Kortizol hormonu stresli zamanlarda stresle baş etme ve stresten uzaklaşmayı sağlayan yararlı hormonlar arasında da yer almaktadır. Kişinin stres zamanında daha mantıklı kararlar alarak bu stres ile başa çıkabilme durumunu belirler.
Kortizol Nedir, Ne Demek?
Vücudun düzenli olarak çalışmasını sağlayan etkenlerden biri olan hormonlar insan sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Kilo alıp verme, lenf bezlerinin şişmesi, kalbin yetersiz çalışması, böbrek üstü bezlerindeki değişim ve karaciğeri etkileyen faktörler arasında hormonların çok fazla etkisi bulunmaktadır. Kortizol hormonu diğer bir adı ile stres hormonu olarak da bilinmektedir. Bu hormon stres altında kalınan zamanda böbrek üstü bezlerinden vücuda salgılanır. Aslında bu durum vücudun stres karşı vermiş olduğu tepkilerden biridir.
Kortizol Hormonu Ne İşe Yarar?
Vücudun ihtiyacı olan hormonlar kişinin vücut yapısı ve beslenmesi ile gerçekleşmektedir. Bu durumda yetersiz hormon salgılanması kişinin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Stres hormonu olarak bilinen kortizol hormonu vücutta yeterli düzeyde salgılanmadığından stres ile başa çıkabilme oranı da oldukça düşük olacaktır. Kortizol hormonu vücudun stres karşı edinilmiş olan savunma mekanizmasının. Stresli ortamlarda ya da baş edilemeyecek sorunlar karşısında kişinin daha mantıklı hareket etmesini ve stres ile başa çıkma yöntemi olarak bilinen kortizol hormonu kişiden kişiye değişmektedir.
Kortizol Hormonu Kaç Olmalı?
Vücudun genel yapısında olması gereken kortizol hormonu miktarı vücut yapısına göre farklılık gösterir. Kadınlarda stres ile başa çıkmanın en altın kuralı hormonun yeteri miktarda vücuttan salgılanmasından kaynaklanmaktadır. Kortizol hormonu genel olarak her yaş grubunda vücutta kediliğinden salgılanan bir hormondur. Böbrek üstü bezlerinden salgılanan bu hormon kişinin psikolojik olarak da sorunlar ile başa çıkabilmesine yardımcı olur.
Kortizol Hormonu Testi Nasıl Yapılır?
Hormon değerlerine ulaşabilmek için kan ve idrar testlerinin yapılması gerekmektedir. Kortizol hormonunun seviyesini belirlemek için de kan ya da idrar testinin yapılması gerekmektedir. Değerler her kişide farklılık gösterecektir. Cinsiyete göre de farklılık gösteren bu değerlerde yaş etkeninden de etkilenebilmektedir. Genel olarak kortizol hormon yüksekliği söz konusu olmaktadır. Kortizol hormonun vücutta fazla salgılanması ve değerlerin yüksek çıkması belli nedenlerden meydana gelebilmektedir.
Kortizol Hormonu Yüksekliği Zararları Nelerdir? Nasıl Düşürülür?
Kafein kullanımının fazla olması, uykusuzluk, uzun süre stres, çok fazla seyahat, doğum kontrol hapı kullanımı, kanser ve hamilelik gibi faktörler hormon değerinin yükselmesini sağlar. bu durumda kişiye uygun tedavi yöntemi uygulanması gerekmektedir. Kortizol hormonunun uzun süre yüksek değerlerde olması depresyon, obezite, tansiyon hastalığı, kısırlık, kadınlarda regl gecikmesi, şeker hastalığı, erkeklerde iktidarsızlık ve aşırı halsizlik meydana gelebilmektedir. Kortizol hormonunun olması gereken değerlerden uzun süre yüksek oluşu vücutta çeşitli hastalıkların meydana gelmesine neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle stresli ortamlardan uzak durmak, kaliteli uyku uyumak, sağlıklı beslenmek ve spor gibi aktiviteler yapmak hormonun değerlerinde düşüş sağlayarak kişi de olumsuz etkilerin ortadan kalkmasını sağlayacaktır.