Sağlık 27 Ocak 2024 - 17:37:20

Kreatinin Nedir? Yükseklik ve Düşüklük Değerleri Kaç Olmalı?

Kreatinin Nedir? Yükseklik ve Düşüklük Değerleri Kaç Olmalı?

Kreatinin; kasların günlük hareketleri sonrasında kreatin isimli bir maddenin yıkılması sonrasında meydana gelen atık bir bileşendir.

Kreatinin Nedir, Ne Demek?

Kas metabolizması içerisinde üretilen kimyasal atık molekülüne kreatinin denir. Kaslar için enerjinin üretilebilmesi kreatinin tarafından yapılır. İnsan vücudunda gün içerisinde kreatin oranının tahmini olarak yüzde ikisi bu moleküle şekline dönüştürülmektedir. Kan dolaşımı aracılığı ile böbreklere taşınmaktadır. Daha sonra böbrekler sayesinde süzülür ve idrar kesesine gönderilme işlemi tamamlanmaktadır.

Böbrekler tarafından filtrelenen kreatinin, idrarla atılmaktadır. Kanda bulunma seviyesi, birtakım faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Yaş, cinsiyet ve kast kütlesi bunlar arasında yer almaktadır. Kanda çıkan kreatinin değeri, kişinin kas kütlesini ve böbrek fonksiyonlarını göstermektedir.

Kreatinin Yüksekliği Nedir? Ne Anlama Gelir?

Böbrek organı kanda bulunan kreatinin oranını olması gereken aralıkta tutmaktadır. Böbrekler sağlıklı olarak çalıştığı zaman kreatin seviyesi sağlıklı bir düzeyde olabilir. Kişide yüksek kreatinin değeri söz konusu ise böbrek hastalığının olması ya da fonksiyon bozukluğunun meydana gelmesi yüksek bir olasılıktır.

Kanda bulunan bu oranla böbrek disfonksiyonu böbrek aracılığı ile temizlenmediği zaman bu molekül seviyesinin yükseldiği gözlemlenebilir. Yükseklik durumu normal seviyeden farklı olduğunda böbreklerle ilgili sağlık problemi mevcuttur. Bu sebeplerden dolayı idrarda kreatinin yüksekliği dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Kreatinin Yüksekliği Neden Olur?

Böbreklerde meydana gelen herhangi bir işlev bozukluğu kandaki kreatinin seviyesini yükseltebilmektedir. Böbrek yetmezliği gibi hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir. İnsanlarda kronik olarak görülen böbrek hastalığının sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kişide yüksek tansiyonun olması bu duruma neden olabilir.
  • Diyabet rahatsızlığı en yaygın görülen sebepler arasındadır.
  • Çeşitli ilaçların kullanılması bu oranın seviyesinin yükselmesine neden olabilmektedir.
  • Normal olmayan şekilde kas parçalanması ve böbrekte görülen enfeksiyon sonrasında gelişebilir.
  • İdrarda yolu tıkanıklığı ve idrarın engellenmesi ile görülebilir.
  • Yoğun egzersiz ve su kaybı sonrasında meydana gelebilir.
  • Aşırı protein tüketimi kreatin yükselmesine neden olabilir.
  • Kronik böbrek rahatsızlıkları sonrasında görülebilir.

Genel anlamda kreatinin yüksekliği sebepleri bu şekildedir. Bunların haricinde lupus, gut, kas distrofisi, rabdomiyoliz, yaralanma sonrası gelişen kan kaybı, tiroid bezinin aşırı aktif olması sonrasında bu durum söz konusu olabilmektedir.

Kreatinin Düşüklüğü Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Bu değerin düşük olması karaciğerin ve kasların gerektiği şekilde çalışmadığını göstermektedir. Kreatinin düşüklüğü nedenleri arasında yaşlılık yer edinir. Kas kütlesinin düşük olması aynı zamanda düşüklüğünü ifade eder. Kişinin yaşlanmasıyla kas kütlesi kaybedilir bu durumda bu molekülün seviyesi düşüş gösterir. Özellikle egzersiz yapmamak bu süreci hızlandırmaktadır.

Uzun zaman aç kalmak kreatinin düşüklüğü sebeplerinden en önemlisidir. Uzun süre aç kalmak besin emilimini azaltmaktadır. Herhangi bir hastalık hali de bu oranın düşmesine yol açar. Kötü beslenmek veya dengesiz beslenmek oranın düşmesine neden olur. Kas kaybına neden olan en belirgin sebep dengesiz beslenmektedir. Herkes besinlerden ihtiyacı kadar kalori almalıdır. Enerjinin ve vücut direncinin düşmemesi için düzenli ve sağlıklı beslenmek önem teşkil eder.

Kreatinin Kaç Olmalı? Normal Değeri Nedir?

Kanda bulunan nu molekülün normal oranları kadın ve erkeğe göre değişiklik gösterir. Erkeklerdeki kreatinin normal değeri 0.50-1.40 mg/dl'dir. Kadınlarda ise bu oran 0.5-1.30 mg/dl aralığında olarak belirtilir. Yaşlı kişilerin kanında bulunan oran düşük görülebilmektedir. Bebeklerdeki oranı kas gelişimine göre belirlenir. Fakat genel olarak bu oran 0.2 mg ya da bu seviyeden fazla olduğu görülebilir.

Kişi büyük oranlarda kilo kaybettiğinde, kötü beslendiğinde ve uzun süreli hastalıklara sahip olduğunda kas kitlesi süreç içerisinde azalabilmektedir. Bu yüzden oranları yaşa göre değişir. Beslenme şekli ve fiziksel aktivite bu değerin kandaki oranını belirleyicidir.

Kreatinin insan sağlığı açısından oldukça önemli bir değerdir. Yüksekliği ya da düşüklüğü çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle dengede durmasını sağlamak için önlemler almak gerekir.

  • kreatinin
  • kreatinin nedir
  • kreatinin yükseklik değeri
  • kreatinin düşüklük değeri
Yorumlar
Büşra Elmas Kreatinin düşüklüğü ve yüksekliği nasıl anlaşılır? Belirtileri tam olarak nelerdir? Bu değerler neyi gösterir? Kötü sonuçalara yol açar mı? Bu dururmun vücuda zararları var mı? Kreatinin ne işe yarar vücuda etkileri nelerdir? cevapla
Yasin Yalçın Kreatinin kinaz yüksekliği nasıl düşürülür? Bu değerin yüksek olmasının vücutta birçok zarara yol açtığını duymuştum. Normal değerlerde kalması için ne yapılmalı diye araştırıyorum. Ne yüksekliği ne de düşüklüğü iyi değil. Olması gereken değerde kalması gerekiyor. cevapla
yorum yaz
Bebeklerde Kabızlık İçin Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?