Kulak kristalleri iç kulakta yer alarak denge merkezinin önemli, bir noktasını meydana getiren oluşumlardır ve üst solunum yolu ya da kulakta oluşan enfeksiyonlar sonrasında kulak kristallerinde oynama söz konusu olabilir.
Kulak Kristalleri Neden Oynar?
Şiddetli baş dönmesinin ana sebebi olarak tanımlanan kulak kristalleri oynaması; erkeklere oranla kadınlar daha sık görülen, sıvı hareketlenmesi meydana getirerek beyinden omuriliğe kadar hasar oluşturması söz konusu olan ve ağrısı ile kişiyi uykudan uyandırabilecek bir durum olarak nitelendirilmektedir.
Eğer kulak kristallerinin oynaması sebebine bakacak olursak, aslında tek bir sebebe bağlanacak kadar sıradan bir rahatsızlık değildir. Pek çok faktöre bu duruma neden olabilmektedir. Eğer yakın zamanda içerisinde kulağınızda ya da üst solunum yollarınızda herhangi bir enfeksiyon geçirdiyseniz kulak denge sistemi olan kemik dizisinde kayma, oynama ve yer değiştirme sıkıntısıyla karşılaşabilirsiniz.
Kişide meydana gelen yüksek travmalar ve aniden meydana gelen refleks adı verilen oluşumlar da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yaparken yapılan bazı hareketler, aniden ayağa kalkmak, kristal sıvılarını harekete geçirir ve baş dönmesi başta olmak üzere pek çok semptomun görülmesine neden olur.
Kulak Kristalleri Oynarsa Ne Olur?
İç kulak dediğimiz alanda denge kanalları yer almaktadır ve burada üç ayrı denge kanalı vardır ve bu kristaller iç kulak içinde sabit halde bulunurlar. Kulak kristalleri hareket ettiği zaman, denge kanalı da hareket ederek denge bozuklukları oluşmaktadır. Kulak kristalleri baş ağrısı yapar mı diye baktığımızda hem ağrı hem de denge problemleri meydana gelebilir.
Çoğunlukla aşırı baş dönmesi ile karakterize olan bu durum, sallanma, dengeyi bozma ve her şeyin etrafta döndüğünü görme gibi algılar oluşturabilmektedir. Bu durumda, belirtilerden şüphelenirseniz hemen uzman bir doktora gitmeli ve kulak gibi önemli bir organ içerisinde ne gibi bir anormallik olduğunu tetkikler ile tespit ettirmelisiniz.
Kulak Kristallerinin Oynamasının Belirtileri Nelerdir?
Eğer kulak kristalleri görüntüsü kapsamında bu yapıların kaymasını açıklayacak olursak; kulak bölgesinde kristal adı verilen kemik yapıları, iç kulak sıvısı adı verilen odak noktası kanalların etrafında ve iç bölgesinde oldukça serbest bir şekilde gezinmeye başlar ve bunun sonrasında vücutta denge problemleri meydana getirir.
Kulak kristallerinin yerine oturması için çok fazla hareket etmeden bir müddet beklenmesi gerekir. Eğer baş dönmesi uzun süre geçmiyorsa uzman bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
Bu durumda bireylerin hissedeceği ani tepkiler ise bir anda başlayan ağrılı baş dönmesi olacaktır. Sanki zemin ayağınızın altından kayıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bunun yanında mide bulantısı da bu rahatsızlık ortaya çıktığı zaman hissedebileceğiniz yan etkiler arasındadır.
Kulak Kristalleri Kayması Nasıl Anlaşılır?
Vücut dengesinin bozulmasına neden olan kulak kristalleri koyması, aynı zamanda görme odak noktasını da bozar. Kulakta çınlama ve iltihaplı akıntı olabilir. Kulaktan yüze doğru vuran kramplar oluşabilir.
Kulak kristalleri tansiyon üzerinde etki yaratabilir ve aynı zamanda kan akışında hızlanma, kalp ritim bozukluğu söz konusu olabilir. Tıp dilinde her hastalığın bir çaresi olduğu gibi, kristallerin düzenli bir şekilde yerine gelmesi için geliştirilen bir tedavi yöntemi de bulunmaktadır. Bu tarz bir durumda mutlaka doktora gidiniz.
Kulak Kristalleri Oynaması Tedavisi Nasıl Olur?
Eğer birtakım belirtiler yaşıyorsanız ve kulak kristalleri kayması tedavisi hakkında bilgi istiyorsanız; yapılan teşhis sonrasında tekrar gideceğiniz kulak, burun ve boğaz alanında uzmanlık yapmış bir doktorun sizi muayene edeceğini ve gerekli testlerden geçirdikten sonra en uygun tedavi yöntemini belirleyeceğini söyleyebiliriz.
Doktorun koyduğu tanı sonrasında yapılacak denge manevrası ile iç kulak kristallerinin yerine oturması gerçekleştirilebilmektedir. Bu şekilde hastaların baş dönmesi ve mide bulantısı problemleri en aza inecektir. En aza inecektir diyoruz, çünkü dengesizlik hissi tüm tedavi boyunca devam edebilmektedir. Doktorlar, hastalarının baş dönmesinin olduğu bölgeye doğru yatmasına izin vermezler.
Kulak Kristalleri Oynaması Nasıl Düzelir? Nasıl Geçer?
Uzman bir doktorda danışarak tedaviye başlandığında, henüz kulak kristalleri yerine oturmadığında, yere eğilip bir anda yukarı kalkarsanız baş dönmesi sorunu tekrar başlayabilir. Uzmanlar bu durumda ani basınç durumlarından kaçınmanız gerektiğinden söz etmektedir. Kulak basıncının en aza inmesi için tuzsuz yiyeceklerden faydalanmalısınız.
Bir boyunluk kullanabilirsiniz. Kullanacağınız boyunluklar aniden hareket etmenizi de engelleyecektir. Tüm bunların dışında, doktorunuzun önerdiği ilaçlardan da faydalanmanız gerekir. Kulak kristalleri oynaması kaç günde geçer diye merak ediyorsanız, bu hastalığın şiddetine, tedavinin eksiksiz bir şekilde uygulanmasına bağlı olarak değişir.