Sağlık 11 Temmuz 2024 - 23:23:59

Kürtaj Ne Zaman Yapılabilir? Ne Zaman Yapılamaz?

Kürtaj Ne Zaman Yapılabilir? Ne Zaman Yapılamaz?

Kürtaj; sadece istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması değil, düşük sonrası içeride kalan gebelik parçalarını almak için de yapılabilen bir operasyondur. Küretaj olarak da bilinmektedir.

Kürtaj Nedir? Ne Zaman Yapılabilir?

Bir tıp terimi olan kürtaj, döl yatağının içinin kazınmasıyla gebelik parçalarını alma işlemine denir. Kişi hamile kaldıysa ve beklenmeyen durumların oluşması sonucunda bebeği aldırması gerekiyorsa uzmanların belirlediği süre zarfında yeni oluşmaya başlayan bebeğini aldırabilmektedir. Bu cerrahi işleme kürtaj denilmektedir. Kürtaj sadece bebek aldırmak anlamına gelmez, rahimde yer alan her türlü maddenin alınması da kürtaj olarak adlandırılmaktadır. Kürtaj; fetüste tespit edilen bir hastalık, annenin gebe kalmasının riskli olması, boş gebeliğin meydana gelmesi ve istenmeyen gebelik durumlarında yapılabilmektedir.

Kürtaj Ne Zaman Yapılamaz? Zararları Nelerdir?

Kürtaj operasyonu için öncelikle en uygun zaman hekim tarafından belirlenmektedir. Ultrason ile gebelik kesesinin görüldüğü 5. ve 8. gebelik haftası arası en uygun zamandır. 5 haftalık bir süreç öncesinde operasyon yapıldığında içeride parça kalabilme ve gebeliğin devam edebilme ihtimali göz önünde bulundurularak işlem yapılması doğru değildir. 10. hafta sonrasında kürtaj yapılmamakta olup kanunen de yasaklanmıştır. Hafta arttıkça kürtajın oluşturacağı riskler de artmaktadır. Kürtajın zararları şunlardır;

  • Kürtaj esnasında rahim içerisinde işlem yapıldığı için kullanılan aletlerin steril olması gerekmektedir. Aksi halde enfeksiyon oluşması muhtemeldir.
  • Nadiren görülse de rahimin delinmesi söz konusu olabilmektedir. Bazen kendiliğinden iyileşebildiği gibi bazen de operasyona ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Yapılan küretaj işlemi, daha sonrasında kısır kalmaya tekrar gebelik yaşanmamasına sebep olabilmektedir.
  • Kürtaj sonrasında kadınlarda bir süre adet düzensizliği görülebilmektedir.

Kürtajın Hükmü Nedir? Günah mıdır?

İslam dininde kürtajın hükmü; zaruret olmadan yapıldığı takdirde cinayet sayılmaktadır. Meni ana rahmine yerleşip döllenme yaşandıktan sonra ona müdahale etmek haramdır ve cinayet olarak nitelendirilmektedir. İslam fıkhında cenin kendisine ruh üflendiğinde canlı, üflenmeden önce cansız kabul edilmiştir. Bu açıdan değerlendirildiğinde ana rahminde döllenme gerçekleştikten sonra hiçbir zaruret olmaksızın bebeği aldırmak yani kürütaj haramdır. Bebeğini aldıran ya da ilaç vb. yöntemlerle düşüren kadın bir cana kıydığı için cani sayılarak günahkar olmaktadır. Ahirette bunun cezasını çekecektir. Duruma göre de diyet ya da gurra ödemesi yapılmaktadır.

Kürtajdan Sonra Ne Zaman Hamile Kalınabilir?

Küraj sonrasında gebe kalabilmek için belirlenmiş herhangi bir süre yoktur. Hamileliği sonlandırıldığı bir işlemin bir sonraki gebeliğe etkisi bulunmamaktadır. Kürtajdan 4-5 hafta sonra yaşanacak cinsel birliktelikte bile hamile kalmak mümkün olabilmektedir. Bir müddet gebelik düşünmeyenler, kürtaj sonrasında hamile kalınmaz diye düşünebilmektedir. Bu kadınların yumurta rezervlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Operasyon esnasında yapılan yanlış işlemler kişilerin kısır kalmalarına bile sebep olabilmektedir. Bu sebeple alanında uzman kişilerin kontrolünde işlem yapılmalıdır. Kürtaj sonrası hamile kalınmaz düşüncesi asılsız olup, 4-5 hafta sonrasındaki birlikteliklerde kadınlarda gebelik görülebilmektedir.

  • kürtaj
  • kürtaj nedir
  • kürtaj ne zaman yapılamaz
  • kürtajın zararları
  • kürtajın hükmü
Yorumlar
MELDA Arkadaşlar bebeğimin kesesi tam oluşmadığı için düşük yaptım ve kürtaj oldum. Henüz 1 hafta oldu. Kürtajdan sonra adet ne zaman oluyor ve tekrar hamile kalma şansım var mı öğrenmek istiyorum. Hamilelik için ne kadar beklemek gerekir? cevapla
yorum yaz
Çaydanlık Temizleme Yöntemleri