2019 yılının son aylarına doğru ilk olarak Çin'de görülen ve sonrasında hızlı yayılma özelliği nedeniyle tüm dünyaya yayılarak pandemi olarak ilan edilen koronavirüs genom yapısı itibariyle mutant geçirebilmektedir. Son zamanlarda sıklıkla gündemde olan ve korku, endişe meydana getiren koronavirüs Hindistan mutasyonu hakkında bilgi vereceğimiz bu yazımızda aynı zamanda farklılıklara da değineceğiz.
Koronavirüs Hindistan Varyantı Nedir?
Konaktan bağımsız yaşama özelliği bulunmayan koronavirüs, tek zincirli RNA'dan oluşan ve DNA virüslerine göre mutasyona açık olan bir virüstür. Yani yapısında yer alan nükleotitlerin sayısı, çeşidi ve sırası değişebilmektedir. Virüsün mutasyona uğraması bazen etkisinin azalmasına neden olurken bazen tam tersi olarak etki alanını ve bulaşma hızını artırmaktadır. Etkisinin artması ise öldürücülük seviyesinin artması durumlarını beraberinde getirmektedir. Koronavirüs Hindistan mutasyonu aynı şekilde bu virüsün mutant geçirmesi sonucunda meydana gelmiştir. Virüsün mutant geçirmesi demek ömrünü uzatmak anlamına gelmektedir. Geçirmiş olduğu varyantlar ilk görüldüğü ülkelere göre isim almaktadır. Koronavirüsün yeni varyantı Hindistan'da ortaya çıkmış ve bundan dolayı Hindistan varyantı olarak nitelendirilmiştir.
Hindistan Varyantı ve Koronavirüs Farkı Nedir?
Koronavirüsün mutasyona uğramış hali olarak yorumlanan ve tanımlanan hindistan varyantı ülkemizde ortaya çıkmış ve bu süreçte sonra merak edilmeye başlanmıştır. Yapılan inceleme ve açıklamala göre hindistan varyantı farkı ve özelliği hafıza hücresi olarak tanımlanan T hücrelerinin meydana getirdiği bağışıklıktan kaçabilmesidir. Virüsün genetik kodundaki değişiklik sonrasında oluşan değişim yeni bir tür olarak kabul edilir ve buna varyant ismi verilir.
Genel olarak pek çok virüs mutasyona uğramaktadır. Sadece covid değil farklı virüslerde mutasyona geçirerek ömrünü uzatmaktadır. Covid hindistan mutantı iki mutasyon içermektedir. İlk mutasyon virüsün hücre içerisinde iki kere bölünebilmesi ve insan hücresinde daha sık bağlanması şeklinde bir hal almıştır. Koronavirüsün ilk haline göre bu varyant hücreye daha sıkı bağlanıyor ve daha fazla virüs insan vücuduna giriş yapabiliyor. Virüs hücreye girdikten sonra daha hızlı bölünebilmektedir. Bu virüse aynı zamanda double mutant denmektedir.
Covid Hindistan Mutasyonu Belirtileri Nelerdir?
Çifte mutasyon içeren covid-19 hindistan mutasyonu virüsün ilk haline göre daha tehlikeli sonuçlar meydana getirebilmektedir. Genel olarak belirtiler kişiden kişiye değişkenlik gösterse de yüksek ateş, kuru öksürük, tat alma duyusunun kaybolması gibi genel belirtiler söz konusudur.
Çifte Mutant Varyant Tehlikeli mi?
Uzmanlardan gelen bazı açıklamalara göre koronavirüs hindistan mutasyonu, ingiliz varyantına göre daha hızlı yayılmamaktadır. Fakat bu konuda henüz net sonuçlar bulunmamaktadır. Bundan dolayı virüsün tehlikesi henüz tam olarak belirlenmiş değildir. Koronavirüs kapsamında alınan önlemlere uymak, kapalı ve kalabalık ortamlara girmemek, el hijyenine dikkat etmek ve maske takmak önemlidir. Gerekli olmadıkça evden çıkmayarak ve belirtilen kurallara uyarak tehlikenin azaltılmasını sağlayabiliriz.