kestanenin faydaları
  • kestane nerede yetişir
  • kestane nasıl pişirilir
  • kestanenin kalorisi
Yorumlar
Meliha Kaya Kestane hem faydaları hem de lezzeti için kış aylarında bizler için gerçekten vazgeçilmez oluyor. Ben fırında yapmayı seviyorum. Biraz kızarıp yandığı zaman tüketmek çok hoşuma gidiyor. Kimisi daha yumuşak seviyor ama her türlü güzel bence:) cevapla
yorum yaz
Hdl Kolesterol Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Değerleri Kaç Olmalı? Nasıl Düşürülür?