Kırım kongo kanamalı ateşi; kene ısırması ile nairovirüs isimli bir virüsün vücuda enfekte olması sonucunda ortaya çıkan bir bakteridir.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?
Kanamalı ve ateşli bir enfeksiyon hastalığı olarak nitelendirebileceğimiz kırım kongo kanamalı ateşi, keneler aracılığı ile vücuda bulaşan bir hastalıktır. Kırım kongo virüsünün sebep olduğu bu hastalık dünya üzerindeki tehlikeli rahatsızlıklardan biridir. Çok sık görülmemesine rağmen ülkemizde ve başka ülkelerde rastlanılmaktadır. Kene ısırması ile vücuda giren bu virüs eğer ki dikkat edilmezse insandan insana bulaşarak hızlı bir yayılım gösterebilir. Virüs barındıran kan ya da vücut sıvısında deri ya da mukoza olarak temas gerçekleştirilmesi bulaşmaya neden olmaktadır.
Kırım kongo kanamalı ateşi 2006 yılında ülkemizde Karadeniz Bölgesi'nde salgın bir hal almıştır ve pek çok insan bu rahatsızlığa yakalanmıştır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin bakımı yapılırken sağlık ve hijyen kurallarına uyulması ve enfeksiyonun zamanında önlenmesi hastalığın yayılım hızının azaltılması konusunda etkilidir. KKKA şeklinde kısaltılan bu rahatsızlık, ortaya çıkan vakaların yaklaşık olarak %10-40 arasında bir kısmının ölümle sonuçlanmasına neden olmaktadır. Bu virüsün konakçıları keçi, sığır, koyun ve bazı vahşi hayvanlardır. Bundan ötürü genel olarak veteriner, mezbaha ve tarım işçilerinde ortaya çıkmaktadır. Bu virüsü taşıyan bir kene hayvanı ısırdığı zaman 1 hafta içerisinde hayvan enfekte olur. Sonrasında virüs hayvanın kanına yayılır ve başka bir kene ısırdığında bu sefer ona da bulabilir ve bu böyle yayılır. Hastalığın vücuda enfekte olması hyalomma isimli virüsten kaynaklanır.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak havaları ısınması ile piknik yerlerinde kendini gösteren bu hastalık, ülkemizde ilk olarak 2002 ve 2003 yılları arasında kendini göstermiştir. Virüsün vücuda enfekte olması ile birlikte bazı semptomlar ortaya çıkmaktadır. KKKA belirtileri açısından ilk olarak yüksek ateş sayılabilir. Bununla birlikte baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, eklem ve sırt ağrıları sayılabilir. Virüsün kanda yayılma başlaması üzerine yüzde ve boğazda kızarmalar oluşur. Bununla birlikte damarlarda kırmızı lekelenmeler meydana gelir. Tüm bunlara ek aynı zaman ruhsal ve duygusal birtakım algı değişiklikleri oluşabilir.
Hastalığın ilk belirtilerinin ardından müdahale edilmediğinde semptomlar daha da ileri seviyelere gelir. Hastalığın 4. gününden itibaren başlayan morarma, şiddetli burun kanaması ve enfeksiyonlu bölgelerdeki kanamalar artış gösterir. Bu kanamalar yaklaşık 2 hafta kadar devam eder. Uygun bir tedavi yönteminin uygulanmaması hem hastalığın bulaşmasına neden olur hem de kötü sonuçlar meydana getirir.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Bulaşır mı? Nasıl Bulaşır?
Hyalomma marginatum kenesi olarak isimlendirilen kenelerin insan vücudu ısırması sonucunda virüs bulaşmaktadır. Genel olarak bunyaviridae familyasına ait olan bu virüsler hastalığın bulaşmasına da sebep olur. Kene ısırması ile bulaşsa da aynı zamanda virüsü taşıyan bir hayvanda da yayılabilmektedir. Kesim sırasında virüslü hayvanın kanına ya da dokusunda bir temas sonucunda gerçekleşebilir. Ayrıca enfekte olmuş bir kişinin kanına, dokusuna ya da salgısına maruz kalmak insandan insana bulaşma riskini arttırır. Ayrıca sağlık sektöründe yeterli hijyen kurallarının uygulanmaması, bir iğnenin birkaç kere kullanılması gibi durumlar da kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı riskini arttırır.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tedavisi
Eğer ki kene deride saplı bir şekilde duruyorsa yardım için en yakın sağlık kuruluşundan destek almalısınız. Eğer ki herhangi bir şekilde virüs vücuda girmişse, ortaya çıkan semptomların giderilmesine yönelik tedaviler uygulanır. Virüs için bulunmuş henü kesin etkili bir ilaç yoktur. KKKA tedavisi geciktirilmeden uygulanmalıdır. Çünkü bu virüs ciddi zararla oluşturabilir.